Bak-Uitdaging: Hollandsche Glorie

Voor mijn tweede bak-uitdaging had ik bedacht dat ik mezelf wilde leren om creatiever te zijn en meer te experimenteren. Daarnaast hebben mijn man en ik plannen om naar het buitenland te gaan voor een aantal jaar (voor werk). Dit tezamen maakte dat ik iets wilde doen met ons Nederlands Bak-goed. De Nederlandse keuken word dan misschien niet door iedereen gewaardeerd, maar we hebben prachtige bloem voor bijvoorbeeld koekjes. We staan niet voor niets bekend als koekenbakkers.

Daarom deze 2e Bak-Uitdaging: Hollandse Glorie, waarbij ik mijn eigen draai geef aan typisch Nederlandse baksels. Van elke provincie in Nederland ben ik opzoek gegaan naar twee creaties specifiek voor een dorp, stad, streek of de gehele provincie. Vervolgens kunnen jullie via Instagram story’s stemmen op welk een van de twee ik zal bakken. Daarna zal ik mijn eigen ‘signatuur’ geven aan dit baksel en het recept natuurlijk met jullie delen (de recepten vind je hier)

1 Drenthe: Drentse Heideplaggen of Drentse Turf
Bijna elke Drentse bakker heeft Drentse turf in zijn vitrine liggen, maar heeft daarvoor ook zo zijn eigen recept. De meeste recepten die ik kon vinden waren met een laagje appel, walnoten, boter, suiker en maïzena. Het is een soort tartte tatin cake waarbij de bovenste laag eerst het bakblik in gaat. Na het bakken draai je hem om en bovenop liggen dan zoete, kleverige appeltjes.

34,35,275,263.017212Wat heb ik er uiteindelijk mee gedaan? De originele appel in het recept heb ik vervangen voor peren, welke ik na het schillen door de roompoeder heb gehaald. De hoeveelheid suiker en boter voor de vulling heb ik verlaagd en de kristalsuiker vervangen voor basterdsuiker. Ook heb ik ervoor gekozen om aan het cakebeslag cacaopoeder en nesquik toe te voegen omdat een chocoladesmaak me hier heerlijk bij lijkt. De maïzena heb ik vervangen door roompoeder (of custardpoeder) en de pecannoten gaan door de vulling in plaats van bij de peer. Tot slot heb ik de Turf met wat pure chocolade gedecoreerd. Een succes!

2 Flevoland: Urker dikkoek of Schokker moppen
Het was niet alleen lastig om voor deze provincie twee creaties te vinden, de keuze bleek ook lastig. Uit de poll kwam een 50/50, dus ik heb ervoor gekozen om de Schokker moppen te gaan maken, omdat ik deze (in tegenstelling tot de Urker dikkoek) niet warm hoef te serveren. Wat betekend dat ik mijn collega’s weer kan laten proeven.

92,78,281,270.364960Ik kwam er achter dat je het koekje alleen kunt kopen bij Bakkerij Hendrik Schaap in Emmeloord. Het originele recept is volgens mij geheim, maar er staat een recept op internet (te vinden op diverse websites). Hierin gebruiken ze roggebloem en tarwebloem in een gelijke verhouding. Ik heb de roggebloem vervangen door een kleinere hoeveelheid havermoutmeel en de hoeveelheid tarwebloem wat verhoogd. Daarnaast heb ik iets meer speculaaskruiden toegevoegd voor een wat sterkere smaak en ook een beetje cacaopoeder (meer voor de kleur).

3 Friesland: Oranjekoeke of Friese sûkerlatte (suikerlat)
Misschien wel de makkelijkste provincie om iets uit te kiezen: Friesland. Na lang wikken en wegen heb ik jullie de keuze gegeven Oranjekoek of Friese sûkerlatte. De oranjekoeken waren favoriet met 62% van de stemmen. De oranjekoek is een enorme vierkante gevulde koek, welke na het bakken in stukken word gesneden. Van oorsprong was de oranjekoek niet gevuld. Pas toen er later een amandelspijs vulling in de koek kwam, werd deze echt iets bijzonders.

63,62,274,262.272491De naam oranjekoek komt van de gekonfijte sinaasappelschil die in het deeg verwerkt zit. De koek heeft namelijk een roze glazuur, wat soms verwarrend kan zijn. Deze keer heb de samenstelling van het deeg nauwelijks veranderd. De maizena heb ik vervangen door roompoeder (custard) en er zitten iets meer kruiden in het deeg. Voor de vulling heb ik niet voor amandelspijs gekozen, maar voor pistachespijs. Om deze wat kruidiger te maken heb ik er gemalen kardemom aan toegevoegd.

4 Gelderland: Arnhemse meisjes of Tielse kermiskoek
Ik ben geboren en getogen in Gelderland. Hoewel ik veel in Arnhem kwam, moet ik toegeven dat ik nog nooit Arnhemse meisjes heb gegeten. Vond het hoe dan ook erg lastig om typische streek dingen te vinden. Dus uiteindelijk ging de keuze ging tussen Tielse Kermiskoek of Arnhemse meisjes, welke met 53% net iets populairder waren. Arnhemse meisjes zijn ovale hardgebakken koekjes gemaakt van een gistdeeg. Vervolgens zijn ze rijkelijk bestrooid met grove suiker. Ze zijn voor het eerst gebakken in 1829 door bakker Hagdorn in Arnhem. Het originele recept is gepubliceerd in het kookboek van Rhoald Dahl, maar heb het helaas niet kunnen vinden.

DSC_0013.JPGOp internet kom je diverse snelle recepten met bladerdeeg tegen. Stiekem hoop ik dat jullie (lezers) mijn recepten thuis gaan uitproberen. Daarom heb ik bij dit recept gekozen om zelf kant en klaar bladerdeeg te gebruiken. Ik zal in het recept dan ook de optie voor eigen gemaakt bladerdeeg geven. Hopelijk gaan jullie zelf aan de bak!
Ik heb voor het bakken wat kaneel en anijszaad toegevoegd aan het uitgerolde deeg. Nadat de meisjes zijn gebakken en afgekoeld, voeg je nog een beetje nootmuskaat toe om net even het zoet-gehalte wat naar beneden te halen en een beetje kruidigheid toe te voegen.

5 Groningen: Groningerkoek met sukade of Oudewijvenkoek
77% van jullie ging vol voor de Oudewijvenkoek. Het is een soort ontbijtkoek met een lichte anijssmaak. In Groningen staat de koek beter bekend als Oal Wief of Olwief. Wat ik heel bijzonder vind, is dat de koek na het bakken echt heel erg hard is. Ik heb echt getwijfeld of het wel goed was gegaan. Maar na 2 dagen rijpen blijkt het toch een succes.

DSC_0232.JPGDe koek wordt gemaakt van onder andere stroop, roggemeel en anijs. Ik heb een heel oud en traditioneel recept aangepast. In plaats van 250 gram roggemeel te gebruiken, heb ik 100 gram ervan vervangen voor tarwebloem. Daarnaast heb ik relatief grove roggebloem gebruikt en de hoeveelheid kruiden iets verhoogd. Idee is om de koek een wat grovere structuur te geven (dus minder ontbijtkoek-achting), maar niet uit elkaar te laten vallen. Daarnaast heb ik in plaats van witte wijn azijn, appelazijn gebruikt.

6 Limburg: Kwarkvlaai of Nonnevotten
De nonnevotten verloren van de kwarkvlaai met 68% van de stemmen. Vlaaien zijn natuurlijk waar Limburg om bekend staat, al is de kwarkvlaai vrij onbekend. Heb verschillende echt Limburgse recepten kunnen vinden en uiteindelijk met limoen en framboos er mijn variant van gemaakt. Een Limburgse vlaai is in zijn geheel gebakken. Sommige moderne varianten met bijvoorbeeld bavaroise zijn dus eigenljk geen Limburgse vlaaien.DSC_0286.JPG

Naast de toevoeging van frambozenpuree en limoen (sap en rasp) heb ik ook de hoeveelheid suiker iets naar beneden bijgesteld en kookroompoeder (custard is bijna exact hetzelfde) toegevoegd om een wat betere binding te krijgen.

7 Noord Brabant: Bossche bollen of Anijskrol
Voor de provincie Noord Brabant verloren de onbekende anijskrollen van de wel gekende Bossche bollen met 76% van de stemmen. Deze gebakspecialiteit uit ‘s-Hertogenbosch wordt gebakken van soezenbeslag en daarna gevuld met slagroom. Tot slot worden ze geglazuurd met gesmolten chocoladefondant. Zelf ben ik geen groot fan, met name omdat ik niet zo van ‘gewoon’ slagroom hou. Leuk om er nu een eigen variatie op te maken.

DSC_0476.JPGMet regenachtige dagen (en dat waren het zeker de laatste dagen) hou ik van warme smaken. Daarom bedacht ik om deze ‘reuzen soezen’ niet met slagroom te vullen, maar met een luchtige kaneel room, met als basis bakkerscrème met kaneel. Daarnaast heb ik voor het glazuur de karamel (Gold) chocolade van Callebaut gebruikt. Als kleine afwerking wat lijntjes van witte chocolade.

8 Noord Holland: Amsterdamse Korstjes of Weespermoppen
Met 71% van de stemmen wilde jullie graag de Weesper moppen zien. Volgens mij het makkelijkste koekje ooit bedacht. Lekker krokant aan de buitenkant en mooi smeuïg van binnen. Eigenlijk is het gewoon gebakken spijs door de suiker gehaald. Heb overwogen om in plaats van amandelen, hazelnoten te gebruiken voor de spijs, maar uiteindelijk heb ik er voor gekozen voor een combinatie met kokos.

DSC_0493.JPGDit zijn de tweede moppen in deze bak-uitdaging. Heb overwogen om in plaats van amandelen, hazelnoten te gebruiken voor de spijs. Bij het recept van de vorige moppen heb ik het koekje zelf veranderd, daarom besloot ik om dit nu niet te doen. In plaats daarvan heb ik de ‘aankleding’ van het koekje aangepast. In plaats van suiker 3/4 deel kokosrasp en 1/4 deel vanillesuiker. De basis van de Weespermoppen is dus amandelspijs. Officieel bestaat dit uit gelijke delen suiker en amandelen. Zelf gebruik ik (ook in dit recept) iets meer amandelen. Dat vind dit zelf lekkerder en is ook iets minder zoet.

9 Overijssel:Deventer koek of Twentse kozak
De winnaar was met 62% dit keer een lastige, omdat het werkelijke recept van Deventer koek geheim is. Deze koek werd vroeger volgens strenge gemeentelijke aanwijzingen gebakken. Door het ontbreken van ei en vet, heeft de koek een lange houdbaarheid, wat vroeger erg praktisch was. Het recept is in de loop der jaren heel iets aangepast, maar al jaren is de samenstelling van de receptuur en het gebruikte kruidenmengsel geheim.

Chocolate treeDe ingrediënten zijn wel bekend: roggemeel, honing,water en specerijen. Op basis hiervan heb ik een nieuw recept samengesteld met mijn eigen bereidingswijze. Om de structuur niet te grof te laten zijn, heb ik naast het roggemeel ook T80 bloem (voor brood) gebruikt. Als extra smaakmaker heb ik (smeltvaste) chocoladedruppels toegevoegd. Eens een keer gebakken in een mooie tulband, is dit mijn versie van de Deventer koek

10 Utrecht: Utrechtse Theerandjes of Utrechtse Spritsen
Gelijkspel dit keer, dus liet ik de keuze over aan mijn man, die liever de Theerandjes gebakken zag dan de Spritsen. Tegenwoordig kennen niet veel mensen deze koekjes meer, maar vroeger waren tekantjes de Utrechtse koekjes waar zelfs de Amsterdammer voor naar Utrecht kwam. Bakker Doncker is er beroemd mee geworden. Op de Schoutenstraat 13 kon je 263 jaar lang Tekantjes en Koekbackerij den Dubbelden Arend vinden.

DSC_0114.JPGHet recept lijkt een beetje op veel andere oud Hollandse koeken. De koek bevat van oorsprong speculaaskruiden en gekonfijte sinaasappelschilletjes. De structuur lijkt een beetje op taai taai. Als de koek gebakken en afgekoeld is, werd deze voorzien van een dunne laag glazuur. Aangezien ik er natuurlijk een eigen versie van heb gemaakt, heb ik ervoor gekozen om geen speculaaskruiden en gekonfijte sinaasappelschilletjes toe te voegen, maar in plaats daarvan vanille en sukade blokjes (van cederappelschil) te gebruiken.

11 Zeeland: Zeeuwse Bolussen of Witte speculaasplakken
Tijd voor de provincie Zeeland waar de bolussen met 62% de optie voor witte speculaas achter zich liet. Een Zeeuwse bolus is een zoet witbroodje, welke is uitgerold tot een dunne sliert een vervolgens door een basterdsuiker wordt gehaald en opgerold tot een spiraalvorm. De kleur van het suikermengsel bepaalt grotendeels de uiteindelijke kleur van de bolus en soms worden er kruiden aan het suikermengsel toegevoegd. Ik heb gekozen voor een meer zomerse variant met kokos.

DSC_0174.JPG

Zeeuwse bolussen horen lekker smeuïg en kleverig te zijn, maar dat geeft soms het nodige geklieder met eten. Deze variant met kokos is iets droger, maar met zo lekker smeuïg. Bij het vormen van de bolus, rol je deze steeds opnieuw, in stappen, uit tot een deegsliert. Door dit in stappen te doen behoud het brooddeeg zijn structuur en luchtigheid. In dit recept heb ik wat kokosrasp toegevoegd aan het brooddeeg en voor de bolussensuiker een combinatie van witte vanillebasterdsuiker (dit is al een beetje vochtig) met kokosrasp.  Heb ze niet als spiraal, maar in een soort knoop gevouwen.

12 Zuid Holland: : Leidse Sleutelkoekjes of Haagse Hopjes
Dit was even spannend. In het laatste half uur viel de laatste stem (en daarmee de zege) op de Haagse Hopjes. Dit karamel koffie snoepje is met 52% van de stemmen het enige snoepje in deze bakuitdaging. Zelf ben ik best een zeur als het op koffie aankomt, dus drink ik meestal cappuccino. Een smakelijke combinatie met cappuccino is natuurlijk kaneel, vandaar dat ik voor deze hopjes een cappuccino variatie met kaneel heb bedacht. Hiervoor heb ik een deel van het koffiewater vervangen voor melk en zowel een kaneelstokje als gemalen kaneel toegevoegd. DSC_0158.JPG

Op internet ging ik opzoek naar hoe ze gemaakt worden. Er zijn een aantal recepten te vinden die allemaal aangeven dat, hoewel het zelf maken van hopjes vrij simpel is, het wel veel tijd kost om het mengsel in te koken. Een typische bezigheid voor een zonnige zondag.

Dit was al weer de tweede bak-uitdaging die ik met jullie heb gedeeld. Ik denk dat ik mijn doel (mezelf leren creatiever te zijn en meer te experimenteren), zeker gehaald is. Het koste heel wat voorwerk om uit elke provincie twee dingen uit te kiezen. Daarnaast weet ik zeker dat ik een aantal van deze dingen nooit meer zal maken, simpelweg omdat ze niet helemaal mijn ding zijn. Andere creaties, daar in tegen, zou ik zo weer maken (en misschien doe ik dit ook wel). Ik heb echt mijn eigen draai gegeven aan  de via mijn insta story’s uitgekozen typisch Nederlandse baksels. vond het erg leuk en uitdagend om te bedenken wat ik anders zou gaan doen. Ga kijken of ik hier met een nieuwe uitdaging ook wat mee kan.

IMG_20190407_202409.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.