Zelf ben ik een echte broodliefhebber. Naast de dagelijkse boterham hou ik enorm van bijzonder brood. Hoewel brood ook steeds vaker bij de maaltijd gegeten word, doen niet veel mensen dat. Carlos en ik eten echter graag ‘soep met brood’. Zo ook deze heerlijke maїs broodjes. Ik haal hiervoor graag mijn meel bij de molenaar en voor het maken van brood koop ik hier ook wel eens een broodmix. Voor deze maїs broodjes heb ik een broodmix van grutterij-molen “de hoop” uit Oud-Zevenaar.

Hoewel ik inmiddels in Duitsland woon, ben ik opgegroeid in de Liemers en heb ik een groot gedeelte van mijn leven in de buurt van deze molen gewoond. Gelukkig voor mij (en jou) verkoopt mijn favoriete bakwinkel: Baktotaal Bouwhuis ook hun producten. Bijkomend voordeel voor mij is dat ze ook naar Duitsland verzenden, waardoor ik lekker kan blijven bakken met de voor mij bekende melen en broodmixen.

Voor 10-12 broodjes :
Voor de broodjes
> 500 gram maїs-broodmix
> 200 ml lauw warm water]
> 25 gram margarine
> 7 gram verse gist

Om te bestrijken:
> 1/4ei (kan je eventueel ook weglaten)
> Scheutje slagroom of volle melk

Bakgereedschap
> Mixer met deeghaak

Bereiding
Meng alle droge ingrediënten voor de broodjes in een kom samen met de margarine. Voeg aan de droge ingrediënten 150mL van het lauw warme water toe. Meng in een staande mixer met deeghaak het geheel eerst zo’n minuut of 3-5 door.  Voeg de rest van het lauw warme water toe naar wat nodig is. Dit is afhankelijk van je meel, maar ook van het water. Is je deeg heel stug en taai? Voeg dan nog een klein beetje vocht toe. Voeg niet gelijk extra meel toe als je denkt dat je te veel water hebt toegevoegd. Water is namelijk de beste broodverbeteraar en zorgt voor een zacht en luchtig brood. Gun je deeg zo’n minuut of 5 om het water op te nemen. Kneed het deeg minimaal 10 minuten door tot een soepel deeg.

Wanneer het deeg goed gekneed is kun je er (met enige oefening) een dun vliesje van trekken. Als dit zo is, maak dan een grote bol van je deeg en plaats deze terug in de kom. Is je vlies nog te breekbaar, kneed dan nog wat langer door.

Gebruik een klein beetje bloem (niet te veel) om te voorkomen dat het deeg plakt. Weeg bollen af van 50 gram, zet deze op spanning (opbollen) en laat ze vervolgens 10 min rusten.

Pak een voor een de opgebolde deegbolletjes en druk hier de lucht uit door er een keer kort op te drukken. Rol de bolletjes vervolgens per stuk uit in stapjes 5cm tot ze ongeveer 30 cm lang zijn. Als je dit te snel na elkaar doet, zal het deeg terug krimpen.

Vorm de broodjes zoals je zelf wil. Een bolusvorm maak je door in het midden te beginnen met oprollen en de sliert zo verder om zichzelf heen te draaien. Je kunt ook een krakelingenvorm of knoop maken. Je kunt ook een deegstrook dubbel vouwen, hem twisten tot halverwege en vervolgens de rest van de strook als een open lus om het getwiste stuk te vouwen. Leg de gevormde broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant met een mengsel van ei en slagroom (dit geeft een mooie kleur en glans). Laat ze 60 minuten narijzen op een warme plaats.

Verwarm tijdig de oven voor op 240ºC. Zodra je de maїs broodjes in de oven plaatst, zet je deze terug op 220ºC. In 15-20 minuten bak je de broodjes gaar. Laat ze afkoelen op de bakplaat. De maїs broodjes broodjes zijn het lekkerste op de dag dat je ze bakt. Heb je over? (Dat gebeurt mij in elk geval vaak.) Bewaar de broodjes dan in een plastic zak, dan blijven ze zacht.

dsc_36205147891334241294151.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: