Mijn bak-verhaal

Het is een lang verhaal, maar ik hou het nu eenmaal graag persoonlijk. Bij deze vertel ik je over mijn reis in de bakkunst.

In Zevenaar ben ik op 29 maart 1988 ter wereld gebracht door een topvrouw (thnx 4 all mams). Na een dierhouderij opleiding in Barneveld (want dieren zijn zo leuk) ben ik een Laboratorium opleiding gaan doen (wilde meer doen dan alleen dieren vasthouden).

Gedurende dat opleidingstraject heb ik mijn man (Carlos) ontmoet. Hij gaf me in 2012 voor mijn verjaardag een cursus cupcakes decoreren bij ‘Helemaal Van De Taart’ in Utrecht Leidsche Rijn. Hoewel ik toen der tijd wel graag een appeltaart of cake maakte (uit een pakje), is voor mij dit het moment geweest waarop het allemaal begon. Nadat ik voor het eerst met fondant had gewerkt, kwam al snel de eerste fondant taart. In mei dat jaar ben ik voor het eerst naar de Sugar Art Show gegaan, waar ik van alles heb gekocht. Het begin van mijn bak-verzameling was geboren. Een naam had ik al snel bedacht: mijn naam Diënty is niet voor iedereen makkelijk uitspreken, wat me op school de bijnaam Didi gaf. Wat ik bakte, vond ik natuurlijk lekker=delicious. Dus Didilicious.

Mei 2013 ben ik terug geweest naar ‘Helemaal Van De Taart’ voor een Icing cursus. Werken met icing is iets wat ik nooit echt onder de knie heb gekregen. Doordat ik mijn gebak niet allemaal zelf op kon eten, maar dit ook uitdeelde, zagen steeds meer mensen mijn baksels.

lindeman kaas 2012
Taarten voor mijn afscheid bij Lindeman Kaas (bijbaan)

Mei 2014 heb ik een verjaardagstaart voor mijn moeder gemaakt. Ze vroeg vervolgens of ik voor haar cupcakes kon maken en versieren, welke ze kon trakteren in de sportschool. Dat was mijn eerste ‘bestelling’. Kort daarna volgde een verjaardagstaart voor mijn nichtje. Omdat al deze ‘bestellingen’ voor familie was, heb ik hierbij eigenlijk geen stress of druk ervaren. Dit kwam echter kort daarna, toen vrienden vroegen of ik hun bruidstaart wilde maken. Dit vond ik heel spannend om te doen, maar ik vroeg niet veel geld (wilde uit de kosten zijn) en we hadden alles goed doorgesproken: Dat moest goed komen. Door alle lovende woorden van mensen, word je ook steeds zelfverzekerder in je baksels. Ik richtte mijn eerste website op, maar deed daar eigenlijk te weinig mee. 

CD6_1743
Mijn eigen bruidstaarten

In de loop der jaren ben ik steeds meer gaan proberen en was fanatiek gebruiker van zo’n beetje alles van funcakes. Vooral werken met chocolade vind ik (nog steeds) erg leuk. Ik heb altijd Callebaut in huis om mee te bakken. Door het kijken van filmpjes en het lezen van artikelen en boeken heb ik mezelf geleerd bonbons te maken. Ook ben ik meer met taarten en koekjes gaan doen en zelfs brood kwam er uit mijn oventje. Gestaagd gingen de jaartjes voorbij en mijn bakken zwakte af naar een of twee keer per maand. Ik ben het huis uit gegaan en van Babberich naar Zeist verhuist. Na school ben ik gaan samenwonen in Nieuwegein en gaan werken in het UMC Utrecht. Hier ben ik weer meer gaan bakken. In 2017 ben ik getrouwd en heb mijn eigen bruidstaart gemaakt.

Heel verhaal…. en we zijn er nog niet. In 2017 gebeurde er een aantal dingen die uiteindelijk tot DidiliciousbyDienty hebben geleid.

Ik ben echt een periode mens. Heb van die hobby’s die een half tot 2 jaar mijn interesse hebben en dan komt er weer wat anders voorbij. Bakken is iets wat ik altijd (met vlagen) ben blijven doen. Eind 2017 kwam in aanraking met Janny Bakker en heb bij haar een cursus megabonbons gevolgd in oktober. Zei introduceerde me een nieuwe manier om met chocolade te werken. Met het 5e seizoen van Heel Holland Bakt op zijn einde, liep ik met een gevoel/vraag rond:  Was ik wel een echte thuisbakker? Ik had bijna alle technische opdrachten van dat seizoen gebakken en mijn collega’s konden het allemaal reuze waarderen. Toch waren die opdrachten vaak de eerste keer dat ik baksels maakte zonder het gebruik van pakjes en zakjes. Want ook al bakte ik al 5 jaar van alles: het kwam altijd uit een pakje of een zakje.

Toen heb ik iets gedaan wat mijn bak-wereld op zijn kop zette (al zeg ik het zelf). Op 17 november ben ik naar Oisterwijk gereden en heb een groepsrondeleiding gehad door de bakkerij van Robért van Beckhoven. Zonder Robért en zijn team, was DidiliciousbyDienty er denk ik nooit geweest. Het thema van de rondleiding die dag was chocolade. Robért begonnen met een pracht verhaal over de herkomst van cacao en hoe je goede chocolade maakt. Nu heeft chocolade mijn interesse al veel langer gehad en wist ik al veel. Robért vroeg me zelfs of ik chocolatier was (nog steeds een wow-moment). De trots die zijn vraag me gaf, vervloog snel toen hij allerlei verhoudingen van cake, banketbakkersroom en biscuit opnoemde. Daar wist ik helemaal niets van…

Die dag, Robért’s enthousiasme en de prachtige producten in de bakkerij hebben er toe geleid dat ik die avond nog, al mijn bakmixen op internet heb gezet (uiteindelijk heb ik alles gedoneerd aan de naschoolse opvang in Nieuwegein). Vanaf die dag, ben ik gaan bakken vanaf de basis. Omdat ik wilde leren hoe, heb ik in 2018 een heleboel cursussen en workshops gevolgd. Ook mijn boekencollectie heb ik flink uitgebreid met boeken van ware meesters in het bakkersvak.

Maar liefst vijf cursussen heb ik bij Robért gevolgd :Patiserie 1, Meringue, Brood 1, vlaaien en Brood 2. Daarnaast heb ik bij Het Baklokaal van Manuela van der Heijden een workshop Nougat maken, gegeven door Hidde de Brabander gevolgd. Met Iris en Femke ben ik naar de Bakery Institute geweest voor een macaron cursus. Heb met een vriendin ook nog een workshop tarteletes gevolgd welke werd gegeven door de HHB finalisten van 2017 Marjolein en Gwen. Tot slot mijn moeder meegesleurd naar OERzoet voor een workshop bakken met groenten en zonder geraffineerde suikers.

Los van al die cursussen en bijgekomen kennis heb ik in die collega’s van mij (Femke, Iris en Laura) mede foodies ontdekt. We zijn naar Parijs, Amsterdam en Londen geweest, opzoek naar de lekkerste smaken en combinaties. Elke vrije euro stak ik in mijn bakkershobby. Om alles compleet te maken, had ik besloten om het technische boek van de winnaar van Heel Holland Bakt (Hans) allemaal na te bakken. Niet altijd even succesvol, maar een zeer leerzaam proces.

Zo ontstond er langzaam mijn eigen signatuur: by Diënty. Om mijn creaties te delen maakte ik een instagram account aan: DidiliciousbyDiënty. Inmiddels is die naam (en mijn logo) versimpeld tot ‘By Diënty’.  Ik heb mijn website veranderd en ben in plaats daarvan begonnen met dit blog. Een platform om hopelijk niet alleen maar mijn recepten op te schrijven en te delen, maar vooral om andere te inspireren tot bakken.

In tegenstelling tot veel thuisbakkers, gebruik ik geen pakjes of zakjes, maar maak ik graag alles zelf. Dat lijkt voor sommige mensen mischien lastig en ingewikkeld, maar als je weet hoe iets moet, is het niet lastig. Ben je bang voor het onbekende? Leer het dan kennen.

Op mijn blog vind je volle recepten: veel smaak, textuur en diversiteit. Ik gebruik graag verfijnde, soms hoogwaardige producten om het lekkerste baksel op tafel te zetten. Ik heb liever een kleiner puntje van een mega lekkere chocoladetaart dan een dikke punt van iets dat ‘gezonder’ zou moeten zijn, maar matig smaakt. Soms lijken mijn recepten misschien wat veel werk, maar  daag jezelf uit en je zult versteld staan van wat je allemaal kunt bakken!

%d bloggers liken dit: