Bijna iedereen houd van de zoete, romige smaak van Karamel. Het is een ook een heerlijk smaak in gebak. Een tijdje gelede gebruikte ik meringue als een een mooie luchtige basis is voor een taart. Door dit te combineren met de volle en zoete smaak van karamel, ontstond deze karameltaart. De Mon Chou in het recept zorgt er voor dat de meringue niet te veel een chocoladezoenen/spekjes gevoel in je mond geeft.

De Meringue Mon Chou taart die ik een tijdje geleden voor het eerst uit probeerde is me zo goed bevallen, dat ik besloot om verder te experimenteren. Inmiddels is er ook al een recept voor een luchtige witte chocoladetaart verschenen op mijn blog. Ook in dit recept gebruik ik meringue als basis voor de taart. Ik merkte echter dat de taart met alleen meringue, veel te luchtig was. Het leek meer op een chocoladezoen of spekje dan op een taart. Door een klein deel Mon Chou zacht en luchtig toe te voegen, wordt de taart iets vaster.  Door zoute karamel te gebruiken, komt de smaak hiervan nog duidelijker naar voren. Niet alleen door de vulling zit karamel, maar de karamelster bovenop zorgt voor een heus plaatje op tafel!.

Ingrediënten voor 1 taart van Ø 22cm
Voor bodem
> 220 gram koekjes naar keuze (bijvoorbeeld zandkoekjes, spritsen, bastogne of speculoos koekjes)
> 85 gram boter

Voor de vulling:
> 200 gram MonChou zacht en luchtig (1 bakje)
> 150 gram eiwit
> 30 +120 gram suiker
> 90 ml water
> 8 gram bladgelatine
> 10 mL vanille extract
> 100 mL gezoute karamel

Verder nodig
> 25-50mL gezoute karamel voor de afwerking

Bakgereedschap
> Springvorm van Ø 22cm
> Steelpan (en warmtebron)
> Mixer met garde
> Mengkom
> Acetaatfolie (optioneel)
> Satéprikker (optioneel)

Ingrediënten 
Voor de bodem
Pak een springvorm Ø 22cm (met bakpapier op de bodem) en bedek de randen met acetaatfolie. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of maal ze op een andere manier fijn. Smelt de boter in een pannetje en voeg de kruimels hier aan toe. Roer ze goed door tot alle koekjes een beetje vochtig zijn met vet. Pak de springvorm en stort hierin het koekmengsel. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem en druk het geheel goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm vervolgens in de koelkast om uit te harden.

Voor de vulling
Zet de blaadjes gelatine te week in ruim water. Breng in een steelpan 120 gram suiker met 90 ml water aan de kook en zet intussen de eiwitten klaar. Zodra het suikerwater kookt, klop je de eiwitten op in de keukenmachine. Dit mag op de hoogste stand. Als ze goed stevig zijn, voeg je langzaam de resterende 30 gram suiker toe aan de eiwitten.

Intussen zal je suikerwater een temperatuur van 120˚C bereiken. Als dit zo ver is, zet je de keukenmachine op de aller laagste stand. Voeg nu in een keer (maar met een heel dunne straal!) al het suikerwater toe aan het eiwit. Plaats de steelpan niet terug op het vuur of fornuis, maar zet deze even op een onderzetter weg.

Laat de keukenmachine op de laagste stand draaien. Na 2 a 3 minuten is het pannetje nog steeds warm en dat kun je goed gebruiken om de gelatine op te lossen. Pak de blaadjes gelatine erbij en schut deze uit zodat het meeste water eraf is (niet uitknijpen!) en doe dit in het pannetje. De gelatine zal nu langzaam smelten. Als deze geheel gesmolten is voeg je deze langzaam (in een dun straaltje) toe aan de meringue. Laat dit nog even draaien totdat alles is afgekoeld en goed gemengd.

dsc_0279.jpg

Doe de MonChou in een andere kom en klop deze (eventueel met de hand) los. Voeg  eerst 1/4e van de meringue toe aan de MonChou en meng dit goed door. Meng vervolgens de rest van de meringue zo luchtig mogelijk door het MonChou mengsel. Pak vervolgens de karamel erbij en meng deze ook door het mengsel. Meng hierbij goed.

Pak de springvorm met koekbodem uit de koelkast en giet het MonChou/meringue/karamel mengsel in de springvorm. Verwijder de springvorm en laat de acetaatfolie nog even zitten. Pak de karamel voor de afwerking erbij. Je kunt de taart natuurlijk afwerken zoals jij dit wilt. Zelf heb ik er voor gekozen om de karamel in een kleine spuitzak (of cornetje) te doen en hiermee een spiraal van binnen naar buiten op de taart aan te brengen. Vervolgens heb ik op 10-12 verschillende plekken van binnen naar buiten een lijn door de karamel getrokken met een satéprikker. Je krijgt nu een soort zon effect. Door tussen elke getrokken streep, met de satéprikker een nieuwe streep te plaatsen van buiten naar binnen, krijg je het effect van onderstaande foto. Plaats de taart terug in de koelkast en laat de taart minimaal 3 uur opstijven.

Pak de taart uit de koeling als deze geheel is opgesteven. Verwijder de springvorm en laat de acetaatfolie nog even zitten. Als je taart goed is opgesteven zou de acetaatfolie moeten blijven zitten en de taart niet uitlopen. Verwijder vlak voor serveren de acetaatfolie.

IMG_20190428_164620_867.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: