Als je de halve citroenmelisse struik in je tuin verwijderd, is het toch zonde om dat weg te gooien? Daarom maakte ik deze citroenmelisse siroop. Door de siroop te verdunnen met water, heb je een limonade met een echte frisse ijsthee smaak. Natuurlijk is de siroop ook lekker in de yoghurt of te gebruiken over biscuit of taart als tempersiroop. Je kunt er alle kanten mee op en je zult deze (en andere) siroop in andere recepten op mijn blog terug vinden.

Ik werk op een laboratorium. Daar gebruiken we handige steriele plastic buizen van 50mL. Ik gebruik deze ook thuis om mijn fruit puree in te vriezen, maar deze siroop kan er natuurlijk ook heel goed in. Vooral omdat ik niet genoeg glazen potten had…. De plastic buizen zijn steriel, maar de potten die ik gebruikt heb, heb ik eerst heb uitgekookt. Dat is heel simpel; in een grote pan met water aan de kook brengen en 5-10 minuten laten koken.

Ingrediënten voor 1500mL (1,5L) siroop
> 1000 mL water
> 750 gram rietsuiker
> 100 gram citroenmelisse
> 100 ml citroensap
> 20 gram citroenzuur

Bakgereedschap
> Pan (en warmtebron)
> Schone lege potjes of flessen
> Zeef
> Theedoek
> Trechter

Bereidingswijze
Ik haalde de citroenmelisse uit mijn tuin. Mooie plant die elk jaar weer terug komt en het goed doet in ons Nederlandse klimaat. Voor deze siroop gebruikte ik alleen de blaadjes. Was deze even kort af onder de kraan, zodat er geen zand meer op zit. Doe de citroenmelisse blaadjes in een grote pan. Breng een liter water aan de kook en giet deze over de citroenmelisse heen. Plaats de deksel op de pan en laat het geheel 24-48h trekken. Zelf heb ik 48h gewacht.

Als je een mooi, sterke thee hebt (want dat is het in feite) kun je het geheel door een zeep met theedoek halen. Ik heb eerst de rietsuiker samen met het citroenzuur in een grote pan gedaan. Vervolgens heb ik de zeef op deze pan gezet en de theedoek uitgevouwen in de zeef. Giet vervolgens de citroenmelisse thee door de zeef, op de suiker. Druk het laatste sap uit de citroenmelisse en knijp ook de theedoek goed uit. Pers de citroenen uit, vang het sap op en voeg 100mL sap toe. Je kunt ook kant en klaar sap gebruiken. Breng het sap aan de kook en blijf goed roeren tot alle suiker is opgelost. De suiker en citroenzuur zorgen samen voor de conservering.

Het is belangrijk dat je bij het vullen van je flessen of potjes schoon werkt. Neem de schone flessen of potjes en gebruik een trechter en zorg dat je niet op de randen morst. Giet de siroop warm in de schone glazen potjes en sluit deze direct af. Zet de potjes (of flessen) vervolgens op hun kop. Door de warmte zullen ze vacuüm trekken. Je kunt ze dan op een koele en donkere plek best langer bewaren.

DSC_0005_1558010928505.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: