Ik vind de frisse zure smaak van citroen heerlijk in gebak en ook mijn man is er dol op. Een van mijn favoriete is de lemonbar: een reep van twee lagen met onderop koek en bovenop een soort smeuïge lemon curd laag. Om iets meer textuur aan de koekbodem te geven, heb ik er een gedeelte kokos aan toe gevoegd. Bij het maken van deze repen bak je de citroen laag pas de tweede keer mee. Hierdoor trekt de topping een beetje in de koekbodem wat een heerlijke zachte textuur en bijzondere smaak geeft.

Ingrediënten voor 12-15 repen
Voor het koekdeeg
> 170 gram boter
> 175 gram bloem
> 60 gram fijne kristalsuiker
> 35 gram geraspte kokos
> Snufje zout

Voor de topping
> 300 gram suiker
> 5 eieren
> 40 gram bloem
> Citroenrasp van 3 grote citroenen
> Citroensap van 3 grote citroenen

Verder nodig
> Poedersuiker ter decoratie

Bakgereedschap
> Bakblik 20x30cm
> Bakpapier
> Mengkom
> Garde
> Oven

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180˚C en bekleed de onderkant van het bakblik met bakpapier.

Kneed het alle ingrediënten voor het koekdeeg tot een samenhangend deeg. Verdeel dit over de bodem van het bakblik en druk het goed aan. Bak de koek gedurende 20 minuten.

26,28,370,383.749420Terwijl de koek bakt in de oven kun je alvast de citroentopping voorbereiden. Rasp de citroenen en pers ze vervolgens uit. Voor het raspen gebruik ik het liefste een zesteur, maar een gewone rasp kan natuurlijk ook. Let op dat je niet het bittere witte gedeelte onder de schil meeneemt. Ik heb hiervoor 3 grote citroenen gebruikt met een gemiddeld gewicht van 200 gram. Deze heb ik eerst goed gewassen om het was laagje te verwijderen. Hiervan kreeg ik ongeveer 180ml sap en 7 flinke theelepels rasp.

Doe de eieren in een mengkom en klop deze  los. Vervolgens voeg je de suiker toe en meng je dit tot een egaal geheel. Voeg de bloem toe en roer deze rustig door (zodat er geen klontjes ontstaan). Als laatste voeg je de citroensap en de rasp toe en mix je het geheel nog eens door. Zet de topping even opzij tot de koekbodem klaar is.

Zodra de koekbodem 20 minuten in de oven heeft gestaan, haal je deze eruit. Roer de topping nog een keer door en schenk deze vervolgens over de warme koekbodem. Plaats het geheel teug in de oven en bak nog eens 20 minuten tot de topping goed gestold is.

Laat de lemonbars afkoelen in de vorm alvorens deze in de gewenste stukken te snijden (repen, blokjes, rondjes, etc). Bestrooi hem ter decoratie met poedersuiker.

33,35,312,324.445618

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: