Een tijdje geleden stelde in jullie de vraag of jullie het leuk zouden vinden als ik ook desserts zou posten op Didilicious by Diënty. Bij deze de eerste: Zwarte rijst met kokos crème. f Je kunt deze rijstepap warm of koud eten.  Ik heb op vakantie in Thailand voor het eerst zwarte kleefrijst gegeten en ik was verslaafd. Dit rijstepap recept lijkt daar sterk op, maar is met pandan bladeren en gula djawa.

Zwarte rijst is een kleefrijst.  Bij witte kleefrijst is het zwarte vlies verwijderd en daarbij ook een groot deel van de vezels en vitamines.  Bij zwarte rijst is deze dus bewaard gebleven. Het koken van deze rijst duurt misschien iets langer dan je gewend bent. Opbakken en stomen kan ook heerlijk zijn bij deze rijst. Zwarte rijst is te gebruiken voor pap, desserts, traditionele Chinese zwarte rijst cake, maar ook voor brood en noodles. Het kan bij koken diep paars kleuren.

Ingrediënten voor 4-6 porties
Voor de rijst
> 850mL water
> 250 gram zwarte rijst
> 150 gram gula djawa (vaste palmsuiker)
> 6 pandan bladeren (toko)
> snufje zout

Voor de saus
> 165mL kokos crème (blue elephant)

Bakgereedschap
> Steelpan met hittebron

Bereiding
Niet iedereen weet het, maar rijst moet je eerst wassen voor je het gaat koken. Dus stap 1 is: was de rijst. Ik doe dit vaak 2 of drie keer, tot het water wat van de rijst af komt schoon is.

Maak de pandan bladeren aan elkaar vast door er een aantal knopen in te leggen. Leg de bladeren onderin je pan, voeg je gewassen rijst en de 850mL water toe.

Breng het geheel aan de kook. Zodra het water kookt, zet het vuur dan lager. Laat onder af en toe roeren de rijst 45minuten garen. Verwijder na 45 minuten de pandan bladeren. Hak de gula djawa fijn en voeg hem samen met het zout toe aan de rijst.  Roer door en laat de gula djawa helemaal smelten.  Je kunt dula djawa kopen bij de toko. Als je geen gula djawa hebt, kun je ook bruine basterdsuiker gebruiken, maar dit doet wel af aan de typische smaak.

Net als bij slagroom en andere room producten, krijg je ook bij  kokos crèmes cheiding van je vetten en je vocht als je blikje lang staat. Om te zorgen dat je een mooie saus serveert bij je zwarte rijst, raad ik je aan om het blikje leeg te gieten in een schaaltje of kannetje en met een garde de crème even goed door te roeren. Zo roer je ook de klontjes er uit.

Tot slot rest het verdelen van de zwarte rijst en deze te overgieten met de kokos crème. Zelf eet ik in de avond vaak een warme portie en neem ik de volgende dag een koude portie mee als lunch. Heerlijk! In de koelkast hou je deze rijstepap met kokos crème 2 tot 3 dagen goed.

dsc_00827634569080925204983.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: