Als je een dagje weg gaat naar een dierentuin of pretpark, neem je als rasechte (lees gierige) Nederlander natuurlijk je eigen brood en drinken mee. Nu kun je natuurlijk een gesmeerde boterham meenemen. Ik geef de voorkeur aan zelfgemaakt broodjes die heerlijk gevuld zijn. Zo zitten er in deze notenbollen cranberry’s walnoten en amandelen. Je kunt gebruiken wat je zelf lekker vind!

Om de broodjes lekker vullend te maken heb ik een combinatie van volkoren tarwemeel en meergranenmeel gebruikt. Het risico daarvan kan zijn dat het brood (mede door de vulling) erg vast wordt. Om dat te voorkomen heb ik er ook een deel (patent) tarwebloem bij gedaan.

Voor 10-12 broodjes :
Voor de broodjes
> 105 gram volkoren tarwemeel
> 105 gram meergranen meel
> 90 gram (patent) tarwebloem
> 160 ml lauw warme volle melk
> 25 gram margarine
> 25 gram ei (los geklopt en rest bewaren)
> 24 gram verse gist
> 15 gram licht bruine basterdsuiker
> 6 gram (bakkers)zout

Voor de vulling
> 50 gram cranberry’s of ander gedroogd fruit
> 150 gram noten (mix) naar keuze (zonder zout)

Om te bestrijken:
> Rest van het los geklopte ei
> Scheutje slagroom of volle melk
> Gebroken havervlokken

Bakgereedschap
> Mixer met deeghaak

Bereiding
Meng alle droge ingrediënten voor de broodjes in een kom samen met de margarine. Voeg aan de droge ingrediënten 120mL van de lauw warme melk toe. Meng in een staande mixer met deeghaak het geheel eerst zo’n minuut of 3-5 door. Voeg de rest van de lauw warme melk toe naar wat nodig is. Dit is afhankelijk van je meel. Is je deeg heel stug en taai? Voeg dan nog een klein beetje extra vocht toe. Voeg niet gelijk extra meel toe als je denkt dat je te veel vocht hebt toegevoegd. Water is de beste broodverbeteraar en zorgt voor een zacht en luchtig brood. Gun je deeg zo’n minuut of 5 om het vocht op te nemen. Kneed het deeg minimaal 10 minuten door tot een soepel deeg.

Wanneer het deeg goed gekneed is kun je er (met enige oefening) een dun vliesje van trekken. Als dit zo is, voeg dan de vulling toe en kneed/mix et geheel nog een keer goed door zodat de vulling verdeeld is. Is je vlies nog te breekbaar, kneed dan nog wat langer door.

Gebruik een klein beetje bloem (niet te veel) om te voorkomen dat het deeg plakt. Verdeel het deeg in 12 stukken van gelijke grote (weeg ze eventueel, ze zouden ongeveer 70 gram per stuk moeten zijn). Zet de bolletjes deeg op spanning (opbollen) en laat ze vervolgens 20 min rusten onder een theedoek.

Pak een voor een de opgebolde deegbolletjes en druk hier de lucht uit door er een keer kort op te drukken. Bol de broodjes opnieuw op en zorg hierbij dat de vulling helemaal bedekt is. Daarmee bedoel ik dat er een dun vliesje deeg over je noten en gedroogd fruit zit. Dit is lastig, maar met wat oefenen gaat dat steeds beter. Waarom is dit belangrijk? Anders verbrand straks in de oven je vulling.

Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant met een mengsel van ei en slagroom (dit geeft een mooie kleur en glans). Bestrooi ze vervolgens met wat gebroken havervlokken. Laat ze 60 minuten narijzen op een warme plaats.

Verwarm tijdig de oven voor op 250ºC. Zodra je de broodjes in de oven plaatst, zet je deze terug op 240ºC. In 10 minuten bak je de broodjes gaar. Laat ze afkoelen op de bakplaat. De broodjes broodjes zijn het lekkerste op de dag dat je ze bakt. Heb je over? (Dat gebeurt mij in elk geval vaak.) Bewaar de broodjes dan in een plastic zak, dan blijven ze zacht.

dsc_3600811131833834677192.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: