S’Mores zijn onweerstaanbaar! De gesmolten marshmellow in combinatie met zachte chocolade: daar word ik blij van. Natuurlijk niet te vergeten dat ik ook een goede cheesecake kan waarderen. Samen met een amandel kaneel bodem is deze taart dan ook heerlijk voor de koude dagen of gewoon als guilty pleasure!

Mandyandmore organiseert met regelmaat (dit was de 4e keer) een swiepswoepswap, waarbij je een recept maakt van de blog van een andere (food)blogger. Weer een andere blogger maakt dan ook een recept van jou. Je mag het recept exact namaken, maar er ook je eigen draai aan geven. Dat laatste vind ik altijd super leuk om te doen. Ik kreeg in de maand November als ‘lootje’ Annabella’s Foodblog toegewezen. Op haar site vind je het recept “Smores Cheesecakes”. Kleine cheesecakes afgetopt met pure chocolade ganache en een gebrande marshmallow. Dat klinkt toch te lekker!?! Dat dacht ik in elk geval wel. Voor de swiepswoepswap heb ik de bodem vervangen door een amandel kaneel kruimel. Verder heb ik er een taart van gemaakt met een Italiaanse meringue in plaats van marshmallows.

Ingrediënten voor 1 taart van Ø28cm

Voor de amandel kaneel kruimel
> 75 gram boter (voor het deeg)
> 75 gram bruine basterdsuiker
> 75 gram bloem
> 75 gram gemalen amandelen
> 50 gram gesmolten boter (voor de bodem)
> 8 gram kaneelpoeder
> 2 gram zout

Voor het cheesecake beslag
> 600 gram Philadelphia roomkaas (andere kan ook)
> 200 mL slagroom (min 32%vet)
> 4 eieren (M)
> 2 el vanille extract
> 1 gram zout

Voor de chocolade ganache
> 200 gram pure chocolade
> 300 mL slagroom (minimaal 32% vet)

Voor de meringue
> 105 + 15 gram kristalsuiker
> 60 gram eiwit
> 25 ml water
> 4 gram bladgelatine

Bakgereedschap
> Oven met bakplaat of rooster
> Mixer met garde
> Beslagkom
> Ronde taartvorm Ø 28cm
> Steelpan met hittebron
> Thermometer
> Spuitzak met mondje
> Brander

Bereiding
Voor de amandel kaneel kruimel
Verwarm de oven voor op 180˚C. Meng de vaste boter samen met de basterdsuiker en een beetje zout kort door (zet de 50 gram boter voor de bodem even apart). Voeg de bloem, gemalen amandelen en de kaneelpoeder toe. Meng dit alles tussen je vingertoppen tot een soort los en kruimelig deeg. Bak dit vervolgens gedurende 15 minuten gaar op een met bakpapier beklede bakplaat en laat daarna afkoelen.Terwijl de kruimel afkoelt staan kan je beginnen met het beslag voor de cheesecake.

Als de kruimel is afgekoeld, kun je hem eventueel nog verder verkruimelen, als je nog grove stukken hebt. Smelt de 50 gram boter voor de bodem en meng deze door de kruimellaag. Pak je taartvorm en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel de kruimel over de bodem van de taartvorm en druk deze overal goed aan. Ik doe dit meestal met een lepel.

Voor het cheesecake beslag
Verwarm de oven voor op 180ºC. Klop de roomkaas in een staande mixer tot een glad geheel. Voeg een voor een de eieren toe. Als alles goed gemengd is voeg je ook het zout en de vanille extract toe. In een aparte kom klop je de slagroom lobbig. Meng beide met elkaar tot een egaal beslag. Verdeel dit over de amandel kaneel bodem en bak de taart gedurende 30-35 minuten in het midden van de oven. Terwijl de cheesecakes in de oven staan kan je de chocolade ganache maken. Laat de taart afkoelen voor je de ganach aanbrengt.

Voor de chocolade ganache
Verwarm in een steelpannetje op middel vuur de slagroom samen met de chocolade. Roer de gehele tijd in dit mengsel totdat alle chocolade is gesmolten en helemaal gemengd is. Dit kan wel even duren, dus blijf goed doorroeren (ook om te voorkomen dat de chocolade verbrand). Laat de ganache daarna afkoelen. Voor je hem aan kunt brengen op de cheesecake, moet deze de meeste vloeibaarheid kwijt zijn.

Als zowel de taart als de ganache zijn afgekoeld, breng je voorzichtig een laag chocolade ganache aan op de taart. Zelf was ik wat ongeduldig (de ganache was nog vrij warm), waardoor ik de ganache in meerdere keren heb aangebracht (steeds wachtend tot de laag goed genoeg gestold was, om niet van de taart af te lopen.

Voor de meringue
Zet de blaadjes gelatine te week in ruim koel water. Breng in een steelpan de 105 gram suiker met het water aan de kook en zet intussen de eiwitten klaar. Zodra het suikerwater kookt, klop je de eiwitten op in de keukenmachine. Dit mag op de hoogste stand. Als ze goed stevig zijn, voeg je langzaam de 15 gram suiker toe aan het eiwit.

Intussen zal je suikerwater een temperatuur van 120˚C bereiken. Als dit zo ver is, zet je de keukenmachine op de aller laagste stand. Voeg nu in een keer (maar met een heel dunne straal!) al het suikerwater toe aan het eiwit. Plaats de steelpan niet terug op het vuur of fornuis, maar zet deze even op een onderzetter weg. Laat de keukenmachine op de laagste stand draaien. Na 2 a 3 minuten is het pannetje nog steeds warm en dat kun je goed gebruiken om de geweekte gelatine op te lossen. Pak de blaadjes gelatine erbij en schut deze uit zodat het meeste water eraf is (niet uitknijpen!) en doe dit in het pannetje. De gelatine zal nu langzaam smelten. Als deze geheel gesmolten is voeg je deze langzaam (in een dun straaltje) toe aan de meringue. Laat dit nog even draaien totdat alles is afgekoeld en goed gemengd.

Schep met een lepel of deegkrabber de meringue in een spuitzak met spuitmond en decoreer de bovenkant van de taart ermee. Brand de meringue voorzichtig af met een brander. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar maakt het S’Mores effect compleet.

S'Mores Cheesecake 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: