Voor de verjaardag van een collega van Carlos mocht ik afgelopen herfst deze chocolade taart met karamel maken voor 30-35 personen. Samen met alle andere recepten die nog op de uitwerkstapel lagen, komt deze eindelijk online. Door het gebruik van karnemelk in combinatie met baking soda en relatief weinig boter, is de chocolade cake heerlijk smeuïg. Door het halve chocolade assortiment uit de supermarkt op deze taart te plaatsen, is het een waar spectaculair plaatje!

Mijn allereerste dripcake, ever. Toch een beetje een vuurdoop en een heuse uitdaging, maar uiteindelijk een succes! Ik heb 4 cake lagen chocolade cake gebakken en elk bestreken met een laag karamel voor ik een laag karamelbotercrème heb aangebracht. Tussen de eerste en derde laag heb ik extra pure chocolade hagelslag gedaan en bij de middelste laag extra fudge blokjes. Daarna heb ik de taart afgemeerd met dezelfde karamelbotercrème. Met wat moeite een pure chocolade ganach drip gemaakt. Deze was eigenlijk te dik naar mijn wensen, dus dit recept bevat een aangepaste variant. Tot slot de taart volgestopt met heel veel ‘chocolade’ snoepgoed. Stukje?

Dit recept is voor een grote taart (Ø26 cm 30-35 personen). Wil je een kleinere versie maken voor 15-17 personen, halveer dan alles en gebruik twee bakvromen van Ø16. Ik heb een precisie weegschaal, welke van 0,1-200 gram kan afwegen: Een echte aanrader voor de exacte bakkers onder ons!

Ingrediënten
Voor de gezouten karamel*
> 600 gram suiker
> 375 mL slagroom (minimaal 30% vet)
> 250 mL water
> 270 gram boter
> 8,5 gram zout

Voor de cake (4 stuks):
Kom A
> 2x 160 gram pure chocolade (320 gram totaal)
> 2x 125 gram boter (250 gram totaal)
Kom B
> 2x 250mL kokend water (500mL totaal)
> 2x 188mL karnemelk (376mL totaal)
> 2x 45 gram cacaopoeder (90 gram totaal)
Kom C
> 2x 313 gram patent bloem (626 gram totaal)
> 2x 3,7 gram bakingsoda (7,4 gram totaal)
> 2x 3,5 gram zout (7 gram totaal)
Kom D
> 2x 375 gram lichtbruine basterdsuiker (750 gram totaal)
> 2x 4st middel eieren (8st totaal)
> 2x 5 mL vanille extract (10mL totaal)

Voor de karamelbotercrème
> 875 gram boter
> 825 gram gezouten karamel*

Voor de chocolade drip
> 200 gram pure chocolade
> 220 mL slagroom (minimaal 32% vet)

Verder nodig
> Karamel fudge blokjes (optioneel)
> Hagelslag (optioneel)
> Een lading ‘chocolade’ snoepgoed naar wens

Bakgereedschap
> 2 Springvormen van Ø 26cm
> Steelpan (en warmtebron)
> Mixer met garde en vlinder (bisschopshaak)
> Mengkom (3 stuks)
> Garde
> Glazen potjes voor de karamel (optioneel)
> Magnetron met beschikt bakje/kom
> Bord, taartkarton of plateau
> Palletmes
> Spuitzak of lepel

Bereidingswijzen
Je kunt de gezouten karamel makkelijk enkele dagen van te voren maken. Ik raad je aan om het beslag voor alle 4 de cake lagen niet in 1x te maken, maar in 2x. Dit is een groot volume in je mixer en werkt onhandiger.  Om verwarring te voorkomen zal ik de hoeveelheden voor 2 cakes vermelden. Doordat dit een recept is met karnemelk en bakingsoda krijgt de taart een lekker smeuïge structuur. Je moet dit echter niet te vroeg mengen, vandaar dat je voor het maken van dit recept meerdere kommen gebruikt. Het klink misschien ingewikkeld, maar dat is het absoluut niet. Daarnaast is deze cake echt goddelijk!

Voor de gezouten karamel
Zet alles startklaar en snij de boter in kleine blokjes. In een steelpan verwarm je de suiker samen met het water op middelhoog vuur tot een karamel. Zodra de karamel een mooie kleur heeft (en ongeveer 160˚C is), voeg je de boter toe. Roer deze goed door. Voeg vervolgens de slagroom toe en pas daarbij op: de kokende karamel kan spatten! Het is verstandig om een ovenwand aan te trekken. Blijf de karamel onder regelmatig roeren nog een minuutje doorkoken.

Giet de karamel in glazen potjes, waarin je deze makkelijk kunt bewaren. Wanneer je de karamel warm in schone glazen potjes doet, deze direct afsluit en op de kop zet, zullen de potjes vacuüm trekken. Je kunt ze dan op een koele en donkere plek best langer bewaren. Je hebt niet alle karamel nodig voor de botercrème. Een deel van wat over is kun je gebruiken voor het besmeren van de taart.

Voor de cake (2 stuks van Ø 26cm):
Kom A (chocolade)
Smelt 160 gram pure chocolade samen met 125 gram boter in de magnetron. Smelt de chocolade samen met de boter in de magnetron: Zet de magnetron op de hoogste stand en smelt de chocolade in stappen door deze steeds maximaal 20 sec. te verwarmen, door te roeren en opnieuw te verwarmen. In dit artikel vertel ik je meer over de mogelijkheden van chocolade smelten en tempreren. Zet kom A even opzij.

Kom B (vocht)
Breng 250mL water aan de kook. Meng de 45 gram cacaopoeder er doorheen met een garde en mix totdat er geen klontjes meer zijn. Voeg vervolgens onder continu roeren in een dun straaltje de 188mL karnemelk toe. Zet kom B even opzij.

Kom C (bloem)
Zeef de 313 gram patent bloem samen met de 3,7 gram bakingsoda boven kom C en voeg de 3,5 gram zout toe. Zet ook kom C even opzij.

Kom D (suiker)
Het makkelijkste is om voor kom D je standmixer kom te gebruiken. Mix met de garde de 4 middel eieren tot ze mooi luchtig zijn en een lichtere kleur hebben (duurt ongeveer een minuut of 3, afhankelijk van de versheid van de eieren). Voeg de 5mL vanille extract en de 375 gram lichtbruine basterdsuiker toe. Mix dit door en zet vervolgens je mixer op de laagste stand.

Tijd om alles bij elkaar te voegen: Zorg altijd dat alles klaar staat, dus vet de twee taartvormen in en bekleed ze met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°. Begin nu met het langzaam toevoegen van alle inhoud van Kom A (chocolade). Als dit helemaal is opgenomen, voeg de eerste helft toe van kom B (vocht), gevolgd door de eerste helft van Kom C (bloem). Daarna voeg je de tweede helft van kom B (vocht) toe, gevolgd door de tweede helft van Kom C (bloem). Zorg ervoor dat je dit redelijk snel doet en je niet te lang mixt.

Verdeel het beslag over de twee voorbereide vormen en bak ze één voor één af in 35  minuten. Test met een caketester of de cakes gaar zijn van binnen. Laat de cakes even afkoelen in de vorm en vervolgens op de kop op het taartrooster. Herhaal al het bovenstaande voor nog 2 cakes (zo heb je 4 mooie cakes die je zo kunt stapelen).

dsc_38584708344599258109729.jpg

Voor de karamelbotercrème
Een makkelijker recept voor botercrème bestaat er geloof ik niet. Heel belangrijk is dat de gezouten karamel die je eerder hebt gemaakt helemaal is afgekoeld, anders zal de boter smelten in plaats van luchtig kloppen. Zorg ook dat de boter op kamertemperatuur is. Snij de boter in blokjes en mix deze met de vlinder voor zeker 20 minuten op de laagste stand tot ze lichter, zachter en luchtiger is. Voeg vervolgens in een dunne straal de salted caramel toe en mix het geheel goed door. Hoe langer jij je botercrème laat draaien, hoe luchtiger hij zal worden. Als je wilt, kun je nog wat extra zout toevoegen, dus proef even wat je van de smaak vind. Bewaar de botercrème in de koelkast. Maak je de botercrème een dag van tevoren klaar? Laat deze voor gebruik dan weer even op temperatuur komen en klop deze weer goed op. In het begin lijkt dit fout te gaan, maar heb wat geduld en laat je keukenmachine rustig haar werk doen: met een minuut of 10-15 is je boter crème weer klaar voor gebruik.

Voor de chocolade drip
Maak deze pas als je assemblage bijna klaar is. Breng de slagroom in een steelpannetje aan de kook. Mijn eigen ervaring is dat de warmte van de slagroom, niet altijd genoeg is om alle chocolade te laten smelten. Daarom verwarm in de chocolade voor in de magnetron door deze op de hoogste stand te zetten en de chocolade twee keer 20 sec. te verwarmen (dus 40 seconde in totaal). Tussendoor roer in de chocoladecallets een keer om. Giet de hete slagroom over de chocolade en laat deze een minuut staan, zodat de chocolade goed de warmte van de slagroom op kan nemen en dus smelt. Roer daarna goed door totdat alle chocolade is gesmolten en helemaal gemengd. Dit kan enkele minuten duren, dus blijf goed doorroeren. Laat de ganache daarna een paar minuten afkoelen, zodat ze niet meer zo heet is maar nog wel mooi vloeit.

Assemblage
Zet een bord, taartkarton of plateau klaar waar je de taart op wilt presenteren en smeer hier een beetje karamelbotercrème op. Hiermee plak je de onderste laag van de cake, op de kop, vast op het plateau, waardoor deze niet zo makkelijk zal schuiven. Omdat de onderkant het meest strak is, gebruik je die nu steeds als bovenkant. Bij mij waren de taarten redelijk gelijk, mocht dit bij jou niet zo zijn, snijd dan een stuk van de bolle kant af, zodat je een (bijna) vlakke taart hebt. Plaats dus elke cake op de kop.

Smeer een dun laagje van je gezouten karamel over de cake. Breng vervolgens een gelijkmatige laag karamel botercrème aan. Deze laag moet ongeveer een halve centimeter dik zijn. Ik heb ervoor gekozen om op deze botercrème laag een laagje pure hagelslag te strooien, ter extra decoratie.

Besmeer ook de tweede laag cake met botercrème en leg deze op de eerste laag. Ik heb ervoor gekozen om op deze botercrème laag een laagje karamel fudge blokjes te strooien, ter extra decoratie. Besmeer ook de derde laag cake met botercrème en leg deze op de tweede laag. Op deze laag heb ik ook pure chocolade hagelslag gestrooid. Tot slot plaats je de vierde en laatste cake op de derde laag. Zet de gevulde taart nu kaal in de koelkast voor minimaal een uur.

Als je de taart niet koelt, kan de botercrème niet hard worden, waardoor je het risico loopt een wiebelige taart af te smeren, wat vaak een slordig eindresultaat geeft. Als de taart gekoeld is, is het tijd om deze helemaal in te smeren met de karamelbotercrème. Gebruik eventueel een taartschraper of groot paletmes om de taart mooi strak te maken aan de buitenkant. Als je de taart volledig hebt bedekt is zet je deze weer voor minimaal een uur in de koelkast. Zelf heb ik deze stap overnacht gedaan, wat geen enkel probleem is.

Nu is het tijd om de chocolade drip te maken volgens bovenstaand recept. Dan is het tijd om te gieten! Ik vond dit echt een super spannend moment! Je kunt ervoor kiezen om je drip in het midden van de taart te gieten en hier en daar over de randjes te duwen met een lepel of paletmes. Een andere optie is om je drip in een spuitzak je gieten. Bij een spuitzak heb je iets meer controle over de locatie van de drips. Welke optie je ook kiest: doe het met beleid zodat de ganache zich mooi verdeelt, maar zorg wel dat je snel genoeg bent want de ganache zal vlug opstijven op de koude taart.

Nu het andere super leuke stuk: versier de taart met alle snoep die je verzameld hebt. Leef je helemaal uit! Ik heb hier in de supermarkt gezocht naar snoepjes met naast chocolade, ook karamel. Op deze taart zie je mars, twix, kitkat, toffifee, karamel popcorn, daim, curly wurly , after eight, dominoblokjes, amandel blokjes, chocolade met karamel vulling, karamel fudge blokjes, koffieboontjes, karamel melk leeuwen en waarschijnlijk vergeet ik er nog een aantal. Wat ga jij op jouw chocolade karamel drip cake gooien?

dsc_0030_15696988543894897712608459147758.jpg

3 Comments on “Chocolade Karamel Dripcake”

    • Thnx! I’ve been told that Google translate is reasonable, so if you want to give it a try yourself and encounter any unclarities, please feel free to contact me with questions.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: