De roze chocolade van Callebaut (Ruby) heeft een bijzonder fruitige smaak. Inmiddels is mijn meringue monchou een veel bekeken recept en ik besloot de twee te combineren en deze fruitige variant te maken met een mooie swirl van roodfruitgelei.

De Meringue Mon Chou taart die ik een tijdje geleden voor het eerst uit probeerde is me zo goed bevallen, dat ik besloot om verder te experimenteren. Steeds gebruik ik meringue als basis voor de taart. Door de monchou te vervangen door philadelphia en mascarpone en er gesmolten ruby chocolade aan toe te voegen, krijg je een fruitige, maar toch romige en luchtige, no-bake cheesecake.

Ingrediënten voor 1 taart van Ø 26cm
Voor het kruimeldeeg
> 120 gram boter
> 120 gram bloem
> 120 gram gemalen amandelen
> 110 gram fijne kristalsuiker
> 2 gram zout
> 1 tl citroenrasp

Voor de bodem
> 1x bovenstaand kruimeldeeg recept
> 65 gram boter

Voor de cheesecake vulling:
> 530 gram Philadelphia naturel (2 grote bakjes)
> 250 gram mascarpone (1 bakje)
> 150 gram eiwit
> 30 + 260 gram suiker
> 90 ml water
> 8 gram bladgelatine
> x mL rode kleurstof naar eigen inzicht

Voor de rood fruit gelei
> 250 gram (diepvries)frambozen
> 50 mL water
> 30 gram suiker
> 4 gram gelatine (blaadjes)

Bakgereedschap
> Springvorm van Ø 26cm
> Steelpan (en warmtebron)
> Mixer met garde
> Oven met bakplaat en bakpapier
> Mengkom
> Acetaatfolie (optioneel)
> Magnetron met hittebestendig bakje
> Sateprikker

Bereiding
Voor het kruimeldeeg
Verwarm de oven voor op 180˚C. Meng de vaste boter samen met de basterdsuiker en een beetje zout kort door. Voeg de bloem, gemalen amandelen en citroenrasp toe. Meng dit alles tussen je vingertoppen tot een soort los en kruimelig deeg. Bak deze kruimels vervolgens gedurende 15 minuten gaar op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze helemaal afkoelen.

Voor de bodem
Pak een springvorm Ø 26cm (met bakpapier op de bodem) en bedek de randen met acetaatfolie. Verkruimel eventueel de gebakken kruimel nog iets verder. Smelt de boter in een pannetje en voeg de kruimels hier aan toe. Roer ze goed door tot alle koekjes een beetje vochtig zijn met vet. Pak de springvorm en stort hierin het koekmengsel. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem en druk het geheel goed aan met de bolle kant van een lepel (of je handen). Zet de springvorm vervolgens in de koelkast om uit te harden.

Voor de vulling
Zet de blaadjes gelatine te week in ruim water. Breng in een steelpan 260 gram suiker met 90 ml water aan de kook en zet intussen de eiwitten klaar. Zodra het suikerwater kookt, klop je de eiwitten op in de keukenmachine. Dit mag op de hoogste stand. Als ze goed stevig zijn, voeg je langzaam de resterende 30 gram suiker toe aan de eiwitten.

Intussen zal je suikerwater een temperatuur van 120˚C bereiken. Als dit zo ver is, zet je de keukenmachine op de aller laagste stand. Voeg nu in een keer (maar met een heel dunne straal!) al het suikerwater toe aan het eiwit. Plaats de steelpan niet terug op het vuur of fornuis, maar zet deze even op een onderzetter weg.

Laat de keukenmachine op de laagste stand draaien. Na 2 a 3 minuten is het pannetje nog steeds warm en dat kun je goed gebruiken om de gelatine op te lossen. Pak de blaadjes gelatine erbij en schut deze uit zodat het meeste water eraf is (niet uitknijpen!) en doe dit in het pannetje. De gelatine zal nu langzaam smelten. Als deze geheel gesmolten is voeg je deze langzaam (in een dun straaltje) toe aan de meringue. Laat dit nog even draaien totdat alles is afgekoeld en goed gemengd.

.Begin met het smelten van de ruby chocolade voor de vulling. Dit kan au-bain- marie of in de magnetron. In dit artikel vertel ik je meer over de mogelijkheden. Zet de chocolade even opzij (je hoeft deze niet te tempereren).

Doe de Philadelphia en de mascarpone in een andere kom en klop deze (eventueel met de hand) los. Doe hier de gesmolten ruby chocolade bij en meng deze ook door het mengsel. Meng hierbij goed en een beetje snel (de chocolade word langzaam harder en is dan lastiger te mengen). Je zult zien dat de kleur niet zo mooi meer is en een beetje grijs oogt. Voeg daarom wat druppels rode kleurstof toe en roer deze goed door, om weer een mooie, smakelijke kleur te krijgen.

Voeg nu eerst een derde van de meringue toe aan het chocolade roomkaas mengsel en meng dit goed door. Meng vervolgens de rest van de meringue zo luchtig mogelijk door het roomkaas mengsel.

Voor de rood fruit gelei
Zet de blaadjes gelatine te week in ruim, koud water. Doe het diepvies of verse fruit samen met de suiker en het water in een steelpan en breng dit aan de kook. Roer hierbij af en toe in de pan zodat er niets verbrand. Pureer met een staafmixer alles tot een gladde fruit massa. Los de gelatine vervolgend op in de fruitpuree. Laat dit even afkoelen tot max kamertemperatuur.

Assemblage
Pak de springvorm met koekbodem uit de koelkast en giet het roomkaas/meringue/ruby chocolade mengsel in de springvorm. Met een lepel of spuitzak kun je nu op diverse plekken druppels en scheutjes rood fruit gelei op de taart gieten. Steek de sateprikker nu in de taart en maak draaiende en swirlende bewegingen om zo een marmerend effect te creëren. Je kunt je helemaal uitleven (of juist niet). Plaats de taart in de koelkast en laat de taart minimaal 3 uur opstijven. Verwijder de springvorm en de acetaatfolie voor serveren.

wp-1580051624113347529537254057768.jpg

2 Comments on “Marmered Ruby Meringue Cheesecake”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: