De Franse zusjes Tatin kwamen er na het vullen van de taartvorm achter dat ze het deeg waren vergeten. Om hun taart te redden hebben ze een stuk deeg bovenop hun taart geplaatst tijdens het bakken. Naar aanleiding van mijn eerste bak-uitdaging waarbij ik een tarte tatin met stoofperen maakte, besloot ik deze taart te maken met een heerlijke bladerdeeg bodem.

Ingrediënten
Voor de stoofperen
> 2kg Gieser Wildeman peren
> 1000 mL ruby port
> 90 gram fijne suiker
> 7 el perenrood
> 5 kaneelstokjes
> 5 stukken steranijs
> 15 kardemom peulen
> 7 hele kruidnagels

Voor de bladerdeegbodem
Voor het deeg
> 250 gram bloem
> 140mL water (ijskoud)
> 50 gram roomboter (kamertemperatuur)
> 5 gram zout
Om te toeren:
> 200 gram roomboter (koud)

Voor de karamelsaus:
> 135 gram fijne suiker
> 75 gram roomboter (kamertemperatuur)
> 50 gram water

Bakgereedschap
> Grote pan (en warmtebron)
> Steelpan (en warmtebron)
> Mixer met bisschopshaak /vlinder
> Vlaai pan Ø 28 cm
> Mengkom
> Deegroller
> Oven

Bereiding
Voor de stoofperen
34,35,312,318.709198Schil de peren en zet ze rechtop in een grote pan. Voeg de port, suiker, perenrood, kaneelstokjes, steranijns, kardemompeulen en kruidnagels toe. Vul vervolgens de pan aan met water tot de peren helemaal onder staan. Breng het geheel aan de kook en laat vervolgens een uur op laag vuur staan. Laat de peren uitlekken in een vergiet.

Voor het bladerdeeg
Zie het recept voor bladerdeeg op mijn blog. Als je geen tijd (of zin) hebt om zelf bladerdeeg te maken kun je ook kant en klare bladerdeeg gebruiken.

Voor de karamelsaus
Verwarm de oven alvast voor op 180 °C. Doe de suiker met het water in een steelpan en kook deze tot een goudbruine karamel. Veeg eventuele suikerkristallen aan de rand van de pan weg met een natte kwast. Als je saus de goede kleur heeft, voeg je in stukjes de boter toe. Blijf net zo lang roeren tot je een gladde saus hebt.

Assembleren
Rol het bladerdeeg uit tot een plak van ongeveer 3 a 4 millimeter. Steek vervolgens met je dichte bakvorm een cirkel uit zodat de plak straks even groot is als de rest van je taart. Prik met een vork of roller gaatjes in het deeg zodat het straks in de oven niet te veel omhoog komt.

40,35,326,324.155212

Giet de karamel in een dichte taartvorm. Gebruik voor dit recept geen springvorm, daar loopt de karamel zo weer uit. Snij de stoofperen in vieren en verwijder het klokhuis. Druk de peren vervolgens dicht tegen elkaar aan in de karamel. Zorg dat je een cirkel vormt. Het is belangrijk dat de peren goed tegen elkaar aan liggen, omdat deze straks in de oven nog iets zullen slinken. Leg de vorm helemaal vol en plaats deze gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Na 15 minuten plaats je de bladerdeeg bodem bovenop de taart. Probeer dit zo precies mogelijk te doen (het makkelijkste is om de taart even uit de over te halen). Bak de taart vervolgens nog 15 tot 20 minuten totdat et bladerdeeg gaar is.

Laat de taart ongeveer 5 minuten afkoelen alvorens deze af te gieten. Giet alle overtollige karamelsaus af en kijk daarbij uit met je handen (de saus is heet!). Dan het spannendste stukje: tijd om de taart om te draaien en de bakvorm te verwijderen. Laat de afkoelen en garneer deze naar wens met steranijs, kaneelstokjes en kardemom peulen.

36,35,296,273.137085

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: