Drenthe: Drentse Heideplaggen of Drentse Turf
Bijna elke Drentse bakker heeft Drentse turf in zijn vitrine liggen, maar heeft daarvoor ook zo zijn eigen recept. De meeste recepten die ik kon vinden waren met een laagje appel, walnoten, boter, suiker en maïzena. Het is een soort tartte tatin cake waarbij de bovenste laag eerst het bakblik in gaat. Na het bakken draai je hem om en bovenop liggen dan zoete, kleverige appeltjes.
Wat heb ik er uiteindelijk mee gedaan? De originele appel in het recept heb ik vervangen voor peren, welke ik na het schillen door de roompoeder heb gehaald. De hoeveelheid suiker en boter voor de vulling heb ik verlaagd en de kristalsuiker vervangen voor basterdsuiker. Ook heb ik ervoor gekozen om aan het cakebeslag cacaopoeder en nesquik toe te voegen omdat een chocoladesmaak me hier heerlijk bij lijkt. De maïzena heb ik vervangen door roompoeder (of custardpoeder) en de pecannoten gaan door de vulling in plaats van bij de peer. Tot slot heb ik de Turf met wat pure chocolade gedecoreerd.

Ingrediënten
Voor het cakebeslag
> 100 gram roompoeder (of custard poeder)
> 85 gram boter (op kamertemperatuur)
> 85 gram bloem
> 150 gram bruine basterdsuiker
> 2 eieren
> 1 tl citroenrasp
> 1 tl bakpoeder
> 20 ml volle melk
> 2 el cacaopoeder
> 2 el nesquik
> 100 gram pecannoten
> Snufje zout

Voor de vulling
> 1 grote peer (Doyenne du Comice)
> 30 gram roompoeder of custardpoeder
> 30 gram boter
> 65 gram witte basterdsuiker

Ter decoratie
> 50 gram pure chocolade

Bakgereedschap
> Mixer met bisschopshaak /vlinder
> Cakevorm 30cm
> Bakpapier
> Mengkom
> Magnetron
> Zeef
> Oven

Bereiding
Neem een cakeblik en bekleed die met bakpapier zodat de cake straks makkelijk uit de vorm te halen is. Dit is erg belangrijk, omdat de peer zal karamelliseren en anders aan de vorm blijft plakken. Ik vet de vorm ook nog in met bakspray. Zo weet ik zeker dat deze mooi los komt.

Strooi de helft van de witte basterdsuiker op de bodem van het bakblik. Schil de peren, snijd ze in 4 gelijke stukken en verwijder de klokhuizen. Snij elk kwart vervolgens in drie stukken. Haal alle stukken door de roompoeder (of custard poeder). Zorg dat de peren helemaal met een laagje bedekt zijn (de rest van de roompoeder heb je niet meer nodig). Leg de peren vervolgens om en om, dakpansgewijs in het voorbereide cakeblik. Bestrooi de peren met de  rest van de witte basterdsuiker. Smelt de boter in de magnetron of steelpan en verdeel deze al gietend over de besuikerde peren. Zet het cakeblik even opzij.

Verwarm de oven voor op 180°C. Voor het beslag draai je eerst de boter luchtig met de basterdsuiker. Voeg vervolgens het citroenrasp toe. Als dit gemengd is kunnen een voor een de eieren er een voor een bij. Wacht bij het toevoegen van het tweede ei, tot het eerste is opgenomen. Hak alvast de pecannoten grof fijn. Zeef de bloem, cacaopoeder, nesquik, roompoeder (of custard poeder) en bakpoeder. Roer het gezeefde bloemmengsel door het boter/ei mengsel en voeg de melk en pecannoten toe. Mix alles gedurende 3 tot 5 minuten tot een glad en egaal beslag.

Pak het cakeblik er weer bij en giet het gemaakte cakebeslag over de peren. Bak de cake in het midden van de oven in 45-50 minuten gaar. Controleer met een prikker of de cake ook echt gaar is (deze moet er droog uit komen).

DSC_0218.JPGLaat de Turf 10 minuten in het cakeblik afkoelen, alvorens je deze omdraait op een rooster. Verwijder voorzichtig het blik en iets later het bakpapier. Laat de turf verder afkoelen op het rooster of een schaal/bord.

Als de cake helemaal is afgekoeld kan de chocolade worden gesmolten. In dit artikel vertel ik je meer over de mogelijkheden. Plaats de gesmolten chocolade in een cornetje en knip het puntje er af. Ter decoratie kun je een strepenpatroon op de Turf aanbrengen.

34,35,275,263.017212

3 Comments on “Hollandse Glorie: Drentse Turf”

  1. Pingback: Bak-Uitdaging: Hollandse Glorie – Didilicious by Diënty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: