Friesland: Oranjekoeke of Friese sûkerlatte (suikerlat)
Misschien wel de makkelijkste provincie om iets uit te kiezen: Friesland. Na lang wikken en wegen heb ik jullie de keuze gegeven Oranjekoek of Friese sûkerlatte. De oranjekoeken waren favoriet met 62% van de stemmen. De oranjekoek is een enorme vierkante gevulde koek, welke na het bakken in stukken word gesneden. Van oorsprong was de oranjekoek niet gevuld. Pas toen er later een amandelspijs vulling in de koek kwam, werd deze echt iets bijzonders.
De naam oranjekoek komt van de gekonfijte sinaasappelschil die in het deeg verwerkt zit. De koek heeft namelijk een roze glazuur, wat soms verwarrend kan zijn. Deze keer heb de samenstelling van het deeg nauwelijks veranderd. De maizena heb ik vervangen door roompoeder (custard) en er zitten iets meer kruiden in het deeg. Voor de vulling heb ik niet voor amandelspijs gekozen, maar voor pistachespijs. Om deze wat kruidiger te maken heb ik er gemalen kardemom aan toegevoegd.

Ingrediënten
Voor het deeg
> 300 gram tarwebloem (patent)
> 150 gram fijne kristalsuiker
> 100 gram koude boter (in blokjes)
> 50 gram gekonfijte sinaasappelschil
> 25 gram roompoeder (of custard)
> 1 ei
> 60 ml water
> 4 gram bakpoeder (1/4e zakje)
> 1,5 tl gemalen anijszaad
> 1 tl gemalen kardemom
> 0,5 tl gemalen nootmuskaat
> Snufje zout

Voor de vulling
> 180 gram pistachenootjes
> 120 gram fijne kristalsuiker
> 2 eieren
> 1 tl gemalen kardemom

Voor het glazuur
> 150 gram poedersuiker
> 1,5 el water
> Rode kleurstof

Bakgereedschap
> Keukenmachine
> Mengkom
> Oven
> Deegroller
> Vershoudfolie
> Vierkante bakring 20x20cm
> Kleine garde

Bereiding
Voor het deeg
Doe de bloem samen met de roompoeder en de bakpoeder in een mengkom. Voeg de klokjes koude boter toe en wrijf met je vingertoppen het geheel door elkaar tot een kruimelig geheel. Meng in een aparte kom de suiker, het zout, het anijszaad, de kardemom en de nootmuskaat. Hak de gekonfijte sinaasappelschillen fijn. Als je geen stukjes in de deeg wil, moet je dit heel fijn doen. Ik heb gekozen voor iets grovere stukjes.

Meng het bloemmengsel met het suikermengsel en voeg het water en het ei toe. Tot slot voeg je de gekonfijte sinaasappelschillen toe en kneed je alles door tot een samenhangend deeg. Vorm deze tot een bal en verpak deze in vershoudfolie en laat even rusten.

Voor de vulling
Meng in een keukenmachine de pistachenoten met de suiker tot een fijne massa. Voeg hier vervolgens een ei aan toe om het geheel te binden. Voor wat extra smaak voeg je een theelepel gemalen kardemom toe en meng je het geheel nog eens door. Om het spijs te gebruiken, is het noodzakelijk om het wat verder ‘af te slappen’. Hiervoor voeg je een 2e ei toe. Werk deze weer goed door tot er een egale, gladde pasta ontstaat.

Voor het glazuur
Maak het glazuur pas op het moment dat de koek volledig is afgekoeld. Doe de poedersuiker samen met de kleurstof en het water in een bakje. Roer deze goed door met een garde, totdat alle klontjes verdwenen zijn.

Assembleren
Verwarm de oven op 180˚C Verdeel het deeg in twee stukken en zorg ervoor dat een stuk net iets groter is dan het andere. Leg een stuk bakpapier op je bakplaat en plaats de vierkante taartring hierop. Rol het grootste stuk deeg op een bebloemde werkbank uit tot een vierkante plak van ongeveer 24x24cm. Plaats de lap in de vierkante taartring en zorg dat het deeg goed in de hoekjes zit. Het overtollige deeg komt rechtop, tegen de rand van de vorm. Omdat je deegstuk iets groter is, krijg je een soort bakje.

8,35,279,285.923187Vul het bakje gelijkmatig met de pistache spijs. Vouw de rechtopstaande stukken deeg van het bakje een beetje naar binnen toe. Maak deze een beetje vochtig met water (niet te nat). Rol vervolgens het tweede stuk deeg op een bebloemde werkbank uit tot een vierkante plak van 20x20cm. Pak deze voorzichtig op (eventueel met behulp van een deegroller) en plaats deze over de vulling. Druk deze plak deeg eerst in de zijkanten aan, daarna in het midden. Als laatste druk je voorzichtig met de volle hand de plak nogmaals goed aan, zodat deze overal aansluit. Bak de koek vervolgens in 30 tot 35 minuten gaar in het midden van de oven. Laat deze vervolgens even afkoelen op de bakplaat. Als de koek stevig genoeg is, verwijder je de taartring en laat je de koek verder afkoelen op een rooster.

63,62,279,275.156891

Als de koek helemaal is afgekoeld, kun je het glazuur maken. Het mooiste is om deze over de koek heen te gieten en vervolgens met een mesje nog een beetje te verdelen. Het glazuur droogt, dus het is niet handig om deze van te voren te maken. Snij de koek in de (door jouw gewenste) stukken. Vind je hem wat dik? Pak dan een vierkante ring van 25x25cm om een wat dunnere koek als eindresultaat te krijgen.

63,62,274,262.272491

Note: Content van deze post is op geen enkele manier gesponsord. 

1 Comments on “Hollandse Glorie: Friese Oranjekoeke”

  1. Pingback: Bak-Uitdaging: Hollandse Glorie – Didilicious by Diënty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: