Omdat ik heel veel inspiratie en recepten uit boeken haal heb ik besloten om een aantal reviews te schrijven van de boeken op mijn eigen boekenplank.

Vorig jaar op het Festival der Zoete verleidingen heb ik bij Rutger van den Broek zijn (toen net nieuwe) koekjesbijbel gekocht. Wederom een samenwerking met Carrera culinair en met fantastische foto’s door Saskia Lelieveld. In deze review zal ik jullie wat vertellen over de inhoud van het boek, wat ik van het boek vind en wat mijn ervaringen zijn met het uitvoeren van de recepten.

Over de schrijver:
35,35,251,272.527344Rutger van den Broek is de terechte winnaar van het aller eerste seizoen van Heel Holland Bakt (2013). Inmiddels heeft Rutger meerdere Nederlandse kookboeken op zijn naam staan. Dat maakt dat hij een dubbele carrière geniet: bakker en schrijver. De recepten die hij ontwikkeld deelt hij ook op zijn blog ‘Rutger bakt’. Daar vind je de meest uiteenlopende heerlijkheden.

Over het boek:
De koekjesbijbel is onderdeel van de reeks kookbijbels uitgegeven door Carrera culinair. Net zoals in de andere boeken uit de bijbelserie is er een mooie opbouw met eerst een aantal bakbegrippen, basis benodigheden en basis technieken uitgelegd.

Het eerste hoofdstuk “How-to’s” gaat in op de aanpak: hoe maak je een kruimeldeegje met de hand en hoe met de standmixer? Ook het uitrollen van het deeg, vullen van een spuitzak en tableren van chocolade worden besproken. Gevolgd door een hoofdstuk met 11 basisrecepten voor bijvoorbeeld jam, extract en glazuur.

Daarna volgen er 176 recepten voor koekjes. Allemaal opgedeeld naar categorie.
> Brosse koekjes: makkelijk breekbaar en met een kruimelige structuur.
> Rijke koekjes: verrijkt met noten, chocolade of gedroogd fruit
> Kruidige koekjes: op smaak gebracht met specerijen
> Luchtige koekjes: luchtig door meringue of bladerdeeg
> Chewy koekjes: een combinatie van zacht, smeuïg en iets taai
> Delicate koekjes: dun en breekbaar
> Amandelkoekjes: gemaakt met amandelmeel
> Gevulde koekjes: twee koekjes met een vulling ertussen
> IJzerkoekjes: gemaakt in een wafelijzer
> Stukwerk: grotere koeken die per stuk verkocht worden
> Hartige koekjes: met kruiden of kaas

35,35,291,272.424561
Speculaas brokken

De recepten staan allemaal achterin vermeld in een receptenindex. Zelf vind ik dat erg fijn met zoeken. Een enkele keer word er verwezen naar een ander recept in het boek, wat betekend dat je soms een beetje moet bladeren. Ik vind dit niet storend.  Bij elk recept staat met iconen weergegeven welke materialen je nodig hebt om het recept uit te voeren. Ook staat er aangegeven voor hoeveel koekjes het recept ongeveer is (dat blijft altijd lastig in te schatten).

Erg leuk: bij veel recepten staan tips vermeld. Dit kan een variatie zijn op het geschreven recept, maar ook een aandachtspuntje of advies voor de uitvoering.

De recepten:
Nu ben ik van mening dat een kookboek (bakboek) er mooi uit moet zien en aantrekkelijke recepten moet hebben. Ik vind dat echter niet het belangrijkste. Wat wel?: De recepten moeten kloppen! Het hele doel van een kookboek is natuurlijk dat je het thuis net zo mooi en lekker kan maken als de plaatjes in het boek. Daarom heb ik diverse koekjes exact volgens recept gemaakt: Jan Hagel, Speculaasbrokken en Pecan karamel Kano’s (staan als rondo’s in het boek). De foto’s van de eindresultaten staan verspreid in dit blogbericht.

35,35,267,278.290833
Jan Hagel koekjes

Alle ingrediënten die je nodig hebt voor de recepten zijn makkelijk verkrijgbaar. Voor extracten en bijvoorbeeld spijs staan ook recepten in het boek. Je hoeft dus geen speciaalzaken af, maar kunt in de supermarkt alles vinden wat je nodig hebt om heerlijk aan de bak te gaan.

De omschrijvingen van de handelingen zijn kort en bondig. Dit maakt dat de recepten duidelijk en helder zijn. Je hoeft dezelfde regel niet drie keer te lezen, om te begrijpen wat je moet doen. Daarnaast maakt dit ook dat veel van de recepten op 1 pagina passen (minder bladeren).

Mijn oordeel:
De meeste koekjes die je kunt bedenken staan vermeld in deze bijbel. Die naam mag deze dikke pil wat mij betreft oprecht dragen. Voor elke bakker is er wat wils te vinden in dit boek. Van simpele 1, 2, 3 deeg tot het wat lastigere stukwerk of delicate florentines. Van zoet of kruidig tot hartig. Je hebt het waarschijnlijk wel door: ik ben erg blij met de koekjesbijbel. Een boek vol met koekjesrecepten was voor mij echt een gemis. Met regelmaat pak ik dit boek uit de kast als er visite komt. Echte Nederlanders zijn koekenbakkers toch? Een boek dat elk koekjesmonster in de kast hoort te hebben staan. Mijn enige kanttekening: Er zit een redelijke overlap met de koekjes recepten uit de bakbijbel (ook geschreven door Rutger).

Koekjesbijbel – Rutger van den Broek – ISBN 9789048842841 – € 29.99

dsc_0353_1548091573499-e1548604780121.jpg
Karamel Pecan Kano’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: