Gelderland: Arnhemse meisjes of Tielse kermiskoek
Ik ben geboren en getogen in Gelderland. Hoewel ik veel in Arnhem kwam, moet ik toegeven dat ik nog nooit Arnhemse meisjes heb gegeten. Vond het hoe dan ook erg lastig om typische streek dingen te vinden. Dus uiteindelijk ging de keuze ging tussen Tielse Kermiskoek of Arnhemse meisjes, welke met 53% net iets populairder waren. Arnhemse meisjes zijn ovale hardgebakken koekjes gemaakt van een gistdeeg. Vervolgens zijn ze rijkelijk bestrooid met grove suiker. Ze zijn voor het eerst gebakken in 1829 door bakker Hagdorn in Arnhem. Het originele recept is gepubliceerd in het kookboek van Rhoald Dahl, maar heb het helaas niet kunnen vinden.

Op internet kom je diverse snelle recepten met bladerdeeg tegen. Stiekem hoop ik dat jullie (lezers) mijn recepten thuis gaan uitproberen. Daarom heb ik bij dit recept gekozen om bladerdeeg te gebruiken. Ik zal in het recept dan ook de optie voor kant en klaar bladerdeeg geven naast eigen gemaakt bladerdeeg.

Ik heb voor het bakken wat kaneel en anijszaad toegevoegd aan het uitgerolde deeg. Nadat de meisjes zijn gebakken en afgekoeld, voeg je nog een beetje nootmuskaat toe om net even het zoetgehalte wat naar beneden te halen en een beetje kruidigheid toe te voegen.

Ingrediënten
> Bladerdeeg  kant en klaar 270 gram
of
> 1/2 keer mijn bladerdeegrecept 
> 0,5 tl gemalen kaneel
> 0,5 tl gemalen anijszaad
> 0,5 tl gemalen nootmuskaat
> 1/2 ei losgeklopt
> Grove kristalsuiker (ongeveer 60 gram)

Bakgereedschap
> Oven
> Deegroller
> Bakkwastje
> Ronde steekvorm Ø7,5cm
>Bakpapier

Bereiding
Als je zelf bladerdeeg maakt:
Maak het bladerdeeg helemaal volgens het recept. Leg het voor je neer en bestrooi het bladerdeeg met de gemalen kaneel en anijs. Wrijf de kruiden met je handen een beetje in het deeg. Rol het vervolgens met een deegroller het bladerdeeg uit tot een plak van ongeveer 0,5cm dik. Gebruik hierbij een klein beetje bloem om te voorkomen dat je deeg plakt, maar niet te veel.

Als je kant-en-klaar bladerdeeg koopt:
Haal de rol verse bladerdeeg uit de verpakking en verwijder het bakpapier. Vouw de plak dubbel en druk dit aan. Vouw de plan nogmaals dubbel en druk het bladerdeeg weer aan. Vouw het bladerdeeg een derde (en laatste keer) dubbel en druk goed aan.  Leg het bladerdeeg voor je neer en bestrooi het bladerdeeg met de gemalen kaneel en anijs. Wrijf de kruiden met je handen een beetje in het deeg. Rol het vervolgens  met een deegroller het bladerdeeg uit tot een plak van 0,5cm dik.Gebruik hierbij een klein beetje bloem om te voorkomen dat je deeg plakt, maar niet te veel.

En nu verder:
IMG_20190203_161424_252.jpgVerwarm de oven voor op 200˚C en bereid een bakplaat voor met bakpapier. Klop een ei los (je hebt niet het hele ei nodig). Steek met de ronde steekvorm zo veel mogelijk rondjes uit. Doe dit zo dicht mogelijk bij elkaar, want je kunt het deeg niet opnieuw uitrollen. Bestrijk de koekjes met het losgeklopte ei.

Leg de grove suiker op een bordje en druk de met ei bestreken kant in de suiker.  Leg ze daarna op de bakplaat.  Bak deze Arnhemse meisjes in de oven in 10-15 minuten goudbruin en gaar. Laat ze op een rooster vervolgens helemaal afkoelen alvorens ze te bestrooien met (vers)geraspte nootmuskaat. Heerlijk!

DSC_0013.JPG

1 Comments on “Hollandse Glorie: Arnhemse meisjes”

  1. Pingback: Bak-Uitdaging: Hollandse Glorie – Didilicious by Diënty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: