Vorig jaar ging ik opzoek ging naar een Nederlandstalig bakboek met typisch Amerikaanse recepten. Wel in het Nederlands geschreven en met het gebruik van de Nederlandse eenheden. Het boek ‘United States of Cakes, gebak en andere zoetigheden van de Amerikaanse westkust’ door Roy Fares was het enige boek dat ik kon vinden. Ik ben de uitgeverij dan ook dankbaar voor deze prachtige vertaling. Omdat ik het leuk vind om een aantal reviews te schrijven en dit een boek is waar ik blij van wordt, wil ik jullie er graag kennis mee laten maken.  
Over de schrijver:
Roy Fares is een ware meesterbakker met een bijzondere achtergrond: Hij is geboren in Libanon en opgegroeid in Zweden, waar hij nog steeds woont. Hij is gefascineerd door de Verenigde Staten en heeft dan ook een passie voor Amerikaanse zoetigheden. In het jaar 2010 won Roy de titel “Sweden’s best pastry Chef” en sinds 2013 is hij in diverse culinaire programma’s te zien op de Zweedse televisie. In Nederland is hij niet zo bekend. Van de drie boeken die hij heeft geschreven, is alleen United States of Cakes vertaald naar het Nederlands. In 2014 won dit boek de prijs voor beste VS cuisine kookboek bij de Gourmand World Cookbook Awards.

Over het boek:
Voor dit boek is Roy op pad gegaan en heeft hij de beste recepten van Amerikaanse westkust verzameld. De receptuur van het gebak is aangepast naar de smaak van Europese liefhebbers. Dat houd in dat de baksels iets minder zoet zijn en de Nederlandse maten en gewichten worden gebruikt. Iets wat ik zelf erg prettig vind. Cups zijn gewoon niet mijn ding…

24,24,277,263.588806
Rockey Roads

Bij de introductie valt je aandacht gelijk op de foto van Roy: Een ‘mid jump’ topless kiekje aan de kust. Niks met bakken te maken, maar zeker een smakelijk begin. Per hoofdstuk is er een opdeling gemaakt in type gebak. Daarnaast staan er ook plaatsen en fotocollages in het boek. Je moet hierbij denken aan foto’s van Roy in de trein, in  palm springs, Roy in het Amerikaanse dagelijkse leven, met palmbonen aan het zwembad, Roy met vrienden in het park en ga zo maar door. In totaal staan er zo’n 30 pagina’s met dit soort ‘sfeer foto’s’ in het boek van 173 pagina’s. Persoonlijk had dit van mij niet gehoeven, maar Roy is zeker niet vervelend om naar te kijken. Daarna volgen er 59 recepten voor koekjes, donuts, cheesecakes, bundt cakes, fudge, pop tarts, cake pops, blondies, cupcakes en ga zo nog maar even door.

35,35,247,262.529968

Ze zijn opgedeeld in de volgende categorieën:
> Soft cakes
> Cookies and sweets
> Cakes, pies and cheesecakes
> Cupcakes and cake pops
> Sweet breakfast

De recepten en fotografie stukken staan allemaal voorin vermeld. Als je wilt zoeken naar specifieke recepten kun je dat hier doen. Voor mij persoonlijk is het een minpuntje dat bij elk recept niet staat weergegeven welke materialen je nodig hebt. Dit betekend dat je het recept eerst helemaal moet doorlezen om te kijken hoe groot je bakvorm moet zijn of welke andere apparatuur (zoals bijvoorbeeld een friteuse) je nodig hebt. Een klein dingetje misschien, maar toch iets dat me opvalt. Bij elk recept staat overigens wel aangegeven voor hoeveel koekjes, plakken etc. het recept is. Voor de rest is het boek lekker overzichtelijk.

De recepten:
Een bakboek draait natuurlijk om de recepten. Helaas heb ik wel eens meegemaakt dat cruciale stappen slecht, of zelfs helemaal niet vermeld worden. Daarom schrijf ik pas een review over een boek als ik er minimaal drie verschillende recepten uit heb gebakken. Voor dit boek heb ik dit dus ook gedaan en de foto’s vind je verspreid in dit artikel.

dsc_0001_1539186695810
Red Velvet beslag

Het allereerste recept dat ik uit dit boek maakte waren de snickerdoodles. Heerlijk taaie koekjes met kaneel en suiker. Ze zagen er prachtig uit en smaakte ook erg goed. De Red Velvet taart heb ik inmiddels al meerdere malen gemaakt. Wat een ongelofelijk goed recept is dat! De structuur van de taart is echt hemels. Als je een hap neemt, smelt de cake bijna op je tong. Ik begrijp nu waar het ‘velvet’ in de naam voor staat. Wederom een succes. De Rockey Roads waren ook geslaagd en heel makkelijk om te maken. Je hoeft trouwens ook geen doorgewinterde thuisbakker te zijn om de recepten in dit boek te maken.

Alle ingrediënten die aan bod komen zijn relatief makkelijk verkrijgbaar. Je hoeft dus geen speciaalzaken af, maar kunt in de supermarkt alles vinden wat je nodig hebt om heerlijk aan de bak te gaan. Opvallend is dat er vaak witte wijnazijn en zuiveringszout terug komt in de baksels.

Wat bijzonder fijn werkt is dat alle recepten steeds op een pagina staan. Gecombineerd met een prachtige foto van het eindresultaat maakt dit dat je niet hoeft te bladeren tijdens het bakken. Lekker praktisch en je houd je boek schoon!

Mijn oordeel:
Wat ik heel fijn vind aan dit boek is dat er bij elk recept een foto staat van het eindresultaat. De uitgebreide foto’s van andere dingen als de baksels had van mij niet gehoeven (vind niet dat ze een toevoeging geven). De recepten zijn allemaal helder uitgelegd  en niet ingewikkeld waardoor het niet moeilijk is om deze baksels zelf thuis te maken. Dol op de Amerikaanse keuken? Dan is dit boek echt iets voor jou!  Alle dingen die ik tot nu toe gemaakt heb uit dit boek zijn heel goed gelukt. Zou inmiddels zelf graag een reisje naar de Amerikaanse Westkust maken om daar zelf al deze lekkernijen te proeven bij de lokale bakkerijen.

United States of Cakes – Roy Fares – Simplifylife – ISBN 9789462500402 – € 12,99

35,35,272,284.836853
Rockey Road

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: