Groningen: Groningerkoek met sukade of Oudewijvenkoek
77% van jullie ging vol voor de Oudewijvenkoek. Het is een soort ontbijtkoek met een lichte anijssmaak. In Groningen staat de koek beter bekend als Oal Wief of Olwief. Wat ik heel bijzonder vind, is dat de koek na het bakken echt heel erg hard is. Ik heb echt getwijfeld of het wel goed was gegaan. Maar na 2 dagen rijpen blijkt het toch een succes.

Oudewijvenkoek gemaakt van onder andere stroop, roggemeel en anijs. In mijn zoektocht naar recepten ben ik varianten tegengekomen met steranijs thee, maar ook recepten waar een of twee plakken oudewijvenkoek aan toegevoegd moesten worden. Uiteindelijk heb ik besloten om een heel oud en traditioneel recept aan te passen. Aangezien ik nooit eerder zoiets als dit heb gemaakt, is sleutelen aan zo’n recept echt een gok.

In plaats van 250 gram roggemeel te gebruiken, heb ik 100 gram ervan vervangen voor tarwebloem. Daarnaast heb ik relatief grove roggebloem gebruikt en de hoeveelheid kruiden iets verhoogd. Idee is om de koek een wat grovere structuur te geven (dus minder ontbijtkoek-achting), maar niet uit elkaar te laten vallen. Daarnaast heb ik in plaats van witte wijn azijn, appelazijn gebruikt.

Ingrediënten
> 150 gram roggemeel
> 100 gram patent tarwebloem
> 1 tl gemalen anijszaad
> 0,5 tl gemlen kardemom
> 5,5 gram (1,7 tl) bakpoeder
> 2,5 gram (1,5 tl) baksoda (zuiveringszout)
> 175 gram blankestoop (gluccosestroop)
> 150 gram keukenstoop
> 125 mL water
> 0,5 tl appelazijn
> Snufje zout

Bakgereedschap
> Oven
> Steelpan
> Bakblik (cakevorm)
> Bakpapier

Bereiding
Doe de blankestoop (gluccosestroop), de keukenstoop en het water in een steelpan. Verwarm het geheel samen, onder laag vuur, al roerend totdat het geheel een egaal mengsel is. Het stroopmengsel moet gelijkmatig vloeibaar zijn en niet meer stroopachtig in consistentie.  Laat vervolgens het stroopmengsel afkoelen tot ongeveer 37⁰C.

Verwarm de oven voor op 160 ⁰C. en bekleed een cakevorm goed met bakpapier. Ik heb zelf een vrij grote cakevorm gebruikt, waardoor de koek erg laag is. Voor een wat grotere/hogere koek kun je beter een kleinere vorm pakken (en iets langer bakken).

Terwijl het stroopmengsel aan het afkoelen is kun je het roggemeel in een aparte kom doen. Hierboven zeef je de patent tarwebloem. Voeg ook het anijszaad, de kardemom, de baksoda (zuiveringszout) en het bakpoeder toe.

Als het stroopmengsel is afgekoeld, doe je de appelazijn toe en meng je het geheel goed door. Voeg vervolgens het stroopmengsel toe aan het meelmengsel en meng dit goed.  Ik heb dit met een spatel gedaan, maar als je dat te zwaar vind kun je ook een keukenmachine gebruiken.

Het koekmengsel is relatief vloeibaar. Giet het in de voorbereide bakvorm en bak het in 45 -50 min gaar. De koek is goed als een satéprikker er schoon en droog uit komt. Laat de koek eerst 10 minuten afkoelen in de vorm en verplaats daarna de koek naar een rooster.

Schrik niet: De koek is zo hard als een baksteen als deze is afgekoeld. Wikkel deze nu in een goede laag plastic folie en leg de koek gedurende 2 dagen (liefst op een donkere plek) te rijpen. Na 2 dagen is de koek voldoende gerijpt (en dus ook niet meer hard). Nu kun je de koek lekker eten. Heerlijk bij de koffie of thee.
DSC_0232.JPG

1 Comments on “Hollandse Glorie: Oudewijvenkoek”

  1. Pingback: Bak-Uitdaging: Hollandse Glorie – Didilicious by Diënty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: