Als je van een collega een grote zak kweeperen krijgt, wat doe je er dan mee? Ik besloot om er stoofkweeperen van te maken. Natuurlijk is dat op zich al heerlijk, maar het waren er zo veel dat ik er een paar heerlijke taartjes van heb gemaakt. Een sloffenbodem gevuld met banketbakkersroom, bedekt met stoofkweeperen en een karamelbotercrème. Dat klinkt toch heerlijk?

Ingrediënten voor ongeveer 3 taartjes Ø 16 cm
Voor de stoofkweeperen
> 1,5 kg kweeperen
> 750 mL rode wijn of port
> 75 gram fijne suiker
> 5 el perenrood
> 3 kaneelstokjes
> 3 stukken steranijs
> 10 kardemom peulen
> 5 hele kruidnagels

Voor het sloffendeeg
> 250 gram boekweitemeel
> 180 gram boter
> 90 gram suiker
> 90 gram bruine basterdsuiker
> 1 tl citroenrasp
> snufje zout
> 150 gram amandelspijs
> 2 eieren

Voor de banketbakkersroom
> 250 mL volle melk
> 35 gram suiker
> 25 gram custardpoeder (of roompoeder)
> 0,5 vanillestokje

Voor de karamelbotercrème
> 210 gram boter (kamertemperatuur)
> 90 gram witte basterdsuiker
> 80 gram fijne suiker
> 45 ml slagroom
> 30 mL water

Verder nodig
> Fudge of karamelblokjes
> Goudsbloemblaadjes gedroogd
> Perenrood 

Bakgereedschap
> Grote pan (en warmtebron)
> Steelpan (en warmtebron)
> Vergiet
> Taartvorm Ø 16 cm
> Bakpapier
> Vershoudfolie
> Mengkom
> Deegroller
> Oven
> Spuitzak en spuitmondjes
> Bord of plaat

Bereiding
Voor de stoofkweeperen
16,35,313,297.965698Schil de kweeperen (verwijder ook het steeltje) en zet ze rechtop in een grote pan. Voeg de rode wijn, suiker, perenrood, kaneelstokjes, steranijns, kardemompeulen en kruidnagels toe. Vul vervolgens de pan aan met water tot de kweeperen helemaal bedekt zijn. Breng het geheel aan de kook en laat vervolgens een uur op laag vuur staan. Laat de kweeperen uitlekken in een vergiet.Voor het sloffendeeg
Kneed het meel, de boter, suikers, citroenrasp, zout en 1 ei tot een samenhangend deeg. Verpak het in folie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Als je geen boekweitemeel in huis hebt, kun je ook patentbloem gebruiken (niet glutenvrij).Meng de amandelspijs met het overgebleven ei om het makkelijker smeerbaar te maken en zet het even opzij. Verwarm intussen de oven voor op 180˚C.DSC_0048_1538947937264.jpgRol het sloffendeeg uit op een bebloemde werkbank. Zorg dat het deeg een dikte heeft van ongeveer 8 millimeter. Steek vervolgens de gewenste vormen uit. Zelf heb ik hiervoor taartringen gebruikt, maar dit kan natuurlijk ook met een sloffenvorm.Plaats de deegplakken op een bakplaat met bakpapier en plaats de ingevette bakring er omheen. Verdeel vervolgens het ei- amandelspijs mengel over de bodem. Zorg er hierbij voor dat je 1,5cm van de rand af blijft. Bak de sloffenbodems in ongeveer 25 minuten gaar. Verwijder direct na het bakken de bakring en laat de sloffenbodem verder afkoelen.Voor de banketbakkersroom
Maak de banketbakkersroom klaar volgens dit recept op mijn blog.Voor de karamelbotercrème
Pak een steelpan en breng de fijne suiker samen met het water aan de kook. Als de de suiker aan het oplossen bent, mag je nog roeren, maar zodra het geheel aan de kook is moet je het suikerwater met rust laten. Laat het geheel een mooie goudbruine karamel vormen alvorens je deze afblust met de slagroom. Voeg 30 gram van de boter toe en roer het geheel goed door. Stort de karamel in een diep bord en laat deze afkoelen.DSC_0049_1538947942687.jpgKlop in een staande tafelmixer op de laagste stand, de overgebleven boter en de basterdsuiker luchtig. Zelf die ik dit het liefste met de vlinder met rubberen rand (dan word de kom helemaal ‘schoongemaakt’). Na ongeveer 5 minuten kun je de afgekoelde karamel toevoegen. Deze moet koud aanvoelen! Laat het geheel vervolgens 20 minuten draaien om een mooie luchtige crème te krijgen. Als de karamelbotercrème klaar is, breng deze dan over in een spuitzak.Assembleren
Pak de alle bovenstaande spullen erbij. Breng op de sloffenbodem een laag banketbakkersroom aan. Zorg er hierbij voor dat je 1,5cm van de rand af blijft.DSC_0051_1538947940782.jpgSnij de kweeperen in vieren en verwijder de klokhuizen. Druk ze als een waaier gerangschikt in de banketbakkersroom. Breng met de karamelbotercrème een sierrand aan op het sloffendeeg. Plaats tot slot een toef karamelbotercrème in het midden en besprenkel deze met een klein beetje perenrood. Bestrooi de taartjes met gedroogde goudsbloemen en fudge of karamelblokjes.34,35,300,289.225037

1 Comments on “Kweeperentaart met sloffenbodem en karamelbotercrème”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: