Limburg: Kwarkvlaai of Nonnevotten
De nonnevotten verloren van de kwarkvlaai met 68% van de stemmen. Vlaaien zijn natuurlijk waar Limburg om bekend staat, al is de kwarkvlaai vrij onbekend. Een vlaai bestaat uit een bodem van deeg met een  kleine opstaande rand. Dit deeg is zeer luchtig en lijkt een beetje op brooddeeg. De vlaai wordt gevuld met een confituren van vruchten of rijst. Van oorsprong wordt er geen slagroom gebruikt. Een Limburgse vlaai is in zijn geheel gebakken. Sommige moderne varianten met bijvoorbeeld bavaroise zijn dus eigenljk geen Limburgse vlaaien.

Naast de toevoeging van frambozenpuree en limoen (sap en rasp) heb ik ook de hoeveelheid suiker iets naar beneden bijgesteld en kookroompoeder (custard is bijna exact hetzelfde) toegevoegd om een wat betere binding te krijgen.

Ingrediënten
Voor het deeg
> 330 gram bloem
> 125 gram
> 150 ml melk
> 30 gram witte basterdsuiker
> 30 gram verse gist
> 6 gram zout

Voor de vulling
> 400 gram volle kwark
> 150 gram kristalsuiker
> 50 gram gepureerde frambozen (zonder pitjes)
> 1,5 tl kookroompoeder (of custard poeder)
> 2 eieren
> 1 limoen (sap en rasp)

Verder nodig
> Grove suiker ter decoratie

Bakgereedschap
> Oven
> Vlaaipan
> Vlaairaster
> Bakspray

Bereiding
IMG_20190219_002653_639.jpgDoe alle ingrediënten in een kom. Kneed tot een zacht en soepel deeg dat niet meer plakkerig is. Kneed het niet te lang door, want dan word het deeg elastisch waardoor het moeilijker uit te rollen is. Vorm je deeg tot een bol en rol het uit tot een dunne plak. Leg de plak over het vlaaienraster. Met een deegroller druk je alles goed aan. Leg het raster even opzij en vorm je deeg opnieuw tot een bol. Rol het weer uit tot een dunne plak en bekleed de vlaaipan er mee. Als je nog deeg over hebt kun je dit ook invriezen voor later (bijvoorbeeld voor mini vlaaien). Belangrijk is om het bevroren deeg een dag voor je het wilt gebruiken uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Je kunt het deeg de volgende dag koel verwerken.

Verwarm de oven voor op 180˚C en ga verder met de vulling. Doe hiervoor de volle kwark samen met de suiker  en de eieren in een kom en roer dit door. Rasp de limoen en probeer hierbij niet het witte vlees mee te nemen (dit zorgt voor een bittere smaak). Pers de limoen uit en vang het sap op in een bakje. Voeg de limoenrasp en het sap vervolgens toe aan het kwark mengsel en roer dit door tot het een geheel is.

IMG_20190219_002653_632.jpgPak de beklede vlaaivorm erbij en stort het kwarkmengsel in de vlaaivorm. Voeg in een spiraal patroon de gepureerde framboos toe. Voor een leuk effect kun je dit met een satéprikker enkele keren doorhalen.  Plaats vervolgend de rasterbodem op de vulling en druk de zijkanten goed aan. Bestrooi de vlaai eventueel met grove suiker.

Plaats de vlaai in het midden van de oven en bak de vlaai in 30-40 minuten met boven en onder warmte tot de vulling gestold is. Laat de vlaai in de vorm voldoende afkoelen voordat je hem eruit haalt en op een rooster verder laat afkoelen.

De vlaai kun je afgedekt in de koelkast zo’n 2 tot 3 dagen bewaren. Op kamertemperatuur smaakt hij het lekkerst, dus haal hem er een uurtje voor serveren uit de koelkast.

DSC_0286.JPG

1 Comments on “Hollandse Glorie: Kwarkvlaai”

  1. Pingback: Bak-Uitdaging: Hollandse Glorie – Didilicious by Diënty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: