Zwitserse room is een luchtige crème op basis van banketbakkersroom en slagroom, welke naar vanille smaakt. De verhoudingen hierin variëren een beetje per recept.  Omdat je geen botercrème gebruikt, maar banketbakkersroom is deze crème lekker luchtig en niet zo vet. Hier geef ik een recept voor een zeer luchtige variant. Je kunt het gebruiken als vulling in o.a. taarten en soezen of topping. Zelf vind ik dit heerlijk op rijstevlaai. Als je hem wat minder luchtig wilt, voeg je in verhouding iets minder slagroom toe.

Ingrediënten
Voor de banketbakkersroom
Wil je glutenvrije banketbakkersroom? Vervang dan de custardpoeder voor maizena en een eidooier (voor de kleur).
> 250 mL volle melk
> 35 gram suiker
> 25 gram custardpoeder (of roompoeder)
> 0,5 vanillestokje
(Welke vanille kies jij? Ik raad een Tahitensis stokje aan. Zelf gebruik ik voor Zwitserseroom het liefste de Tahitensis uit Papoea Nieuw Guinea)

Verder nodig
> 500 mL slagroom (35% vet)
> Zakje klopfix (eventueel)

Bakgereedschap
> Mixer met garde
> Steelpan (en warmtebron)
> Mengkom
> Bord of plaat
> Huishoudfolie

Bereiding32,35,286,277.081970
Maak eerst banketbakkersroom.  Snij het halve vanille stokje door in de lengte. Verwijder met je duim het merg. Verwarm 200ml van de melk in een steelpan op het vuur. Voeg het vanille merg en het stokje hieraan toe. Meng ondertussen de custard met de suiker en roer deze goed door elkaar. Voeg hier de rest van de melk (50 mL) aan toe en roer dit tot een glad geheel. Het is belangrijk om alle klontjes eruit te hebben.

Wanneer de melk kookt voeg je een flinke scheut toe aan het custard mengsel. Roer dit vervolgens goed door. Voeg tot slot dit verdunde custardmengsel toe  aan de warme melk en breng deze weer aan de kook onder constant roeren. Dit zorgt ervoor dat de room niet aankoekt of aanbrand. Laat de room ongeveer 3 minuten zachtjes pruttelen, terwijl je blijft roeren.

dsc_0336.jpg

Haal de pan van het vuur en stort de banketbakkersroom op een plaat of bord uit. Dek deze vervolgens af met huishoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat de room afkoelen voor je deze verder gebruikt. Laat het vanille stokje ook tot dat punt zitten. Deze kan al die tijd nog smaak afgeven aan je room.

Als de banketbakkersroom is afgekoeld klop je de slagroom stijf met eventueel een zakje klopfix. Omdat de room beter stijf blijft (en lekkerder is) raad ik aan om een slagroom met 35% vet te gebruiken. Als je dit doet, hoef je ook geen klopfix te gebruiken.

Meng de banketbakkersroom nog een keer goed door, zodat er geen klontjes meer in zitten. Verwijder het vanille stokje. Voeg nu 1/4e van de slagroom toe en meng dit goed door. Meng vervolgens de rest van de slagroom door de banketbakkersroom. Probeer daarbij zoveel mogelijk luchtigheid te behouden, maar meng wel goed.

dsc_0348-1-e1546631711684.jpg

1 Comments on “Zwitserse room”

  1. Pingback: Luxe mokkaslof – Didilicious by Diënty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: