Noord Brabant: Bossche bollen of Anijskrol
Voor de provincie Noord Brabant verloren de onbekende anijskrollen van de wel gekende Bossche bollen met 76% van de stemmen. Deze gebakspecialiteit uit ‘s-Hertogenbosch wordt gebakken van soezenbeslag en daarna gevuld met slagroom. Tot slot worden ze geglazuurd met gesmolten chocoladefondant. Zelf ben ik geen groot fan, met name omdat ik niet zo van ‘gewoon’ slagroom hou. Leuk om er nu een eigen variatie op te maken.

Banketbakkerij Jan de Groot is een  van de bekendste producent van Bossche bollen. De zaak zit vlak bij het station en ik ken menig fanaat die er graag even voor uitstapt. Met regenachtige dagen hou ik van warme smaken, dus ik bedacht om deze ‘reuzen soezen’ niet met slagroom te vullen, maar met een luchtige kaneel room. Daarnaast heb ik voor het glazuur de karamel (Gold) chocolade van Callebaut gebruikt en een kleine afwerking met witte chocolade.

Ingrediënten Voor 12-14 stuks
Voor de soezen
> 100 gram patentbloem
> 100 ml volle melk
> 100 ml water
> 100 gram boter
> 4 eieren
> 6 gram suiker
> 6 gram zout

Voor de kaneel vulling:
> 250 mL volle melk
> 35 gram suiker
> 25 gram custardpoeder (of roompoeder)
> 1 kaneelstokje
> 500 mL slagroom
> 5 gram kaneel gemalen

Voor het karamel glazuur
> 240 gram fijne kristalsuiker
> 200 gram Callebaut Gold (karamel chocolade)
> 100 ml water
> 30 gram glucose stroop (blanke stroop)

Verder nodig
> 50 gram witte chocolade

Bakgereedschap
> Oven
> Bakplaat met bakpapier
> Twee spuitzakken (eventueel met glad spuitmondje)
> Papieren (of plastic) cornetje
> Mixer met garde
> Steelpan (en warmtebron)
> Mengkom
> Bord of plaat
> Huishoudfolie

Bereiding
Voor de soezen
Verwarm de oven voor op 210 ºC. Breng in een pan het water met de melk, boter, suiker en het zout aan de kook. Zeef intussen de bloem boven een kom. Als de melk kookt (en de boter helemaal gesmolten is) voeg dan in een keer alle bloem toe. Roer de bloem er goed door en gaar deze in  ongeveer 5 minuten. Het geheel moet een beetje gaan zweten en glanzen. Bereid een bakplaat voor met bakpapier.

dsc_0453.jpg

Haal de pan  van het vuur en roer er een voor een de eieren door het deegmengsel.  Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei helemaal is opgenomen. Schep het beslag vervolgens in een spuitzak met glad spuitmondje. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat 12-14 grote doppen. Probeer dit in een beweging te doen. Bak de soezen vervolgens in het midden van de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Zet de laatste 10 minuten de oven op een kier, zodat het vocht weg kan (dit voorkomt het slap worden van de soezen). Als ze uit de oven komen, laat de soezen dan minimaal 30 minuten afkoelen op een rekje of rooster.

Voor de luchtige kaneelroom vulling:
Maak eerst bakkersroom met kaneel. Verwarm 200ml van de volle melk samen met het kaneelstokje in een steelpan op het vuur. Meng ondertussen de custardpoeder (of roompoeder) met de 35gram suiker en roer deze goed door elkaar. Voeg hier de rest van de melk (50 mL) aan toe en roer dit tot een glad geheel. Het is belangrijk om alle klontjes eruit te hebben. Wanneer de melk kookt voeg je een flinke scheut toe aan het custard mengsel. Roer dit vervolgens goed door. Voeg tot slot dit verdunde custardmengsel toe  aan de warme melk en breng deze weer aan de kook onder constant roeren. Dit zorgt ervoor dat de room niet aankoekt of aanbrand. Laat de room ongeveer 3 minuten zachtjes pruttelen, terwijl je blijft roeren. Haal de pan van het vuur en stort de kaneelbakkersroom op een plaat of bord uit. Dek deze vervolgens af met huishoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat de room helemaal afkoelen voor je deze verder gebruikt.

Als de room is afgekoeld klop je de slagroom stijf. Omdat de room beter stijf blijft (en lekkerder is) raad ik aan om een slagroom met 35% vet te gebruiken.
Meng de sroom nog een keer goed door, zodat er geen klontjes meer in zitten. Voeg nu 1/4e van de slagroom toe aan de losgeroerde kaneelroom en meng dit goed door. Meng vervolgens de rest van de slagroom door de kaneelroom. Probeer daarbij zoveel mogelijk luchtigheid te behouden, maar meng wel goed. Doe de luchtige kaneelroom vulling in een spuitzak en leg deze in de koelkast tot je deze gaat gebruiken.

Vullen
dsc_0458.jpgMaak met de punt van een mes (of je spuitmondje) in elke soes een gaatje aan de onderkant. Vul de soezen (via de gaatjes) helemaal op met de luchtige kaneelroom.

Voor het glazuur
Breng in een pan het water met de suiker en de glucose stroop aan de kook. Je mag roeren om de suiker op te laten lossen, maar als het mengsel kookt moet je niet meer roeren. Laat het geheel ongeveer 5 minuten zachtjes door koken. Haal vervolgens de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Roer het geheel door tot een egale massa.

Afwerking
Haal de soezen met de bovenkant door het glazuur en zet ze een beetje uit elkaar op een koude (bak)plaat met bakpapier. Smelt vervolgens in de magnetron langzaam de witte chocolade. Vouw van bakpapier een cornetje en schep hier de gesmolten chocolade. Vouw de cornet dicht, knip het puntje er af en versier de soezen naar hartenlust. Bewaar de soezen in de koelkast tot je ze serveert.

DSC_0476.JPG

1 Comments on “Hollandse Glorie: Bossche bollen met kaneel en karamel”

  1. Pingback: Bak-Uitdaging: Hollandse Glorie – Didilicious by Diënty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: