Dit keer een review van een boek dat niet in mijn eigen boekenkast staat. Een van mijn collega’s verdraagt moeilijk gluten, maar ze houdt wel van lekker eten. Ik probeer bij mijn baksels vaak rekening te houden met haar, maar dat is soms lastig. Niet zo lang geleden verscheen dit boek ‘Bakken zonder gluten’ van Emmelou Green. Mijn collega schafte het aan en samen hebben we op een dag een aantal recepten uit het boek gemaakt.

Eerst even wat achtergrond
Gluten zijn een groep eiwitten die van nature voorkomen in veel graansoorten (zoals tarwe, rogge en gerst). Deze granen worden heel veel gebruikt bij het maken van onder anderen brood, pasta, koek, cake en taart. Daarnaast zijn er ook nog producten (zoals haver) die van zichzelf geen gluten bevatten, maar in het proces gecontamineerd kunnen worden met gluten.

DSC_0417.JPG
Mango-amandeltaartje

Over de schrijver:
Emmelou Green heeft het populaire blog Bakers and Fakers. Hier schrijft ze over alle mogelijkheden van eten zonder gluten. Van toetjes en taart tot brood vind je op haar blog allemaal recepten. Bakken zonder gluten is het eerste boek van Emmelou. Zelf volgt ze al jaren een glutenvrij dieet en zoekt ze volop naar smaakvolle glutenvrije alternatieven. Ze noemt het zelf ‘foodhacking’: recepten ontwikkelen van glutenvrije taartjes en broden die minstens net zo lekker zijn als de “echte” taartjes (koekjes of brood etc.).

Naast bakker en blogger is Emmelou ook liedjesmaker. Verder is ze actief als vormgeefster. In dit boek “Bakken zonder gluten” deelt ze haar glutenvrije bakgeheimen en foodhacks, waardoor je thuis kunt genieten van ovenheerlijke glutenvrije baksels. 

Over het boek
In het begin van het boek staat een korte uitleg over gluten, coeliakie, meelsoorten en zelfs je eigen meelmixen maken staat beschreven. Hiermee verbreed je jouw kennis en zie je de mogelijkheden van het glutenvrije leven. Vervolgens staan er een aantal “foodhacks” omschreven en ook lactosevrij en vegan bakken worden behandeld.

Daarna volgen de hoofdstukken met in totaal 103 recepten. Allemaal opgedeeld naar een passende categorie.
> Brood en ontbijt
> Lunch en hartig
> Zoet en koekjes
> Cake en taartjes

dsc_0412.jpg
Suikerbrood uit Friesland

Bijna alle ingrediënten die nodig zijn om deze recepten te maken kun je vinden in het glutenvrije vak van de (grotere) supermarkt of de (online) speciaalzaak. Er staan geen dingen tussen waar je stad of land voor af moet zoeken.

De omschrijving van de handelingen zijn duidelijk en wat ik persoonlijk fijn vind is dat de recepten allemaal op een pagina staan. Dat betekend dat je niet hoeft te bladeren tijdens het bakken. Bij de meeste recepten staat een of meerdere foto’s, maar bij 9 recepten zijn geen foto’s te vinden. Vind het zelf altijd fijn als ik een foto heb van hoe het er uit zou moeten zien. Dan heb ik een idee van de vormgeving. 

De recepten:
Ik blijf bij mijn statement: een bakboek beoordelen kan alleen als je er een aantal dingen uit gebakken hebt. Nu heb ik zelf het geluk dat mijn lichaam gluten prima kan verdragen. Daar ben ik blij om, want ik ben een ware broodliefhebber. Zo ook mijn collega, dus thuis had ze direct de croissants uitgeprobeerd. Ze miste echter de luchtigheid van de croissants die ze vroeger zo graag at.

dsc_0428.jpg
Croissants

Dus op een vrije dag kwam Melanie met dit boek onder haar arm en een tas vol boodschappen bij mij thuis bakken. We hebben vijf recepten geprobeerd en de foto’s staan verspreid in dit blogbericht. Natuurlijk waren de croissants een van de eerste dingen waar we aan begonnen. Nu is het voor mij wel even wennen: glutenvrij bakken. En daarmee bedoel ik dat ik niet zo goed kan inschatten hoe de vervangende bloem- en meelsoorten zich gedragen. De croissants waren inderdaad niet zo luchtig als toen ik ze in Parijs at, maar eerder vergelijkbaar met de Danerolles versie die je in de supermarkt kunt kopen om zelf te rollen en af te bakken. Vooral warm uit de oven lekker, maar koud een stuk minder. Ook viel het op dat het deeg niet wilde rijzen, ondanks veel geduld en een goede temperatuur deed onze verse gist niet zo veel. Klein puntje bij het recept is dat er in de ingrediëntenlijst melkpoeder vermeld staat, maar nergens in het recept staat waar je deze moet toevoegen. Ook is het een beetje lastig omschreven hoe je nu precies het deeg moet vouwen, maar dat is bij het maken van bladerdeeg ook een uitdaging. 

Om nog even bij de broodsoorten te blijven, hebben we ook het Suikerbrood uit Friesland gemaakt. Hierin hebben we iets meer kruiden gedaan als in het originele recept stond (kwestie van smaak). Hoewel de brood structuur toch anders is als ik gewend ben (veel vaster), heb ik gesmikkeld van dit heerlijke brood. Naast brood heb je natuurlijk ook koekjes. We hebben zeer succesvol de chocolate chip cookies gemaakt. Echt niet te proeven dat deze koekjes glutenvrij zijn!

dsc_0423.jpg
Chocoladebroodjes

Onze poging om de Chocoladebroodjes te maken was echter geen succes. Sterker nog: Het was gewoon een flop. Het deeg van de broodjes was zeer vast en na het bakken vrij hard. Jammer, want voor mij als gluten-eter zijn het zulke verslavende broodjes. Nu was ik deze (toch wel) tegenvaller al snel vergeten na het proeven van het Mango-amandeltaartje. Hier stond geen foto bij, dus we wisten niet zo goed wat we moesten verwachten, maar wow! Die is echt heel lekker. Wederom een baksel waarbij je de gluten echt niet mist.

Mijn oordeel:
Voor mij is het wel duidelijk: er zijn heel weinig boeken zoals deze op de markt, dus op dat gebied is dit boek zeker een aanvulling. Opzoek naar lekkere recepten in deze glutenvolle wereld is vaak lastig. Dit boek geeft je de tools om zelf aan de slag te gaan en lekkere dingen uit de keuken te toveren, die anders moeilijk te vinden zijn. In de stad is er steeds meer oog voor glutenvrij, maar in de kleinere dorpjes kan het nog bijzonder lastig zijn. Voor alle mensen die geen (of slecht) gluten verdragen is dit een prachtig, ruim alternatief. De brood recepten blijven lastig, maar misschien mis ik ook de ‘know how’ om dit tot een goed glutenvrij eindresultaat de brengen. Misschien ben ik ook te gehecht aan de smaak van mijn broodgluten. Al met al een mooi boek!

Bakken zonder gluten – Emmelou Green – ISBN 9789461317148 – € 24,99

DSC_0404.JPG
Chocolate chip cookies

2 Comments on “Bakken zonder gluten van Emmelou Green”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: