Chocolate tree

Overijssel:Deventer koek of Twentse kozak
De winnaar was met 62% dit keer een lastige, omdat het werkelijke recept van Deventer koek geheim is. Deze koek werd vroeger volgens strenge gemeentelijke aanwijzingen gebakken. Door het ontbreken van ei en vet, heeft de koek een lange houdbaarheid, wat vroeger erg praktisch was. Het recept is in de loop der jaren heel iets aangepast, maar al jaren is de samenstelling van de receptuur en het gebruikte kruidenmengsel geheim.

De ingrediënten zijn wel bekend: roggemeel, honing,water en specerijen. Op basis hiervan heb ik dit recept samengesteld met deze bereidingswijze. Om de structuur niet te grof te laten zijn, heb ik naast het roggemeel ook T80 bloem (voor brood) gebruikt. Als extra smaakmaker heb ik (smeltvaste) chocoladedruppels toegevoegd. 

Ingrediënten voor 1 koek
>150 gram roggemeel
>150 gram T80 bloem (voor brood)
>150 gram (bakvaste) chocoladedruppels
>100 gram donkere basterdsuiker
>100 gram rozijnen
>100 gram water
>50 gram gekonfijte sinaasappelsnippers
>50 gram glucosestroop
>50 gram keukenstroop
>50 gram honing
>20 gram bakpoeder
>10 gram koekkruiden
>2 gram djahe (gedroogde en gemalen gemberwortel)

Bakgereedschap
> Oven
> Bakvorm (tulband of cakeblik)
> Steelpan (en warmtebron)
> Mengkom

Bereiding
Om de structuur niet al te grof te maken, heb ik eerst in een keukenmachine het roggemeel nog fijner gemalen. Meng in een aparte kom vervolgens het roggemeel samen met de T80 bloem, donkere basterdsuiker,  koekkruiden, en djahe door elkaar. Snij de gekonfijte sinaasappelsnippers fijn en meng ook deze samen met de rozijnen door het meelmengsel.

Verwarm de oven voor op 170°C. Verwarm in een steelpan de glucosestroop,  keukenstroop, honing en het water samen op totdat je een egale, goed opgeloste massa hebt. Voeg het verwarmde stroopmengsel toe aan het droge meelmengsel en roer dit (met een spatel) tot een egale massa. Voeg als laatste de (bakvaste) chocoladedruppels toe en meng deze nog een keer kort door. Breng het beslag over in een ingevette bakvorm en bak de koek gedurende 30-35 minuten tot deze gaar is. Dit kun je testen door met een mes in de cake te prikken. Deze moet er schoon en droog uitkomen. Laat de koek vervolgens afkoelen op een rooster.

DSC_0089.JPG

1 Comments on “Hollandse Glorie: Deventer koek”

  1. Pingback: Bak-Uitdaging: Hollandse Glorie – Didilicious by Diënty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: