Een collega met glutenallergie vroeg me om een mokka taartje voor haar te maken. Dit recept voor een sloffenbodem met boekweitmeel is eerder erg succesvol gebleken.  Ik bedacht deze slof, bestreken met een rijke mokkacrème en afgewerkt met een zachte mokkaroom, Zwitserse room, koffieboontjes en pure chocolade. Dat klinkt toch goed bij een kopje koffie?

Ingrediënten
Voor het sloffendeeg
> 250 gram boekweitemeel
> 180 gram boter
> 90 gram suiker
> 90 gram bruine basterdsuiker
> 1 tl citroenrasp
> snufje zout
> 150 gram amandelspijs
> 2 eieren

Voor de mokkacrème
> 250 mL volle melk
> 35 gram suiker
> 25 gram custardpoeder (of roompoeder)
> 0,5 vanillestokje (optioneel)
> Oploskoffie (expresso)

Voor de mokkaroom
> 150 gram mokkacrème
> 250 mL slagroom (35% vet)

Voor de Zwitserseroom
> 150 gram banketbakkersroom
> 250 mL slagroom (35% vet)

Verder nodig
> Koffieboontjes
> Stukjes chocolade

Bakgereedschap
> Slofvorm
> Bakpapier
> Mengkom
> Deegroller
> Oven
> Spuitzakken en spuitmondjes

Bereiding
Voor het sloffendeeg
Kneed het meel, de boter, suikers, citroenrasp, zout en 1 ei tot een samenhangend deeg. Verpak het in folie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Zelf maak ik het deeg vaak een dag eerder. Als je geen boekweitemeel in huis hebt, kun je ook patentbloem gebruiken, maar dan is het deeg niet glutenvrij.

Meng de amandelspijs met het overgebleven ei om het makkelijker smeerbaar te maken en zet het even opzij. Verwarm intussen de oven voor op 180˚C.

35,35,294,316.387756

Rol het sloffendeeg uit op een bebloemde werkbank. Zorg dat het deeg een dikte heeft van ongeveer 8 millimeter. Steek vervolgens de gewenste vormen uit. Zelf heb ik hiervoor een sloffenvorm gebruikt, maar het kan natuurlijk ook met de rand van een taartvorm.

Plaats de deegplak op een bakplaat met bakpapier en plaats de ingevette bakring er omheen. Verdeel vervolgens het ei- amandelspijs mengel over de bodem. Zorg er hierbij voor dat je 1,5cm van de rand af blijft. Bak de sloffenbodems in ongeveer 25 minuten gaar. Verwijder direct na het bakken de bakring en laat de sloffenbodem verder afkoelen.

Voor de mokkacrème
dsc_0339-e1546633419946.jpgMaak de mokkacrème klaar volgens dit recept op mijn blog. Houd 175 gram mokkacrème apart voor de 175 gram mokkaroom en doe de overige mokkacrème in een spuitzak. Bewaar deze in de koelkast totdat je hem nodig hebt.

Voor de mokkaroom
Als de mokkacrème is afgekoeld klop je de slagroom stijf met een zakje klopfix. Omdat de room beter stijf blijft (en lekkerder is) raad ik aan om een slagroom met 35% vet te gebruiken.

Voor de Zwitserse room
Maak 1/4e van de Zwitserse room klaar volgens dit recept op mijn blog. Dus even alle hoeveelheden delen door 4, ander heb je veel te veel.

Assembleren
4,35,248,261.248718Pak de alle bovenstaande spullen erbij. Breng op de sloffenbodem een laag mokkacrème aan. Zorg er hierbij voor dat je 1 cm van de rand af blijft, maar wel alle gebakken amandelspijs bedekt hebt. Plaats een voor een toefjes (groot en klein) van de mokkaroom, Zwitserse room en mokkacrème.

Doe vooral wat je zelf lekker vind. Je kunt hierbij verschillende spuitmonden gebruiken, dat geeft een speels effect. Pak wat chocolade stukjes en steek die op verschillende plekken in de verschillende soorten room. Tot slot breng je hier en daar wat koffieboontjes aan en eventueel wat decoraties van chocolade. Klaar is je luxe slof!

86,88,275,254.962738

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: