Utrecht: Utrechtse Theerandjes of Utrechtse Spritsen
Gelijkspel dit keer, dus liet ik de keuze over aan mijn man, die liever de Theerandjes gebakken zag dan de Spritsen. Tegenwoordig kennen niet veel mensen deze koekjes meer, maar vroeger waren tekantjes de Utrechtse koekjes waar zelfs de Amsterdammer voor naar Utrecht kwam. Bakker Doncker is er beroemd mee geworden. Op de Schoutenstraat 13 kon je 263 jaar lang Tekantjes en Koekbackerij den Dubbelden Arend vinden.

Het recept lijkt een beetje op veel andere oud Hollandse koeken. De koek bevat van oorsprong speculaaskruiden en gekonfijte sinaasappelschilletjes. De structuur lijkt een beetje op taai taai. Als de koek gebakken en afgekoeld is, werd deze voorzien van een dunne laag glazuur. Aangezien ik er natuurlijk een eigen versie van heb gemaakt, heb ik ervoor gekozen om geen speculaaskruiden en gekonfijte sinaasappelschilletjes toe te voegen, maar in plaats daarvan vanille en sukade blokjes (van cederappelschil) te gebruiken.

Ingrediënten voor 20-24 stukken
Voor het deeg
>370 gram bloem (patent)
>190 gram honing
>90 gram witte basterdsuiker
>100 gram sukade blokjes (van cederappelschil)
>12 gram bakpoeder
> scheutje (slag)room
> 1 el vanille-extract
> 1 vanille stokje (alleen het merg)
(Welke vanille kies jij? Ik raad een Bourbon (planifolia) stokje aan. Zelf gebruik ik voor deze broodjes het liefste een Madagaskar Bourbon Silver Label.

Voor het glazuur
> 50 gram poedersuiker
> 0,5 el water

Bakgereedschap
> Oven
> Steelpan (en warmtebron)
> Mengkom

Bereiding
Voor het deeg
dsc_0100.jpgSnij het vanille stokje open en schraap het merg er uit. Meng de bloem met het bakpoeder, het zout en het vanillemerg. Voeg hier ook de sukade blokjes aan toe. Breng de honing samen met de witte basterdsuiker en het leeggeschraapte vanillestokje aan de kook. Als het honing mengsel schuimt, zet je de warmtebron uit. Voeg het honing mengsel toe aan het bloem mengsel en kneed het tot een samenhangend deeg. Klop het ei los en voeg als laatste 3/4e van het ei toe en kneed het deeg nogmaals door. Verpak het deeg in plastic folie en laat het circa 2 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Rol op een bebloed werkblad het deeg uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 8 millimeter dik. Leg de plak op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng het scheutje slagroom met het overgebleven ei en bestrijk de koek met het ei-roommengsel. Bak de koek vervolgens in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Laat de koek vervolgens afkoelen op een rooster.

Voor het glazuur
Maak het glazuur pas op het moment dat de koek volledig is afgekoeld. Doe de poedersuiker samen met het water in een bakje. Roer deze goed door met een garde, totdat alle klontjes verdwenen zijn. Strijk vervolgens de bovenkant van de koek in met het glazuur. Snij de koek tot slot in stukken en bewaar hem in een afgesloten trommel.

DSC_0114.JPG

1 Comments on “Hollandse Glorie: Theerandjes”

  1. Pingback: Bak-Uitdaging: Hollandse Glorie – Didilicious by Diënty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: