Ditmaal een boek voor de lange zondagen: De Brabander Bakt van Hidde de Brabander. Een geweldig boek voor de fanatieke thuisbakker, die graag de handjes uit de mouwen steekt (zoals ikzelf). Geen boek voor de beginnende bakker. Hidde deelt in dit boek zijn meesterlijke kennis en zijn eigen, originele recepten. Verrassend, uitdagend en soms met een knipoog. Zelf heb ik het genoegen gehad een workshop nougat en karamel maken te volgen bij deze goddelijke patissier (was hemels), maar ik vertel jullie hier uiteraard graag meer over dit boek. 

dsc_0164.jpg
Rijstepap van pandanrijst

Over de schrijver:
Hidde de Brabander is naast vader, schrijver, productontwikkelaar, presentator, gastdocent en jurylid natuurlijk; een patissier. In 2018 is hij na hard werken, de derde Nederlander die de naam Meester Patissier mag dragen. Hier is natuurlijk een heel traject aan vooraf gegaan. Op jonge leeftijd ging hij in leer bij Banketbakkerij Roodenrijs. Met enthousiasme en hard werken heeft Hidde in prachtige patisserie-zaken gewerkt zoals als Huize van Wely en Patisserie de Rouw. Hij is chef-patissier op Landgoed Duin en Kruidberg geweest en zelfs restaurant Parkheuvel en De Librije staan op zijn C.V.. Hidde heeft inmiddels zijn eigen patisserie-label: Dreams of Magnolia. Daarnaast schrijft hij columns, verschijnt in vaktijdschriften, is gastdocent op scholen (zoals de Cas Spijkers academie), presenteert en jureert bij wedstrijden en op televisie, ontwikkelt producten en concepten. Naast dit alles geeft hij ook nog demonstraties en workshops. Het is ongelofelijk dat hij nog tijd heeft om een boek uit te geven.

Over het boek:
De Brabander Bakt is uitgegeven door A.W. Bruna Uitgevers en 24 Kitchen. In dit boek neemt Hidde je mee zoals hij dat op TV doet in het gelijknamige programma. Dit is zijn tweede boek en heeft een persoonlijke tint, waarbij hij ook samen met of voor andere mensen bakt.

Het boek is opgedeeld in 4 hoofdstukken:
> Classics: Klassiekers met een persoonlijke twist
> Desserts: Uiteenlopende zoete afsluitingen van een heerlijke maaltijd
> Sweets: De ambacht van de (vergeten) confiserie
> Specials: Vernieuwd met keurmerk ‘Hidde’

Elk hoofdstuk begint met een kleine introductie gevolgd door 15 aantrekkelijke recepten. Bij elk hoofdstuk duikt Hidde met of voor zijn vrienden en geliefden de keuken in. Zo maakt hij met collega 24Kitchen chef Mounir uit de Arabische keuken Ma’amoul koekjes. Voor Charlotte van de blog Charlie’s Kitchen maakte hij een prachtig chocolade dessert met amandel en cranberry. Hidde maakt in het hoofdstuk Sweets lolly’s met zijn kinderen en een spectaculaire pompoencake voor zijn vrienden in het hoofdstuk Specials. Persoonlijker dan dit kan het bijna niet. Naast zo’n leuk persoonlijk bakverhaal staat de rest van het hoofdstuk gevuld met uitdagende en smakelijke recepten.

Zelf vind ik het fijn als een boek een receptenindex heeft. In dit boek vind je echter een register aan het einde. Hier vind je niet alleen de recepten, maar ook de ingrediënten bij elkaar vermeld. Handig als je besluit dat je iets wilt maken met bijvoorbeeld kokos.

DSC_0047_1536269633517.JPG
Kokos omhulde marshmallows

De ingrediënten welke nodig zijn voor een recept staan onderverdeeld in de specifieke componenten (lees onderdelen) van het gehele gebak. Zo kun je makkelijk zien wat je nodig hebt voor bijvoorbeeld je vanilleroom en wat voor je garnering of beslag. Fijne bijkomstigheid is dat er bij de ingrediënten ook een kopje “extra nodig” staat, waar alle benodigdheden zoals een vijzel of keukenmachine vermeld staan.

De recepten:
Bij de meeste reviews tot nu toe bak ik drie recepten volgens de receptuur in het boek. Omdat dit een wat uitdagender bakboek is, heb ik er (met liefde) meer geprobeerd. De foto’s staan verspreid in dit blogbericht. Alle ingrediënten die nodig zijn om deze recepten te maken kun je voor het grootste gedeelte vinden in de supermarkt, delicatessenwinkel of op de markt. Voor een aantal dingen ben ik naar de groothandel of de betere online webwinkel gegaan.

DSC_0096_1523975652763
Nougat

Het eerste recept dat ik maakte uit dit boek (hoe kan het ook anders) was de Nougat uit het hoofdstuk Sweets. Geen makkelijke uitdaging en het ging de eerste keer dan ook niet goed. Mijn nougat werd namelijk niet hard (maar was wel erg lekker). Ik heb vlak daarna bij Hidde een workshop gevolgd (was super tof) en daarna thuis nog een poging gewaagd met een heerlijk (succesvol) eindresultaat. Wat had ik fout gedaan de eerste keer? Waarschijnlijk de meest voorkomende fout bij het maken van elk recept: Ik had het recept verkeerd geïnterpreteerd/gelezen, waardoor ik het verwarmen van de honing verkeerd had aangepakt.

Na de nougat heb ik mijn eigen kokos omhulde marshmallows gemaakt. Deze spekjes hadden een heerlijk zachte structuur, precies zoals ik deze herken van de verse spekjes die ik wel eens in Parijs koop. Heerlijk veel fluff en helemaal niet taai.

Toen ik de rijstepap van pandanrijst zag staan wist ik gelijk: die moet ik proberen! Ben namelijk al sinds mijn kleuterjaren groot fan van rijstepap en heb het inmiddels al ontelbaar vaak gemaakt, op een tiental verschillende manieren. Deze bereidingswijze kende ik echter nog niet. Ga hem vaker toepassen, want het scheelt een hele lading suiker!

Gedurende mij patisserie bezoek aan Parijs heb ik voor het eerst een Paris Brest gegeten: een Paris Best mag je het van mij ook noemen, want ik vind ze goddelijk! Dus toen ik in dit boek het recept tegen kwam dacht ik: die ga ik ook maken! Helaas kreeg ik die bakdag bericht dat een geliefde naasten van mij is opgegeven. Dat kwam heel zwaar aan en met bakken ging er dan ook van alles mis, omdat ik er met mijn hoofd niet bij was. De foto van dit mislukte resultaat staat op mijn instagram. Omdat ik weet dat dit niet aan het recept lag, besloot ik enige tijd later om de Paris Brest opnieuw te maken. Dit keer wel een succesverhaal (de foto staat onderaan deze pagina).

Bijzonder puntje aan dit boek: Hidde vermeld niet voor ‘hoeveel’ het recept is. Als reden hiervoor geeft hij aan dat iedereen andere hoeveelheden eet, wat het moeilijk maakt om te voorspellen voor hoeveel (of hoelang) men eet. Persoonlijk stoort me dit niet, maar zoals bij het respect van de de Paris Brest, waar je soezendeeg maakt voor een ring van 40cm doorsnede, pak ik dan de helft. Het is dus handig om eerst te bedenken hoeveel je wilt maken. Ik kan hoe dan ook aanraden bij dit soort uitgebreide recepten om eerst het gehele recept door te lezen voor je begint.

Mijn oordeel:
Ik sta nu al vol smart te springen bij de gedachten dat Hidde een derde boek uit gaat brengen. Er zijn te weinig uitdagende bakboeken zoals deze. Iedereen kan de creaties uit dit boek thuis maken, maar het is geen makkelijk boek. Veel baksels zijn opgebouwd uit meerdere bereidingen, waardoor een creatie je meerdere recepten geeft. Iets wat ik geweldig vind. Dit betekend namelijk ook dat de variaties eindeloos zijn. Daarnaast hou wel van een (bak)uitdaging. Voor de beginnende bakker is dit boek misschien wat intens, maar de gevorderde thuisbakker kan met dit boek zijn bakkershart ophalen en zijn (of haar) horizon verbreden. Een ander pluspunt aan dit boek vind ik dat er ook een reeks confiserie recepten in staan. Je eigen lolly’s of candybars maken vind ik echt super tof! Ik hoop zelf dan ook dat Hidde nog meer boeken gaat schrijven, welke ik zonder aarzelen zal aanschaffen.

De Brabander Bakt – Hidde de Brabander – ISBN 9789400509436 – € 20,99

DSC_0045.JPG
Paris Brest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: