Zuid Holland: : Leidse Sleutelkoekjes of Haagse Hopjes
Dit was even spannend. In het laatste half uur viel de laatste stem (en daarmee de zege) op de Haagse Hopjes. Hoewel de productie van deze snoepjes in het verleden is verplaatst naar het buitenland, kennen we de Haagse Hopjes nog steeds als iets typisch Nederlands. Sinds 2013 worden e ook weer op Hollandse bodem geproduceerd. Op internet ging ik opzoek naar hoe ze gemaakt worden. Er zijn een aantal recepten te vinden die allemaal aangeven dat, hoewel het zelf maken van hopjes vrij simpel is, het wel veel tijd kost om het mengsel in te koken. Een typische bezigheid voor een zonnige zondag.

Dit karamel koffie snoepje is met 52% van de stemmen het enige snoepje in deze bakuitdaging. Zelf ben ik best een zeur als het op koffie aankomt, dus drink ik meestal cappuccino. Een smakelijke combinatie met cappuccino is natuurlijk kaneel, vandaar dat ik voor deze hopjes een cappuccino variatie met kaneel heb bedacht. Hiervoor heb ik een deel van het koffiewater vervangen voor melk en zowel een kaneelstokje als gemalen kaneel toegevoegd.

Ingrediënten voor 75-85 stuks
> 500 gram fijne kristalsuiker
> 200 gram keukenstroop
> 180 gram water
> 125 gram slagroom
> 100 gram roomboter
> 100 gram halfvolle melk
> 15 gram AH instant espresso (andere sterke koffie is ook mogelijk)
> 1 kaneelstokje
> 1tl (ceylon) kaneel

Bakgereedschap
>Bakplaat bekleed met bakpapier
>Bakspray
>Bakring 20×20 cm
>Pan met hittebron
>Kook thermometer
>Garde
>Metalen deegsteker of scherp mes (glad)
>Bakpapier om de hopjes in te verpakken

Bereiding
Zet in een pannetje de espresso door het water op te warmen en hieraan het espressopoeder toe te voegen. Voeg ook de theelepel kaneel en het stokje toe. Als de koffie warm is (ongeveer 75ºC) voeg je de melk toe. Meng het geheel goed door en schenk het vervolgens over in een maatbeker.

Pak 250 gram van dit cappuccino mengsel, doe dit samen met het kaneelstokje in een pan. Dit mag best een grote pan zijn, omdat het mengsel nog flink borrelt. Breng het aan de kook, maar doe dit langzaam (het hoeft niet op laag vuur). Als het mengsel kookt voeg je de kristalsuiker en de schenkstroop toe. Roer met een garde het geheel door tot de suiker helemaal opgelost is. Verwijder het kaneelstokje.

Voeg vervolgens de slagroom en de roomboter toe. Roer het door tot de boter gesmolten is. Verhit het mengsel op middel vuur/warmte door tot het een temperatuur heeft van 140ºC. Zelf heb ik hiervoor een digitale thermometer op alarm gezet en in de pan gehangen. Belangrijk is om elke 5-10 minuten een keer te roeren, maar verder kun je rustig iets anders gaan doen. Het duur namelijk ongeveer 80 minuten voor je hopjesmassa de goede temperatuur heeft bereikt.

Zet alvast de bakring op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Vet het geheel in met bakspray. Zet ook alvast een bakje met koud water neer (hiermee kun je straks het hopjesmengsel testen). Op het moment dat de temperatuur 140ºC moet je constant door de kokende massa roeren tot het een temperatuur heeft bereikt van 145ºC.

Doe dan de test: Laat een druppel van de kokende hopjes massa in het bakje water glijden. Word het bijna direct zo hard en breekbaar als glas, dan is de massa heet genoeg. Is dit niet het geval, kook het hopjesmengsel dan nog even door en herhaal de test.

dsc_0154.jpg

Als de test geslaagd is, stort je het hopjes mengsel in de ingevette bakring. Laat het ongeveer 15 minuten afkoelen. Ik heb een metalen deegsteker gebruikt, maar je kunt ook een mes onder kartels gebruiken om de hopjesmassa te snijden. Maak de steker of het mes vettig met bakspray. Probeer of de hopjesmassa genoeg afgekoeld is: Er ontstaat dan een soort ‘vel’, steek je door dit ‘vel’ heen, wacht dan nog enkele minuten. Je mag best wat weerstand voelen met het snijden. Snij de hopjesmassa in de lengte in 9 repen en in de breedte in 10 repen.  Ik heb ze in de lengte in 8 repen en in de breedte in 9 repen verdeeld, maar achteraf gezien is dat wel erg groot. Zorg dat je dit voorsnijden goed doet, zodat je de hopjes straks makkelijk kan breken. Laat de hopjesmassa nu volledig afkoelen.

Als de massa helemaal houd is, kun je de vorm verwijder en de hopjes plaat in stukjes breken. Om de hopjes in te pakken kun je repen van bakpapier scheuren. Je kunt dan ieder hopje apart inpakken, zoals een toffee. Je kunt ze natuurlijk ook bewaren in een blik, zoals ik dat nu heb gedaan.

DSC_0158.JPG

1 Comments on “Hollandse Glorie: Haagse hopjes”

  1. Pingback: Bak-Uitdaging: Hollandse Glorie – Didilicious by Diënty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: