Hoewel de bakkeuken van Indonesië voor mij relatief onbekend is, ben ook ik gek op spekkoek (Kue lapis legit).  De cake bestaat uit laagjes in om en om twee kleuren. In het oorspronkelijke recept wordt een donkere laag verkregen door het gebruik van bruine suiker in het beslag. Het beslag voor de lichte laag bevatte witte suiker. Inmiddels zijn er verschillende varianten met onder andere cacao of groene pandan. Hier geef ik jullie mijn eigen favoriete recept met specerijen en pandan.

Als je spekkoek zelf gaat maken is dit vooral erg bewerkelijk. Er heerste een illusie dat het maken van spekkoek moeilijk is, maar dit is zeker niet waar. Als je met nauwkeurigheid, laag voor laag, opbrengen niet meetelt, is het bijna net zo simpel als een gewone cake. Wel is spekkoek vrij machtig. Deze variant heeft in plaats van de traditionele vanille laag, een pandan laag. Pandan is een extract dat uit de bladeren van een palm  wordt gehaald. De smaak is nootig met tonen van vanille. Ook de geur is erg specifiek. Ik ben er gek op. Heb je een keertje een middag tijd? Zet een timer, maak deze lekkere koek terwijl je tussendoor lekker een goed boek leest.

Ingrediënten
> 350 gram roomboter
> 225 gram witte basterdsuiker
> 175 gram bloem
> 17 eidooiers
> 10 eiwitten
> 1el kaneel (gemalen)
> 1el pandan pasta
> 1tl nootmuskaat (gemalen)
> 1tl kruidnagel (gemalen)
> 0,5tl kardemom (gemalen)
> 0,5tl zout
> 1 vanillestokje (alleen het merg)
(Welke vanille kies jij? Ik raad een Planifolia stokje aan. Zelf gebruik ik het liefste een Bourbon uit Madagaskar)

Bakgereedschap
> Mixer met garde
> Mengkom
> Oven
> Bakvorm naar keuze
> Bakspray

Bereiding32,35,286,277.081970
Scheid de eiwitten van de dooiers. Je houd eiwit over, maar hier kun je natuurlijk andere lekkere dingen van maken. Klop de eiwitten luchtig. Zodra je een wit schuim hebt, voeg je een eetlepel van de basterdsuiker toe.

Roer in een aparte mengkom de roomboter met de rest van de basterdsuiker glad. Voeg vervolgens een voor een de eidooiers toe. Meng dit alles goed door. Snij het vanille stokje open en schraap het merg er uit. Voeg dit toe aan je ei/boter mengsel en meng dit kort door.

Meng de kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom en het zout door de bloem. Meng vervolgens de bloem door het vettige beslag tot je een egale massa hebt. Pak je eiwitten er bij en spatel rustig een derde van het eiwitschuim door het botermengsel. Als dit goed gemengd is, voeg je de rest van de eiwitten toe. Spatel dit rustig door. Door eerst de bloem toe te voegen en dan pas de eiwitten, blijft je beslag iets luchtiger. Wil je echt een vaste spekkoek, draai het dan om en voeg eerst de eiwitten toe en daarna pas het bloemmengsel.

DSC_0168.JPG

Verdeel het beslag in tweeën. Voeg aan een kom een eetlepel pandan pasta toe en meng deze door het beslag. Zelf gebruik ik pasta van het merk koepoe koepoe, wat in de grotere toko te vinden is. Je hebt nu een kom met groen beslag en een met ‘wit’ beslag.

Verwarm de oven op 160 ºC voor met alleen bovenwarmte of met de boven grill. Heeft je oven deze functie niet? Schuif dan na de eerste keer bakken een bakplaat onderin de oven. Dit houd de onder hitte een beetje tegen. Vet een bakvorm naar keuze in en verdeel 2-3 lepels (dit is ook afhankelijk van de grote van je vorm) van het witte beslag over de bodem van je vorm. Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven. Bak de laag voor 5 minuten. Haal de vorm dan weer uit de oven en giet 2-3 lepels van het groene beslag in de vorm. Bak ook deze laag 5 minuten en ga dan naar de volgende laag van het witte beslag. Ga zo afwisselend door met wit of groen beslag tot het beslag op is.

DSC_0175.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: