Candybars zijn ontzettend populair, maar hoe leuk is het om een eigen variant te maken?!? Het is leuk om te doen en daarnaast ook nog veel lekkerder. Ik deel het maken van deze repen op in meerdere dagen, maar je zou het ook op 1 dag kunnen doen. De silicone matjes die je hiervoor gebruikt zijn vaak een reep/bar vorm, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik heb ook een ronde vorm gebruikt, waardoor je meer een mega bonbon gevoel krijgt.

Ingrediënten
Voor de nougat
> 500 + 30 gram fijne kristalsuiker
> 160 ml glucosestroop
> 120 gram pure chocolade (50%)
> 65 ml water
> 50 gram honing
> 30g eiwit (+/- 1 ei)
> 25g poedersuiker

Voor de karamel
> 250 gram fijne kristalsuiker
> 175 gram slagroom
> 25 gram boter
> 1tl zeezout

Verder nodig
> 240 gram pure chocolade
> 40 gram cacaoboter

Bakgereedschap
> Grote pan (en warmtebron)
> 2 Steelpanen (en warmtebron)
> Staande mixer met bisschopshaak /vlinder
> (Suiker)thermometer
> Kwastje
> Bakspray
> Oven
> Magnetron
> Siliconen candybar vorm

Bereiding
Voor de nougat
Doe het water en 500 gram van de suiker (dus niet alles!) samen met de glucosestroop en de honing in een ruime pan. Verwarm dit vervolgens op middelhoog vuur tot een temperatuur van 128˚C (suikerthermometer). Deze temperatuur is heel belangrijk om uiteindelijk een lekkere zachte nougat te krijgen. De honing in het mengsel gaat erg schuimen. Je kunt de wanden van de pan schoonhouden met een nat kwastje.

DSC_0259.jpg

Terwijl je het stroopmengsel in de gaten houd kun je de eiwitten in een vetvrije mengkom doen en een garde in de tafelmixer plaatsen. Op het moment dat je stroopmengel 120˚C is, kun je beginnen met het opkloppen van de eiwitten. Om dit lekker luchtig te krijgen zet je de mixer op volle snelheid.  Als het eiwit stijf is en wit, kun je de 30 gram fijne kristalsuiker toevoegen.

Zodra het stroopmengsel een temperatuur van 128˚C heeft, zet je de tafelmixer op de laagste stand. Voeg vervolgens heel langzaam, in een dunne straal, het stroopmengsel toe aan het eiwit. Het volume van het eiwit zal door de warmte snel toenemen. Voeg tot slot de poedersuiker toe en laat het geheel ongeveer 15-20 minuten mengen. De nougat zal langzaam afkoelen en moet taai gaan worden.

Begin met het smelten van de chocolade voor de vulling. Dit kan au-bain- marie of in de magnetron. In dit artikel vertel ik je meer over de mogelijkheden. Zet de chocolade even opzij (je hoeft deze niet te tempereren). Als je nougat koeler en taaier is, kan je de de chocolade (in een straal) toevoegen. Laat even kort draaien tot het geheel gemixt is en zet de mixer dan uit.

Spray je werkblad in met bakspray. Maak je handen vochtig (niet te nat!) en haal de nougat uit de vorm. Kneed hem nogmaals goed door. Verdeel de nougat over de siliconen candybar vormen en laat deze overnacht in de koelkast uitharden. Los de nougat stukken en houd ze apart (je hebt de vormen weer nodig om de karamel in te gieten. Om het lossen van de repen makkelijker te maken, stop je de vormen gedurende 2 uur (of overnacht) in de vriezer.

Voor de karamel
Zet twee steelpannen op een warmtebron. Breng in de eerste pan alle slagroom samen met de boter aan de kook. Zet daarna het vuur uit en laat de pan even rusten.

In een tweede pan verwarm je de suiker op middelhoog vuur tot een karamel. Hierbij kun je met een garde door de suiker roeren. Zodra de karamel in de tweede pan een mooie kleur heeft (en ongeveer 160˚C is), voeg je het slagroom boter mengsel uit de eerste pan toe. Roer deze goed door en pas daarbij op: de kokende karamel kan spatten! Blijf de karamel onder regelmatig roeren nog een minuutje doorkoken. Voeg vervolgens de zeezout toe. Hoeveel je toevoegt hangt een beetje af van je smaak.

screenshot_20190429-102350.pngVerdeel daarna de warme karamelsaus over de siliconen vormen. Druk vervolgens de eerder geloste nougat reepjes weer in de vorm. Druk deze goed aan, zodat de helemaal contact maken met de karamel (druk echter niet te hard, dan komt de karamel er aan de zijkanten overheen. Laat de vormen afkoelen. Om het lossen van de repen makkelijker te maken, stop je de vormen gedurende 2 uur (of overnacht) in de vriezer.

Doorhalen
Om ervoor te zorgen dat de chocolade laag niet te dik wordt, slap je de chocolade af met cacaoboter. Hiervoor smelt je de chocolade en de cacaoboter apart (omdat beide een andere smelttemperatuur hebben). Voeg ze tenslotte samen en meng ze goed door tot alle cacaoboter is opgenomen. Tempereer vervolgens de chocolade. In dit artikel vertel ik je meer over hoe je chocolade kunt tempereren.

Als de chocolade de goede temperatuur heeft, kun je de repen erdoor halen en op een bakpapier leggen om uit te harden.

IMG_20190428_163447_996.jpg

 

1 Comments on “Mijn Mars”

  1. Pingback: Lion bites – Didilicious by Diënty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: