Ik vind de frisse zure smaak van citroen in een lemonbar heerlijk. Deze repen van twee lagen met onderop koek en bovenop een soort smeuïge curd laag bieden natuurlijk genoeg ruimte voor variatie. Van mijn moestuin had ik een grote oogst aan zwarte bessen, dus besloot ik een cassis variant te maken. Omdat je de cassis laag de tweede keer mee bakt, trekt de topping een beetje in de koekbodem wat een heerlijke textuur en bijzondere smaak geeft.

Ingrediënten
Voor het koekdeeg
> 240 gram boter
> 240 gram bloem
> 90 gram fijne kristalsuiker
> Snufje zout

Voor de topping
> 320 gram suiker
> 5 eieren
> 40 gram bloem
> 150 gram zwarte bessen puree

Verder nodig
> Yoghurtpoeder

Bakgereedschap
> Bakblik 20x30cm
> Bakpapier
> Mengkom
> Garde
> Oven

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180˚C en bekleed de onderkant van het bakblik met bakpapier. Als je geen fruitpuree hebt: kun je dit gemakkelijk zelf maken. Hier vind je een standaard recept.

Kneed het alle ingrediënten voor het koekdeeg tot een samenhangend deeg. Verdeel dit over de bodem van het bakblik en druk het goed aan. Bak de koek gedurende 20 minuten.

Terwijl de koek bakt in de oven kun je alvast de cassistopping voorbereiden. Hiervoor doe je de eieren in een mengkom en klop je deze een beetje los. Vervolgens voeg je de suiker toe en meng je dit tot een egaal geheel. Voeg de bloem toe en roer deze rustig door (zodat er geen klontjes ontstaan). Zet de topping even opzij tot de koekbodem klaar is.

Zodra de koekbodem 20 minuten in de oven heeft gestaan, haal je deze eruit. Roer de topping nog een keer door en schenk deze vervolgens over de warme koekbodem. Plaats het geheel teug in de oven en bak nog eens 20 minuten tot de topping goed gestold is.

Laat de cassisbars afkoelen in de vorm alvorens deze in de gewenste stukken te snijden (repen, blokjes, rondjes, etc). Bestrooi ter decoratie met yoghurtpoeder. Als je dit niet hebt kun je ook poedersuiker gebruiken.

DSC_0598.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: