Voor mijn werk bracht ik het afgelopen jaar al twee keer een bezoekje aan Madrid. Als echte zoette foodie ben ik in de vrije uurtjes natuurlijk opzoek gegaan naar typische lekkernijen en winkeltjes. Zo eet men in Spanje natuurijk churos met chocolade en is rond de kerstperiode overal turrón te vinden. Ook specifieke patisseriezaakjes kun je natuurlijk in deze hoofdstad vinden. Sommige van deze winkels heb ik bewust opgezocht en andere kwam ik toevallig tegen. Ik heb 11 plekjes die ik heb bezocht hieronder op een rijtje gezet voor je. Ik schrijf hier vanuit mijn persoonlijke ervaringen en mijn mening over wat ik geproefd heb. Kan natuurlijk goed zijn dat je zelf andere ervaringen hebt.

Chocolatería San Gines
Chocolatería San GinésEen bekend gerecht afkomstig uit Spanje zijn natuurlijk Churos. Chocolatería San Gines staat bekend als de beste plaats van de stad om deze lekkernij te eten. Ik heb me laten vertellen dat ik hier ‘churos con chocolate’ moest bestellen, dus dit heb ik gedaan. De chocolade word geserveerd als drank, maar is niet te vergelijken met wat we in Nederland drinken. Het is meer vloeibare chocolade dan echt een drank (dus veel dikker). Als je om je heen kijkt, zie je de meeste mensen dan ook hun Churos dippen in hun ‘chocolate’. Het is een populaire plek, dus probeer in verloop van de ochtend te gaan. In de middag kun je een lange rij verwachten.

Vicens
Als je rond de kersttijd wel eens in Spanje bent geweest kun je er niet omheen: turrón. 35,35,223,235.515396Globaal kun je spreken twee varianten van deze Spaanse nougat: een harde versie en een zachte versie. Vicens verkoopt (en maakt) turrón in allerlei smaken, vormen en maten. De basis blijft noten, honing en eiwit. Je kunt variaties vinden met amandelen, pijnboompitten of hazelnoten, maar ook kokos of vruchten kunnen zijn toegevoegd.

La Mallorquina
Deze historische patisserie in de wijk Puerta del Sol is op elk uur van de dag gevuld met locals en toeristen. Laat de massa en de chaos van deze plek je niet afschrikken. Beslis wat je uit het uitgebreide assortiment wil bestellen, graaf je een weg naar de kassa en plaats je bestelling. Je kunt ervoor kiezen om het ter plekke op te eten of mee te nemen, maar als je graag aan een tafel wilt zitten, loop dan naar boven en zoek een plekje. Ik heb me laten vertellen at hun huisgemaakte napolitana’s, croissants, en rosquillas de populairste gebakjes zijn.35,35,219,240.265350

Moulin Chocolat
Deze chocolaterie/bakkerij gebruiktmoulin-chocolat.jpg chocolade van het Valrhona om chocoladecreaties te maken. In hun bakkerij vind je een breed scala aan gebakjes, desserts en natuurlijk de Roscón de Reyes en macarons waar ze naam mee gemaakt hebben. Zelf kon de frambozen cheesecake die me vanuit de vitrine zat aan te staren niet weerstaan. Het was erg warm om chocolade mee te nemen helaas, maar van dit gebakje heb ik heerlijk in de zon genoten.

Oriol Balaguer
In de Lonely Planet Madrid-gids staat deze boetiek aangeschreven35,35,306,288.302399 met nadruk op de prijzen voor het ’s werelds beste dessert’ en de beste chocolade etalage die het heeft gewonnen. Het is echter een klein zaakje, met een dure uitstraling. De vitrines zijn chique, dat moet ik nageven, maar waarom ze prijzen hebben gewonnen is me niet helemaal duidelijk. Het gebakje wat ik hier kocht was lekker, maar de marshmallows vielen me een beetje tegen.

Pomme Sucre
Een heerlijk plek voor je ontbijt of lunch. 34,35,293,306.706055Niet een heel grote zaak, maar wel erg leuk. Een van de betere croissants van Madrid heb ik hier gegeten. Ook mijn gebakje en het assortiment was verrassend uitgebreid en zag er goed uit. Ook de koffie wasgoed gezet (voor zover je dat met een cappuccino kan beoordelen dan). Moet wel toegeven dat de staf een slechte dag had (een lach kon er niet van af).

Manolo Bakes
Bij deze Artisan Bakery kun je terecht voor je ontbijt, lunch en tussendoor voor een drankje met wat lekkers. Ze hebben brood, gebak, taartjes, koekjes, ijsjes en zitten met diverse vestigingen in Madrid zul je vast tegen een zaakje aanlopen. De locatie waar ik kwam zat in elk geval afgeladen vol. Gelukkig kun je ook makkelijk wat meenemen. Manolo Bakes heeft wat weg van een uitgebreide bakker bart of la place. Prima voor een lekkere stop, maar geen culinaire hoogstandjes.34,35,236,255.244659

La Cure Gourmande
34,35,267,274.053162Van koekjes en chocolade tot zuurtjes en nougat, wat een prachtige snoepwinkel is dit! Je waant je ergens in de 18e eeuw, zo schitterend is alles aangekleed. De ouderwetse koek- en snoepblikken hebben de mooiste kleuren. Ik was verbaasd over de verscheidenheid van het assortiment en de mooie verpakking. Het personeel is bijzonder vriendelijk en bied je ook wat lekkers aan om te proeven. Hoewel de prijzen hoog zijn, is het zeer de moeite waard om te stoppen en even rond te kijken.

Mamá Framboise
Een patisserie waar ik graag nog eens kom! De vestiging aan de Calle de Jorge Juan vond ik zeer sfeervol. Ook het servies was prachtig uitgekozen. De thee was goed gezet en het kleine taartje dat ik had gekozen was lekker. Geen extreem bijzondere smaakcombinatie, maar gewoon goed. Daarnaast vond ik het erg leuk dat er een scherm in de zaak hing, waarop je de afwerking van de patisserie producten zag. Ik heb me er (in mijn eentje) kostelijk vermaakt en niet een keer op mijn ereader gekeken. De vestiging aan de Calle de Fernando VI is iets groter en hoewel het ook een wat groter assortiment heeft, vond ik de sfeer wel minder gezellig.34,35,285,304.545349

Mercado de San Miguél
De Mercado de San Micuel is de meest populaire overdekte markt in Madrid. De markt is geen traditionele supermarktmarkt, maar een gastronomische tapasmarkt, een te vergelijken met de foodhallen die op steeds meer plekken in Nederland opduiken. Met meer dan 30 verschillende verkopers vind je hier een breed scala aan vers bereide tapas, hammen, olijven, vers fruit, gebak en andere lekkernijen. Samen met diverse drank verkopers en gezellige hang- en zitplekken kun je jezelf hier wel vermaken. Neem wel een dikke portemonnee mee, want alles wat je hier koopt is aan de dure kant.35,35,258,242.839874

Tescoma
Hoewel het niet in de buurt komt van de duikelman in Amsterdam, liep ik tegen deze kookwinkel aan en kon het toch niet weerstaan om even een kijkje te nemen. Het is geen grote winkel en in tegenstelling tot de meeste kookwinkels waar ik ben geweest, is de zaak strak en netjes (meestal oogt het toch wat rommelig allemaal). Ben dan ook niet met lege handen vertrokken.33,35,260,253.446198

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: