Dit basisrecept voor gezouten karamel is ideaal. Je kunt er heel veel kanten mee op. Natuurlijk is het de aller lekkerste vulling voor in een bonbon en ook bij een nougat reep is het heel lekker. Je kunt deze karamel natuurlijk ook als vulling of topping gebruiken voor een taart of cake. Daarnaast kun je het in de koelkast wel een maand goed houden en is het ook nog eens heel lekker op brood of in de yoghurt. Met andere woorden: Deze moet je maken!

De belangrijkste regel bij het maken van karamel is simpel: blijf bij je pannetje. De suiker verbrand snel en dan is het over en uit. Belangrijk hierbij is dat je de hitte onder je pan niet te hoog hebt staan. De gouden regel ‘Niet roeren!’ kan wat deze karamel betreft de prullenbak in. Onder karamel meester Constan van Caramelz heb ik tijdens een workshop geleerd dat dit voor vloeibare karamel niet uit maakt.

Ingrediënten: Voor 1 – 2 potjes van 220mL
Voor de karamel
> 250 gram fijne kristalsuiker
> 175 gram slagroom
> 100 gram boter
> 1-2tl zeezout

Bakgereedschap
> 2 Steelpannen (en warmtebron)
> Garde
> Ovenwand (optioneel)
> 1 of 2 schone lege potjes

Bereiding:
Zet twee steelpannen op een warmtebron. Breng in de eerste pan alle slagroom samen met de boter aan de kook. Voeg hier ook het zout aan toe. Hoeveel je toevoegt hangt een beetje af van je smaak. Zet daarna het vuur uit en laat de pan even rusten.

In een tweede pan verwarm je de suiker op middelhoog vuur tot een karamel. Hierbij kun je met een garde door de suiker roeren. Zodra de karamel in de tweede pan een mooie kleur heeft (en ongeveer 160˚C is), voeg je het slagroom boter mengsel uit de eerste pan toe. Roer deze goed door en pas daarbij op: de kokende karamel kan spatten! Het is verstandig om een ovenwand aan te trekken. Blijf de karamel onder regelmatig roeren nog een minuutje doorkoken.

Giet de karamel in glazen potjes, waarin je deze makkelijk kunt bewaren. Wanneer je de karamel warm in schone glazen potjes doet, deze direct afsluit en op de kop zet, zullen de potjes vacuüm trekken. Je kunt ze dan op een koele en donkere plek best langer bewaren. Geopende potjes hou je in de koelkast ongeveer 3-4 weken goed.

DSC_0343.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: