Met deze warme dagen hou ik van een broodmaaltijd. Ik wilde graag nog iets bakken met het biologische volkoren meel van Molensteen en daarnaast moest ik ook nog iets maken voor de swiepswoepswap van Juni. Met deze Hindo Massala Naan sla ik drie vliegen in 1 klap! Heerlijk in combinatie met tzatziki.

Mandyandmore organiseert met regelmaat (dit was de 2e keer) een swiepswoepswap, waarbij je een recept maakt van een andere blogger. Weer een andere blogger maakt dan ook een recept van jou. Je mag het recept exact namaken, maar er ook je eigen draai aan geven. Ik kreeg als ‘lootje’ de blog van Lekkerplan toegewezen. Op haar site vind je het recept “Zelf naanbrood maken- de volkoren versie”, gebaseerd op een recept van Eef Kookt Zo, maar versimpeld en met een deel volkoren bloem. Voor de swiepswoepswap heb ik het recept omgetoverd tot een compleet volkoren recept met het lekkere volkoren tarwemeel van molensteen. Waarom?  Ik moet natuurlijk meedoen met de gave #ditbakikervan actie van b.y._l.i.n in samenwerking met Molensteen op instagram. Wat een schitterend bakpakket kun je winnen! Doe jij al mee?

Verder heb ik in het recept een goede hoeveelheid kerrie verwerkt. Kerrie en massala zijn hetzelfde en de termen worden breed door elkaar gebruikt. Zelf vind ik de Nandan Hindostaanse massala het lekkerste en deze heb ik dan ook gebruikt in dit recept.

Ingrediënten (voor 8 stuks)
Voor de frambozencrème
> 325 gram volkoren tarwemeel van molensteen
> 100 gram griekse yoghurt
> 100 mL lauwwarm water
> 18 gram verse gist (of 7 gram gedroogde)
> 11 gram kerrie/massala
> 5 gram witte basterdsuiker
> 2 gram zout
> Sesamolie naar wens

Bakgereedschap
> Mixer met deeghaak (of losse kom)
> Huishoudfolie
> Deegroller (optioneel)
> Koekenpan met warmtebron
> Bord of plaat
> Huishoudfolie

Bereiding
Je kunt het deeg met de hand kneden of er voor kiezen om een (staande)kneedmachine te gebruiken. Zelf vind ik de laatste altijd erg prettig.

Meng in een kom (van een kneedmachine) de bloem, gist, kerrie, suiker en het zout even kort door. Om stuiven te voorkomen, doe ik dit altijd met de deehaak in mijn hand. Voeg  de griekse yoghurt en het water toe. Ook nu roer ik dit eerst door met de deeghaak en vervolgens zet ik de mixer aan en laat deze kneden . Na 10-15 minuten zou je een glad en elastisch deeg moeten hebben, welke je tot een kun vlies kunt trekken. Scheurt je deeg nog? Kneed dan nog wat langer door.

Het deeg hoort een beetje plakkerig, maar je moet er nog wel mee kunnen werken. Voeg eventueel een klein beetje extra bloem toe als je het deeg niet van je vingers krijgt, of een beetje water als het helemaal droog is. Giet een paar druppels sesamolie op het deeg, wentel het in de kom zodat het rondom glimt en dek de kom af. Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het verdubbeld is in volume. Dit duurt (afhankelijk van de temperatuur) ongeveer een uur.

Kneed je gerezen deeg nog even door om de meeste lucht eruit te duwen. Verdeel het dan in 8 balletjes. Zelf doe ik dit door het deeg te wegen en het gewicht door 8 te delen (dan zijn je broodjes in principe even groot).

Druppel wat sesamolie op je handpalmen en rol één van de porties deeg ertussen rond. Zo krijgt de hele buitenkant een dun filmpje olie en heb je bij het bakken geen extra olie meer nodig.  Ik heb zelf een deegroller gebruikt om de polletjes uit te rollen tot naan plakken. Hiervoor heb ik ook een beetje sesamolie op het aanrecht gesmeerd.  Je kunt het brood echter ook met de hand vormen. Smeer je handen in me een beetje olie en druk de bol fijn tot je op een Amerikaanse pannenkoek dikte zit.

Laat een koekenpan met anti-aanbaklaag heet worden. Bak op middel matig vuur het naan tot de onderkant droog is met goudbruine plekjes, draai hem om en bak ook de andere kant gaar. Je kunt de naan direct uit de pan serveren met een lekker dipje os tzaziki. Ook koud is de naan nog heerlijk. Lekker broodje wat ook mooi te maken is op een grilplaat of BBQ plaat. Eet smakelijk!

dsc_35656129223168317352539.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: