Deze mooie frambozenbavarois heb ik al een paar keer gemaakt. Het is een wat uitgebreidere varatie dan je gewend bent uit de supermarkt, met als basis een frambozencrème met melk en custard (en natuurlijk frambozen).  Je kunt hem gebruiken als vulling of topping, maar ook als toetje is het heerlijk om te eten. In alle gevallen is het lekker om stukjes gevriesdroogde en/of verse framboos toe te voegen.

Ingrediënten
Voor de frambozencrème
> 100 gram frambozenpuree (gezeefd)
> 25+50 mL volle melk
> 18 gram suiker
> 13 gram custardpoeder (of roompoeder)

Voor de frambozenbavarois
> Frambozencrème (alles van bovenstaand recept)
> 250 mL slagroom (35% vet)

Bakgereedschap
> Mengkom
> Steelpan (en warmtebron)
> Deegroller
> Ove
> Spuitzakken en spuitmondjes

Bereiding
Voor de frambozencrème
Verwarm de frambozenpuree met 25 ml van de melk en de helft (9 gram) van de suiker in een steelpan op het vuur. Meng ondertussen de custard met de overige suiker (9 gram) en roer deze goed door elkaar. Voeg hier de rest van de melk (50 mL) aan toe en roer dit tot een glad geheel. Het is belangrijk om alle klontjes eruit te hebben.

Wanneer het frambozen-melk mengsel kookt voeg je een flinke scheut toe aan het custard mengsel. Roer dit vervolgens goed door. Voeg tot slot dit verdunde custardmengsel toe aan het warme frambozen-melk mengsel en breng deze weer aan de kook onder constant roeren. Dit zorgt ervoor dat de room niet aankoekt of aanbrand. Laat de room 1 a 2 minuten zachtjes pruttelen, terwijl je blijft roeren. Haal de pan van het vuur en stort de frambozencrème op een plaat of bord uit. Dek deze vervolgens af met huishoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat de room afkoelen voor je deze verder gebruikt of verwerkt.

Voor de frambozenbavarois
Als de frambozencrème is afgekoeld klop je de slagroom stijf. Omdat de room beter stijf blijft (en lekkerder is) als er meer vet in zit, raad ik aan om een slagroom met 35% vet te gebruiken. Meng de frambozencrème nog een keer goed door, zodat er geen klontjes meer in zitten. Voeg nu 1/4e van de slagroom toe aan de frambozencrème en meng dit goed door. Meng vervolgens de rest van de slagroom erdoor. Probeer hierbij zoveel mogelijk luchtigheid te behouden, maar meng wel goed. Schep de frambozenbavarois in een spuitzak met een leuk spuitmondje en leg hem tot gebruik in de koelkast. Je kunt er taarten mee vullen, cupcakes of sloffen mee decoreren of toppen, bedenk wat leuks en leef je uit.

DSC_0237.JPG

4 Comments on “Frambozenbavarois”

 1. Even een vraagje, in het recept hierboven bij de Frambozenbavarois staat bij de ingrediënten 25 ml melk toe moet voegen, later staat er in de beschrijving dat je de 25 ml moet mengen met de frambozen en later staat er de rest van de melk 50 ml moet toevoegen aan de custard, betekend het dat je 75ml melk toevoegt? Ik dacht vraag het even voordat ik het doet en het mis gaat! 😉

  Like

  • Hallo Florieke,
   Dank je wel voor je reactie! Heb het helemaal over het hoofd gezien. Je hebt inderdaad 75mL melk nodig (dus 25 voor bij de frambozenpuree en 50ml voor het custard mengsel). Heb het gelijk aangepast.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: