Soms heb je een idee wat je niet los kan laten. Op een avond bedacht ik deze combinatie van vanillebroodjes (gebaseerd op de zeeuwse bolus) gevuld met Zwitserse vanilleroom. Mijn collega’s waren er gek op en ook zelf vond ik ze heerlijk!

Voor de broodjes:
> 500 gram tarwebloem
> 280 ml volle melk
> 30 gram verse gist
> 25 gram roomboter
> 25 gram margarine
> 15 gram basterdsuiker
> 10 gram zout
> 1 ei
> 1 vanille stokje (alleen het merg)
(Welke vanille kies jij? Ik raad een Bourbon (planifolia) stokje aan. Zelf gebruik ik voor deze broodjes het liefste een Madagaskar Bourbon Silver Label.

Voor de bolussensuiker
>200 gram kristal vanillesuiker
>200 gram witte basterdsuiker

Voor de Zwitserse vanilleroom
> 500 mL slagroom (35% vet)
> 250 mL volle melk
> 35 gram suiker
> 25 gram custardpoeder (of roompoeder)
> 0,5 vanillestokje
(Welke vanille kies jij? Ik raad een Tahitensis stokje aan. Zelf gebruik ik voor Zwitserseroom het liefste de Tahitensis uit Papoea Nieuw Guinea)

Bakgereedschap
> Mixer met garde en deeghaak
> Steelpan (en warmtebron)
> Mengkom
> Bord of plaat
> Huishoudfolie

Bereiding
Voor de broodjes
Snij het vanillestokje door en gebruik alleen het merg. De zaadlob kun je in een pot met suiker stopen om zo je eigen vanillesuiker te maken (dit heb je later in het recept ook nodig). Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel deeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Het deeg hoort vrij plakkerig te zijn. Weeg bollen af van 50 gram, zet deze op spanning (opbollen) en laat ze vervolgens 10 min rusten.

Maak je bolussensuiker door beide suiker soorten goed te mengen in een kom. Pak een schone (nieuwe) vaatdoek of theedoek en maak deze vochtig. Zelf maak ik een nieuwe vaatdoek helemaal nat en wring deze uit. Led deze op je werkblad/aanrecht en strooi je bolussensuiker hierop. Pak een voor een de opgebolde deegjes en rol deze door de bolussensuiker. Rol de bolletjes per stuk uit in stapjes 5cm tot ze ongeveer 25 cm lang zijn. Rol hierbij de deegrolletjes steeds opnieuw door de suiker. Stapel de rollen op elkaar en laat ze 10 min rusten in de suiker.

IMG_20190210_221322_531.jpgVorm de typische bolusvorm door in het midden te beginnen met oprollen en de sliert zo verder om zichzelf heen te draaien. Je kunt ook een krakelingenvorm of knoop maken. Wat belangrijk is, is om de uiteinden altijd onder de bolussen te stoppen, anders vervormen ze met rijzen (en bakken). Leg de gevormde broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze 50 minuten narijzen op een warme plaats.

Verwarm tijdig de oven voor op 240ºC. Bak de broodjes in het midden van de oven in 7-8 minuten. Zet een tweede bakplaat met bakpapier klaar. IMG_20190210_221322_527.jpgAls de broodjes uit de oven komen, draai deze dan gelijk om met behulp van de tweede bakplaat. Je mag ze ook met de hand omdraaien, maar de broodjes zijn heel warm en je verbrand makkelijk je vingers. Laat de broodjes helemaal afkoelen.

Voor de Zwitserse vanilleroom
32,35,286,277.081970Maak eerst banketbakkersroom. Snij het halve vanille stokje door in de lengte. Verwijder met je duim het merg. Verwarm 200ml van de melk in een steelpan op het vuur. Voeg het vanille merg en het stokje hieraan toe. Meng ondertussen de custard met de suiker en roer deze goed door elkaar. Voeg hier de rest van de melk (50 mL) aan toe en roer dit tot een glad geheel. Het is belangrijk om alle klontjes eruit te hebben.

Wanneer de melk kookt voeg je een flinke scheut toe aan het custard mengsel. Roer dit vervolgens goed door. Voeg tot slot dit verdunde custardmengsel toe aan de warme melk en breng deze weer aan de kook onder constant roeren. Dit zorgt ervoor dat de room niet aankoekt of aanbrand. Laat de room ongeveer 3 minuten zachtjes pruttelen, terwijl je blijft roeren.

dsc_0336.jpg

Haal de pan van het vuur en stort de banketbakkersroom op een plaat of bord uit. Dek deze vervolgens af met huishoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat de room afkoelen voor je deze verder gebruikt. Laat het vanille stokje ook tot dat punt zitten. Deze kan al die tijd nog smaak afgeven aan je room.

Als de banketbakkersroom is afgekoeld klop je de slagroom stijf met eventueel een zakje klopfix. Omdat de room beter stijf blijft (en lekkerder is) raad ik aan om een slagroom met 35% vet te gebruiken. Als je dit doet, hoef je ook geen klopfix te gebruiken.

Meng de banketbakkersroom nog een keer goed door, zodat er geen klontjes meer in zitten. Verwijder het vanille stokje. Voeg nu 1/4e van de slagroom toe en meng dit goed door. Meng vervolgens de rest van de slagroom door de banketbakkersroom. Probeer daarbij zoveel mogelijk luchtigheid te behouden, maar meng wel goed. Doe met een deegkrabber of lepel de room in een spuitzak en bewaar deze in de koelkast tot je hem gebruikt.

Assemblage
IMG_20190210_221322_528.jpgAls de broodjes helemaal zijn afgekoeld, kun je ze weer omdraaien.  Snij ze een voor een over dwars door. Pak de Zwitserse vanilleroom uit de koelkast en vul ze met een royale laag. Voor een leuk effect kun je een kartel spuitmondje gebruiken, maar een gladde afwerking kan natuurlijk ook. De broodjes zijn het lekkerste bij kamertemperatuur, maar bewaar ze in de koelkast.

DSC_0147.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: