Een originele vertoning op een verjaardag. Samen met een Meringue MonChou taart was deze frambozenslof voor de verjaardag van mijn buurvrouw. Ze had mijn Luxe mokkaslof gezien en wilde er wel een frambozen variant van. Ik bedacht deze slof, bestreken met een laagje limecurd, verse frambozen, Zwitserse room en frambozenbavarois, amandelschaafsel en gevriesdroogde frambozen stukjes. Leek mij erg feestelijk.

Ingrediënten
Voor het sloffendeeg
> 250 gram patentbloem
> 180 gram boter
> 90 gram suiker
> 90 gram bruine basterdsuiker
> 1 tl citroenrasp
> snufje zout
> 150 gram amandelspijs
> 2 eieren

Voor de frambozencrème
> 50 gram frambozenpuree (gezeefd)
> 25+50 mL volle melk
> 18 gram suiker
> 13 gram custardpoeder (of roompoeder)

Voor de frambozenbavarois
> Frambozencrème (alles van bovenstaand recept)
> 250 mL slagroom (35% vet)

Voor de Zwitserseroom
> 150 gram banketbakkersroom
> 250 mL slagroom (35% vet)

Verder nodig
> Doosje (125 gram) verse frambozen
> Gevriesdroogde frambozen
> Amandelschaafsel
> Lemoncurd of limecurd
> Gevriesdroogde frambozen poeder (optioneel)

Bakgereedschap
> Slofvorm
> Steelpan (en warmtebron)
> Bakpapier
> Mengkom
> Deegroller
> Oven
> Spuitzakken en spuitmondjes

Bereiding
Voor het sloffendeeg
Kneed het meel, de boter, suikers, citroenrasp, zout en 1 ei tot een samenhangend deeg. Verpak het in folie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Zelf maak ik het deeg vaak een dag eerder.

Meng de amandelspijs met het overgebleven ei om het makkelijker smeerbaar te maken en zet het even opzij. Verwarm intussen de oven voor op 180˚C.

35,35,294,316.387756

Rol het sloffendeeg uit op een bebloemde werkbank. Zorg dat het deeg een dikte heeft van ongeveer 8 millimeter. Steek vervolgens de gewenste vormen uit. Zelf heb ik hiervoor een sloffenvorm gebruikt, maar het kan natuurlijk ook met de rand van een taartvorm.

Plaats de deegplak op een bakplaat met bakpapier en plaats de ingevette bakring er omheen. Verdeel vervolgens het ei- amandelspijs mengel over de bodem. Zorg er hierbij voor dat je 1,5cm van de rand af blijft. Bak de sloffenbodems in ongeveer 25 minuten gaar. Verwijder direct na het bakken de bakring en laat de sloffenbodem verder afkoelen.

Voor de frambozencrème
Verwarm de frambozenpuree met 25 ml van de melk en de helft (9 gram) van de suiker in een steelpan op het vuur. Meng ondertussen de custard met de overige suiker (9 gram) en roer deze goed door elkaar. Voeg hier de rest van de melk (50 mL) aan toe en roer dit tot een glad geheel. Het is belangrijk om alle klontjes eruit te hebben.

Wanneer het frambozen-melk mengsel kookt voeg je een flinke scheut toe aan het custard mengsel. Roer dit vervolgens goed door. Voeg tot slot dit verdunde custardmengsel toe aan het warme frambozen-melk mengsel en breng deze weer aan de kook onder constant roeren. Dit zorgt ervoor dat de room niet aankoekt of aanbrand. Laat de room 1 a 2 minuten zachtjes pruttelen, terwijl je blijft roeren. Haal de pan van het vuur en stort de frambozencrème op een plaat of bord uit. Dek deze vervolgens af met huishoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat de room afkoelen voor je deze verder gebruikt of verwerkt.

Voor de frambozenbavarois
Als de frambozencrème is afgekoeld klop je de slagroom stijf. Omdat de room beter stijf blijft (en lekkerder is) als er meer vet in zit, raad ik aan om een slagroom met 35% vet te gebruiken. Meng de frambozencrème nog een keer goed door, zodat er geen klontjes meer in zitten. Voeg nu 1/4e van de slagroom toe aan de frambozencrème en meng dit goed door. Meng vervolgens de rest van de slagroom erdoor. Probeer hierbij zoveel mogelijk luchtigheid te behouden, maar meng wel goed. Schep de frambozenbavarois in een spuitzak met een leuk spuitmondje en leg hem tot gebruik in de koelkast.

Voor de Zwitserse room
61,62,275,254.226898Maak 1/2e van de Zwitserse room klaar volgens dit recept op mijn blog. Dus even alle hoeveelheden delen door 2, ander heb je veel te veel. Schep de Zwitserse room in een spuitzak met een leuk spuitmondje en leg hem tot gebruik in de koelkast.

Assembleren
Pak de alle bovenstaande spullen erbij. Breng op de sloffenbodem een laag lemoncurd (of limecurd) aan. Zorg er hierbij voor dat je 1 cm van de rand af blijft, maar wel alle gebakken amandelspijs bedekt hebt. Plaats een voor een toefjes (groot en klein) van de frambozenbavarois en Zwitserse room op de slof. Plaats hierbij ook de frambozen tussen de toefjes door.

Doe vooral wat je zelf lekker vind. Je kunt hierbij verschillende spuitmonden gebruiken, dat geeft een speels effect. Pak wat amandelschaafsel en steek deze op verschillende plekken in de verschillende soorten room. Tot slot breng je hier en daar wat gevriesdroogde frambozen stukjes aan en eventueel wat gevriesdroogde frambozen poeder. Klaar is je luxe slof!

DSC_0018.JPG

2 Comments on “Luxe Frambozenslof”

    • Hallo Rebekka, Dat is een goede vraag. Een traditionele sloffenvorm heeft afmetingen van 24cm lang, 9cm breed en 5cm hoog. Je zou met mijn recept 2 sloffenbodems kunnen maken. Zelf gebruik ik een verstelbare vorm die iets breder en langer is. Ik maak dus 1 slof.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: