Zoals de meeste thuisbakkers en hobbykoks weten, is vanille het zwarte goud. Niet alleen omdat de smaak zo rijk en veelzijdig is, maar ook omdat het niet bepaald goedkoop is. Dit laatste komt omdat er simpelweg meer vraag is, dan aanbod.  De prijs is altijd afhankelijk van de  kwaliteit van de stokjes, maar zeker ook van de verkopende partij. Ik gebruik het liefste Madagaskar Bourbon stokjes, omdat ik de smaak hiervan het lekkerste vind in het uiteindelijke extract.

In de winkel  kun je een flesje Dr. Oetker Vanille aroma kopen. Dit kost omgerekend €26,85 per liter. Bij het maken van vanille-aroma wordt echter gebruik gemaakt van vanilline. Dit is een chemische smaakmaker met een kunstmatige en wat chemische smaak. Naar mijn mening (en smaak) proef je dit terug in je baksels. Daarom gebruik ik liever extract, wat wel gemaakt wordt van vanille stokjes.

Tegenwoordig kun je dit ook kopen in de supermarkt. Voor €7,99 kun je 60mL Madagaskar vanille extract vinden. Dat betekend dat je voor een liter (1000mL) €133,17 betaald. Meestal liggen de prijzen hoger en kun je toch wel €200,- per liter kwijt zijn. Dat is toch wel even schrikken (vind ik). Al helemaal omdat bij mij, 60mL toch wel snel op gaat. Ik vind het dus zelf de moeite waard om mijn eigen extract te maken. Voor €14,- heb ik een liter fles Esbjaerg vodka gekocht. De beste vanille stokjes geven de meeste en lekkerste smaak af.

Bij de webshop van Delicious Vanille hadden ze laatst een prachtige aanbieding van Extract Bonen: Madagaskar Premium Bourbon Silver Label. Voor €46,40 had ik 15 stokjes. Delicious Vanille is het adres waar ik tegenwoordig al mijn stokjes vandaan haal, omdat het hele lekkere, goede kwaliteit stokjes zijn voor een mooie prijs. Voorheen kocht ik mijn stokjes in via een banketbakker.

Een vuistregel die ik op diverse sites vind, is dat je ongeveer 1,5 vanille stokje gebruikt per 100mL. In principe heb je dus voor €60,40 een mooie fles van 1L vanille extract. Dat is een heel stuk goedkoper als in de supermarkt en (als je het mij vraagt) is het nog lekkerder ook!

Nu had ik zelf nog 10 oude stokjes Madagaskar Bourbon stokjes liggen, dus ik heb 25 stokjes in mijn extract gedaan. Dit maakt dat mijn vanille extract nog donkerder, en dus nog sterker is. Dit betekend ook dat ik er wat minder van gebruik dan meestal staan aangegeven in recepten. Natuurlijk zal ik jullie vertellen hoe je gemakkelijk (en dus goedkoop) zelf je eigen extract kunt maken.

Screenshot_20190412-101751.png

Ingrediënten voor 1 liter vanille extract
> 15-25 Madagaskar Bourbon vanille stokjes
> 1L Vodka

Bereiding
Zoals ik net al aangaf, is de regel voor een mooi extract dat je per 100ml wodka minimaal 1,5 vanillestokje gebruikt. Ik gebruik dus iets meer, voor een sterker extract, wat ook betekend dat ik in mijn baksels minder toevoeg. Zeker als je vanille stokjes niet van hele goede kwaliteit zijn, zou ik iets meer stokjes toevoegen.

Ik kies ervoor om het extract in de vodka fles zelf te maken, dus ik giet er een beetje vodka uit, zodat er ruimte is voor de vanille. Je kunt er ook voor kiezen om een schone fles te pakken en het extract daar in te maken. Je snijd de vanillestokjes allemaal in de lengte open. Zelf schraap ik het merg er uit, en voeg dit toe aan de fles. Daarna stop ik de rest van het vanille stokje in de fles. Je kunt er ook voor kiezen om je stokjes alleen open te snijden, dan wordt je extract iets minder donker van kleur. Voeg alle stokjes toe aan de vodka.

Sluit de fles vervolgens af en zet hem weg in een donkere kast. Nu is het tijd om te wachten. Het duurt 8 weken tot je vanille-extract klaar is voor gebruik. Het is fijn om de fles om de paar dagen om te schudden. Dit komt het extract ten goede. daarnaast zul je zien dat je extract steeds donkerder wordt. Voor de smaak gaat op: hoe donkerder hoe intenser.

Als je op een gegeven moment door al je extract heen bent en alleen nog een lege fles met stokjes hebt, is het niet de moeite om deze weer aan te vullen met wodka. De vanille bonen hebben hun meeste smaak al afgegeven en je zult niet opnieuw een sterk vanille-extract krijgen. Weggooien is natuurlijk ook zonde, dus een mooie manier om je stokjes een tweede leven te geven, is om ze te laten drogen. Als ze droog zijn kun je ze in een pot met (basterd)suiker doen: zo heb je na verloop van tijd ook heerlijke vanillesuiker.

DSC_0194.JPG
Links mijn nieuwe fles en rechts een glaasje met mijn vorige batch vanille extract.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: