De Pinky’s hebben op Instagram de nodige likes en complimenten opgeleverd. In dat recept vertel ik jullie dat ik de combinatie van chocolade en rode biet al kende. Vorige zomer heb ik namelijk een cursus ‘bakken met groenten’ gevolgd. Hierin hebben we een soort gelijk recept gemaakt, maar dan zonder geratineerde suiker en met olie. Heb het recept nogal veranderd en ook gesmolten chocolade toegevoegd. Nu volgt dan eindelijk het recept dat ik jullie beloofde: Brownies met rode biet.

Ingrediënten voor een vierkante vorm van 16x16cm
Voor het beslag
> 125 gram bloem
> 110 gram rode bietjes (geschild gewicht)
> 100 gram boter
> 80 gram pure chocolade (minimaal 70%)
> 70 gram plantaardige olie (zonnebloem)
> 60 gram witte basterdsuiker
> 50 gram frambozenpuree
> 20  gram cacao (poeder)
> 3 eieren
> 1,5 tl bakpoeder
> 1tl vanille extract
> Snufje zout

Bakgereedschap
> Mixer met bisschopshaak/vlinder
> Bakblik 16x16cm
> Bakpapier
> Mengkom
> Magnetron
> Oven

Bereiding
Voor het beslag
Verwarm de oven voor op 170ºC. Pureer de bieten samen met de olie tot een gladde massa. Doordat je de olie toevoegt gaat het pureren makkelijker.

Breek de 80 gram chocolade in kleine stukken (of gebruik callets) en smelt deze samen met de boter in de magnetron: Zet de magnetron op de hoogste stand en smelt de chocolade in stappen door deze steeds maximaal 20 sec. te verwarmen, door te roeren en opnieuw te verwarmen.

Neem een mixer met bisschophaak/vlinder en sla de eieren totdat ze licht van kleur worden. Voeg vervolgens de basterdsuiker toe en ga door met mixen tot er een dikke, glanzende massa ontstaat. Voeg de bietenpuree toe aan het mengsel. Schep in stappen de gesmolten chocolade met boter erbij. Zeef de bloem boven de kom en voeg ook het bakpoeder toe. Schep het geheel rustig door elkaar.

Giet de mix in een ingevet bakblik (met bakpapier op de bodem) en plaats in het midden van de oven. Bak gedurende 25 minuten. Test de gaarheid door een satéprikker in de brownie te stekken. Deze is gaar als er nog wat vochtige kruimeltjes aan het stokje blijven plakken (dus niet droog). Laat de brownie eerst 10 tot 15 minuten in de vorm afkoelen. Draai dan de vorm om op een rooster en laat de brownie zonder bakvorm verder laten afkoelen. In stukken snijden met een warm en vochtig mes.

dsc_0027_15616565777465402071531199407763.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: