Ineens was ik me bewust van het feit dat er eigenlijk geen taartrecepten op mijn blog staan met een cake als basis. Dit is jammer, want zelf vind ik dit vaak lekkerder dan een taart met biscuit als basis. Het gevaar is wel dat taarten met een cake basis vaak wat zwaarder vallen (al helemaal als je er een karameltaart van maakt). Toch is deze taart zeker de moeite waard om een keer te maken. Hij is gevuld  en afgewerkt met een Zwitsere room, zoute karamel en natuurlijk karamel fudge blokjes voor een beetje extra structuur.

Ingrediënten voor 1 taart van Ø 26cm
Voor het cakebeslag
> 300 gram boter (op kamertemperatuur)
> 240 gram bloem
> 150 gram gezouten karamel
> 150 gram lichtbruine bastersuiker
> 100 gram karamel fudge blokjes
> 5 eieren
> 4 tl bakpoeder

Voor de Zwitserseroom
> 150 gram banketbakkersroom
> 250 mL slagroom (35% vet)

Voor de karamel
> 250 gram fijne kristalsuiker
> 175 gram slagroom
> 25 gram boter
> 1tl zeezout

Ter decoratie
> 150 gram gezouten karamel
> 7546; + 75 gram karamel fudge blokjes
> 14-16 mini stroopwafels

Bakgereedschap
> Mixer met bisschopshaak /vlinder
> 2 Steelpannen (en warmtebron)
> Springvorm Ø 26cm
> Bakpapier
> Mengkom
> Zeef
> Garde
> Oven>
> Taartzaag of broodmes
> Ovenwand (optioneel)
> Bakspray (optioneel)

Bereiding
Voor de karamel
Begin met de karamel, zodat deze ook kan afkoelen. Zet twee steelpannen op een warmtebron. Breng in de eerste pan alle slagroom samen met de boter aan de kook. Zet daarna het vuur uit en laat de pan even rusten.
DSC_0343.JPG
In een tweede pan verwarm je de suiker op middelhoog vuur tot een karamel. Hierbij kun je met een garde door de suiker roeren. Zodra de karamel in de tweede pan een mooie kleur heeft (en ongeveer 160˚C is), voeg je het slagroom boter mengsel uit de eerste pan toe. Roer deze goed door en pas daarbij op: de kokende karamel kan spatten! Het is verstandig om een ovenwand aan te trekken. Blijf de karamel onder regelmatig roeren nog een minuutje doorkoken. Voeg vervolgens de zeezout toe. Hoeveel je toevoegt hangt een beetje af van je smaak. Giet de karamel in glazen potjes, waarin je deze makkelijk kunt bewaren.

Voor de Zwitserse room
61,62,275,254.226898Maak 1/2e van de Zwitserse room klaar volgens dit recept op mijn blog. Dus even alle hoeveelheden delen door 2, ander heb je veel te veel. Schep de Zwitserse room in een spuitzak met een leuk spuitmondje (naar keuze) en leg hem tot gebruik in de koelkast.

Voor het cakebeslag
Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de vorm verder in. Ik doe dit zelf het liefste met een bakspray. Pak de 100 gram karamel fudge blokjes voor in de vulling er bij en haal deze door de bloem. Dit voorkomt dat ze straks naar beneden zullen zakken.

Plaats de suiker, boter en de karamel in een kom en mix dit met de bisschopshaak /vlinder romig. Als je een garde zou gebruiken, breng je te veel lucht in je beslag, waardoor dit slap wordt en je cake uiteindelijk kan instorten. Voeg de eieren een voor een toe aan je boter mengsel, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige ei helemaal is opgenomen. Voeg in stappen de bloem samen met het bakpoeder toe en als laatste de eerder bebloemde karamel fudge blokjes. Stop met mixen als het geheel goed gemengd is en de bloem goed is opgenomen. Schep het beslag vervolgens in de taartvorm. Strijk de bovenkant glad en bak de taart in 45 tot 60 minuten gaar.

Om te controleren of je cake klaar is, prik met een satéprikker in de cake. Blijft er geen beslag aan de prikker zitten, dan kan de cake uit de oven. Laat de cake ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm, alvorens deze te verwijderen. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.

Assemblage
Pak de alle bovenstaande spullen erbij. Doe vooral wat je zelf lekker en leuk vind. Je kunt hierbij verschillende spuitmonden gebruiken, dat geeft een speels effect. Snij de cake doormidden met een taartzaag of broodmes. Breng op de onderste helft een laag gezouten karamel aan. Breng vervolgens een laag Zwitserse room aan over het gehele oppervlak van de taarthelft. Strooi hier de helft (75 gram) van de karamel fudge blokjes overheen.

Plaats de bovenkant weer op de taart en druk deze een beetje aan. Smeer en bedek nu de rest van de taart met een dunne laag Zwitserse room. Plaats tot slot een ring van Zwitserse room op de bovenkant van de taart. Dit kan in een keer met een vloeiende beweging, maar je kunt dit ook met toefjes doen. Giet vervolgens de karamel uit over de bovenkant zodat je een soort spiegellaag van karamel krijgt. 

Bestrooi de bovenkant van de taart met de overgebleven (75 gram) karamel fudge blokjes. Gebruik de resterende Zwitserse room om de rand van de taart te bedekken met mini stroopwafels. Bewaar de taart in de koelkast.

dsc_34244478063904642234185.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: