Op mijn blog vind je al recepten voor Honing candybars met nougat en karamel, mijn mars en mijn snickers. Graag voeg ik daar deze Lion Bites (Vegan) aan toe.  De luchtige basis van deze bites is een combinatie van gepofte quinoa en rijst. Met toegevoegde pinda’s en omringt door een heerlijk gezouten kokoskaramel is de vulling al bijzonder lekker. Voeg daar pure chocolade aan toe en de hemelse heerlijkheid is binnen handbereik.

Heb het recept gebaseerd op de lionrepen uit het boek puur zoet van Mariette van Tuyl. Uiteraard heb ik het aangepast naar mijn meest lekkere variant: en hij is ook nog vegan! Een groot succes onder iedereen die ze geproefd heeft!

Ingrediënten voor 30stuks
Voor 250mL gezouten kokos karamel
> 400 mL kokosmelk
> 100 mL ahornsiroop

Chocolade
> 75 gram pure (vegan) chocolade voor de onderkant
> 75 gram pure (vegan) chocolade voor de bovenkant

Lion vulling
> 200 gram van de gezouten kokos karamel
> 125 gram pinda’s
> 40 gram gepofte rijst
> 40 gram gepofte quinoa
> 4 el pindakaas (met kop)

Decoratie 
> 75 gram pinda’s
> Fleur de sel

Bakgereedschap
> 1Steelpanen (en warmtebron)
> Kwastje
> Bakspray
> Oven
> Magnetron
> 2x Siliconen vorm cilinders Ø 4cm

Bereiding
Begin met het roosteren van de noten (hierdoor krijgen ze meer smaak). Verwarm de oven voor op 160˚C en verdeel de pinda’s voor de vulling en de decoratie (samen 200gram) over een bakplaat. Rooster ze 15 minuten en laat ze vervolgens op de plaat afkoelen. Geen oven? Rooster de pinda’s dan in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren.

Voor gezouten kokos karamel
Zet een steelpannen op een warmtebron. Doe in deze pan de kokosmelk samen met de ahornsiroop. Op hoog vuur breng je het geheel aan de kook onder continue roeren. Laat het geheel voor 5 minuten pruttelen. Zet het vuur vervolgens lager en laat de kokosmelk langzaam inkoken tot een zachte karamel. Hierbij is het belangrijk dat je met regelmaat roert. Ga net zo lang door tot je een mooie dikke saus hebt (dit duurt ongeveer drie kwartier) en voeg dan naar smaak zout toe. Laat de karamel afkoelen. Het is ook goed mogelijk om de karamel van te voren te maken.

Voor de vulling
Rooster de Meng 200 gram van de gezouten kokos karamel met de 4 flinke eetlepels pindakaas. Zelf heb ik pindakaas met stukjes gebruikt, maar egale pindakaas kan ook. Mengt dot tot een homogene massa.

Hak de pinda’s grof en voeg deze samen met de samen met de gepofte quinoa en de gepofte rijst. Roer en meng net zo lang totdat je een egaal met karamel/pinda saus bedekte massa hebt.

Chocolade
In dit artikel vertel ik je meer over hoe je chocolade kunt smelten en tempereren. Smelt de chocolade voor de onderkant en de bovenkant apart van elkaar. Tempereer vervolgens de chocolade. Als de vulling klaar is, kun je zowel de chocolade voor de onderkant als die voor de bovenkant smelten en tempereren. Als de chocolade de goede temperatuur heeft, kun je deze gebruiken.

Assembleren
Pak de alle bovenstaande spullen erbij. Zelf gebruik ik een silicone cilinder vorm met een Ø 4cm van het merk silikomart. Dit recept is genoeg voor 2 van deze mallen. Je kunt uiteraard verschillende vormen gebruiken.

Begin met het verdelen van de getempereerde chocolade voor de onderkant. Zorg dat de onderkanten van de mallen helemaal gevuld zijn. Laat deze vervolgens 10-15 minuten staan zodat de chocolade een beetje kan uitharden (maar niet helemaal).

Verdeel de vulling over de mallen en druk deze goed aan. Als je vulling over houd is dat heerlijk door je yoghurt of op een pannenkoek.

Verdeel vervolgens de getempereerde chocolade voor de bovenkant over de vulling. Zorg je de bovenkant van de mal schoon houd en de chocolade alleen op de bite aanbrengt. Hak de pinda’s grof en verdeel deze over de (nog niet gestolde) chocolade. Voeg tot slot een beetje fleur de sel toe aan de bovenkant. Zet de mallen minimaal 3h in de koelkast om uit te harden.

dsc_3343831716526971114982.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: