In Mei heb ik voor mijn Groenten en Fruit Bakgeval pompoenkoeken met kokos en limoen gemaakt. Nu is het bijna halloween, dus de ideale tijd om wat met pompoen te maken. Met de koudere en langere dagen in het verschiet is dit een recept voor een heerlijk, comfort food, koekje. Lekker kruidig en perfect bij je pumpkin spice latte.  

Zelf gebruik ik graag pompoen in de avondmaaltijd. Hoewel iedereen natuurlijk bekend is met pompoensoep, vind ik het ook heerlijk om pompoen in brood te verwerken. Mijn favoriete manier van pompoen blijft toch wel in de risotto. De structuur van deze koekjes is erg bijzonder, omdat het een beetje op cake of spekkoek lijkt.

Ingrediënten voor 22-24 koekjes
> 400 gram pompoen
> 300 gram bloem
> 130 gram witte basterdsuiker
> 125 gram boter
> 12 gram bakpoeder
> 1 ei
> 2 el koek en speculaas kruiden
> 1 el kaneel (ik heb Ceylon gebruikt)
+ extra voor garnering
> 1 tl gemalen kardemom
> snufje zout

Bakgereedschap
> Keukenmachine
> Pan en hittebron
> Oven met bakplaat en bakpapier
> Dunschiller
> Mengkom
> Snijplank en mes
> Grote en kleine spuitzak

Bereiding
Schil de pompoen met een dunschiller. Verwijder de zaden en dradige stukken en snij de pompoen in blokjes. Zet een pan met water op het vuur en kook de pompoen tot deze goed gaar is. Je hebt voor dit recept 400 gram gekookte pompoen nodig. Van de rest kun je heerlijke soep, risotto of brood maken. Laat de pompoen helemaal afkoelen voor je verder gaat.

Verwarm je oven voor op 170°C. Doe de stukken pompoen samen met de boter en de basterdsuiker in een keukenmachine en maal tot een fijn en egaal beslag. Voeg de kruiden, het ei en het zout toe aan het mengel in de keukenmachine en mix dit nogmaals kort door. Meng de bloem met het bakpoeder en spatel dit vervolgens door het mengsel in de keukenmachine. Breng het geheel over in een grote spuitzak. Verdeel het zachte deeg over 22-24 koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak je handen een klein beetje nat en druk de spuittoppen van het deeg aan, zodat je mooie, gladde koeken krijgt. Bak de koeken 15 tot 20 minuten in de oven tot de eerste net gaan kleuren. Als je ze te lang bakt, worden ze droog. Laat de koeken afkoelen op een rooster. Eventueel kun je de koekjes besprenkelen met een klein beetje kaneel ter garnering.

DSC_0375.JPG

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: