Dit kleine taartje is op basis van chocolademousse. Eerst maak je een jacondebiscuit, welke je als tussenlaag en rondom de taart gebruikt. Het effect met doorsnijden is een prachtig biscuitlaagje in het midden van je taart. Niet alleen mooi om te zien maar ook nog een heerlijk om op te eten. In combinatie met de kaneel en kardemom kruimel van de bodem is het een heerlijk taartje waar je moeilijk vanaf kan blijven.

Ingrediënten voor 1 taart van Ø 16cm
Voor de jaconde biscuit
> 115 gram gemalen amandelen
> 115 gram poedersuiker
> 100 gram eiwit
> 50 gram gesmolten boter
> 30 gram bloem
> 20 gram fijne kristalsuiker
> 3 eieren
> snufje zout

Voor de kaneel en kardemom kruimel
> 60 gram boter
> 60 gram bruine basterdsuiker
> 60 gram bloem
> 60 gram gemalen amandelen
> 35 gram gesmolten boter (voor de bodem)
> 8 gram kaneelpoeder
> 4 gram kardemompoeder
> snufje zout

Voor de pure chocolademousse
> 400 gram slagroom (minimaal 30% vet)
> 250 gram pure chocolade (min. 70% cacao)
> 60 gram fijne kristalsuiker
> 4 eidooiers
> 4 gram bladgelatine
> 50 mL water

Verder nodig
> Chocoladekrullen

Bakgereedschap
> Bakplaat met bakpapier
> Mixer met garde
> Beslagkom
> Ronde taartring Ø 16cm
> Steelpan
> Acetaatfolie (stoken of op rol)
> Taartrooster

Bereiding
Voor de jaconde biscuit
Verwarm de oven voor op 180˚C. Klop de 3 hele eieren samen met het amandelmeel, de bloem en de poedersuiker in de keukenmachine op hoge snelheid luchtig. Meng vervolgens de gesmolten boter er door. Pak een tweede kom en klop daarin de eiwitten luchtig. Voeg hieraan geleidelijk de kristalsuiker toe. Klop door tot je een mooie stevige meringue hebt.

Spatel vervolgens 1/3e deel van de meringue door het beslag. Dit noemen we familie maken. Zorg dat het goed gemengd is en voeg vervolgens het resterende deel meringue toe en spatel dit rustig door het beslag, waarbij je probeerd zo veel mogelijk luchtigheid te behouden.

Giet het beslag vervolgens uit op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel deze een beetje tot een glad geheel. Smeer het niet te veel uit, want dan haal je ook de luchtigheid uit het beslag. Bak de jaconbiscuit af gedurende 18 minuten. Hou hem in de gaten, want het verschilt nogal per over. De biscuit moet gaar zijn, maar niet te veel kleuren. Zodra je de biscuit uit de oven haalt, moet je deze omkeren en het bakpapier verwijderen. Laat de biscuit daarna verder afkoelen en steek 1 cirkel uit van Ø 14cm en zorg voor 1 of 2 stroken om de zijkant van de taartring te bekleden.

Voor de kaneel en kardemom kruimel
Verwarm de oven voor op 180˚C. Meng de vaste boter samen met de basterdsuiker en een beetje zout kort. Voeg de bloem, gemalen amandelen, de kaneelpoeder en kardemom poeder toe. Meng dit alles tussen je vingertoppen tot een soort los en kruimelig deeg. Bak dit vervolgens gedurende 15 minuten gaar op een met bakpapier beklede bakplaat en laat vervolgens afkoelen.

Voor de pure chocolademousse
dsc_0175_1550172196196.jpgZet de 4 blaadjes gelatine te week in ruim water. Begin met het smelten van de chocolade. Dit kan au-bain- marie of in de magnetron. In dit artikel vertel ik je meer over de mogelijkheden. Zet de chocolade even opzij (je hoeft deze niet te tempereren). Klop in een kom de slagroom lobbig (yoghurt dikte) en zet deze vervolgens in de koelkast.

Zet het water samen met de suiker in een (steel)pan op het vuur en breng dit aan de kook tot 120˚C. Klop de eidooiers met de mixer op tot ze lichter van kleur worden. Zet de mixer op de laagste stand. Voeg vervolgens het kokende suikerwater langzaam (in een dun straaltje) toe aan de opgeklopte eidooiers. Laat het geheel kloppen terwijl het afkoelt. Plaats de steelpan niet terug op het vuur of fornuis, maar zet deze even op een onderzetter weg.

Na 2 a 3 minuten is dit pannetje nog steeds warm en dat kun je goed gebruiken om de gelatine in op te lossen. Pak de blaadjes gelatine erbij en schut deze uit zodat het meeste water eraf is (niet uitknijpen!) en doe deze in het pannetje. De gelatine zal nu langzaam smelten. Als deze geheel gesmolten is voeg je deze langzaam (in een dun straaltje) toe aan het ei-suiker mengsel. Laat dit nog even draaien totdat alles is afgekoeld.

Voeg eerst 1/3e van de gesmolten chocolade toe en meng dit door (familie maken) alvorens je de rest van de chocolade goed doormengt. Pak de slagroom uit de koelkast en doe hierbij ook eerst 1/3e bij het chocolade-ei-suiker mengsel (familie maken). Als dit goed gemengd is, kun je de rest van de slagroom er rustig door spatelen. Probeer zoveel mogelijk luchtigheid te behouden.

Assembleren
Maak  de kaneel en kardemom kruimel. Als deze is afgekoeld, kun je hem eventueel nog verder verkruimelen, als je nog grove stukken hebt. Smelt de boter voor de bodem en meng deze door de kruimellaag. Pak je taartvorm en bekleed de rand met een strook acetaatfolie. Verdeel de kruimel over de bodem van de taartvorm en druk deze overal goed aan. Ik doe dit meestal met een lepel.

Begin dan met het maken van de jaconde biscuit. Plaats de stroken jaconde biscuit aan de rand van de taartring, op de bodem, totdat je de hele ring gevuld hebt. Maak vervolgens de chocolademousse. Verdeel deze in twee gelijke helften en giet de eerste helft op de kruimelbodem. Verdeel de mousse egaal en plaats de ronde plak jacondebisquit er op. Vul de taart met de overige chocolademousse en laat hem gedurende minimaal 2h opstijven in de koelkast. Verwijder de vorm en decoreer de bovenkant van de taart met de chocoladekrullen. Snoep smakelijk!

dsc_0034-012726207983874024084.jpeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: