Mijn blog bestaat een jaar! Dat vier je natuurlijk met een feestelijke taart. Kerststres? Niet nodig! Maak deze fruiterige twist op deze feestelijke Franse klassieker: een Charlotte met bosvruchtenbavarois, citroenyoghurt, frambozengelei en vers fruit. Deze taart bestaat uit een rij van lange vingers, opgevuld met lagen van bosvruchtenbavarois, citroenyoghurt, frambozengelei, biscuit, en afgewerkt met vers rood fruit. Super feestelijk met de kerstdagen (maar natuurlijk geschikt voor elk feestje)!

Het idee van deze Charlotte heb ik gebaseerd op de charlotte van frambozenbavarois van mammatjevanalles. Ik heb de verhoudingen en laagjes wat aangepast. Daarnaast maak ik zelf de lange vingers en een 2e laag biscuit als vulling. Deze charlotte taart heeft 8 lagen en is heerlijk fris en niet te zoet. Door die laagjes heeft de taart een prachtige uitstraling als je hem met een schoon en scherp mes aansnijd. Ik kon het dan ook niet laten om deze foto te gebruiken, al is ie natuurlijk niet gestyled. Je kunt de vullingen in 1x maken en per laag laten opstijven. Hou er rekening mee dat gelatine niet stolt bij temperaturen van 25˚C of hoger en pas goed stolt bij kouder dan 14˚C.  Geloof me: deze taart is het werk (en de afwas) waard!

Ingrediënten voor 1 taart van Ø 20cm (ongeveer 12 personen)
Voor de biscuit bodem en vulling
> 60 gram eiwitten (2 eieren)
> 44 gram fijne kristalsuiker
> 44 gram patentbloem
> 40 gram eidooiers (2 eieren)
> 4 gram custardpoeder (of roompoeder)

Voor de lange vingers
> 60 gram eiwitten (2 eieren)
> 44 gram fijne kristalsuiker
> 44 gram patentbloem
> 32 gram eidooiers (minder dan 2 eieren)

Voor de bosvruchtenbavarois
>200 gram (diepvries) bosvruchten of gemengd rood fruit
>200 ml slagroom
>25 gram kristalsuiker
>4 mL water
>4 gram bladgelatine

Voor de citroenyoghurt
>200 gram yoghurt
>200 gram slagroom
>30 mL citroensap (van 1 citroen)
>15 gram kristalsuiker
>4 gram bladgelatine

Voor de frambozengelei
>250 gram (diepvries)frambozen
>50 mL water
>30 gram suiker
>5 gram bladgelatine

Verder nodig
> 500 gram vers rood fruit naar keuzen
> Touw of lint om een strik te maken.

Bakgereedschap
> Mixer met garde
> Spuitzak
> Bakplaat met bakpapier
> Steelpan met warmtebron
> Staafmixer
> Beslagkom
> Ronde taartring Ø 20cm
> Acetaatfolie (stroken of op rol)
> Koelkast en/of vriezer

Bereiding
Voor de biscuit bodem en vulling
Verwarm de oven voor op 220˚C. Klop de eiwitten stijf in de keukenmachine. Als ze goed stevig zijn ,voeg je alle suiker toe. Laat het geheel nog even kort door kloppen alvorens je de mixer op halve snelheid zet en een voor een (met tussenpozen van enkele seconde) de eierdooiers toevoegt. Laat het geheel nog een seconde of 10 draaien zodat alles goed gemengd is en zet dan de mixer uit. Zeef de bloem en custardpoeder (of roompoeder) boven het eimengsel. Spatel deze door zodat er een homogene massa ontstaat. Hoe dit rustig, zodat je zoveel mogelijk luchtigheid behoud.

Giet/smeer het uit op een met bakpapier beklede bakplaat.  Zorg voor een egale plak, maar smeer niet te veel uit want dan haal je ook de luchtigheid uit het beslag. Bak de biscuit af gedurende 7-9 minuten. Zodra je de biscuit uit de oven haalt, moet je deze omkeren en het bakpapier verwijderen. Laat de biscuit daarna verder afkoelen en steek 2 cirkels uit van Ø 18cm (een voor de bodem en een voor in de vulling). Je kunt hiervoor de taartring gebruiken en daarna de randen een beetje bijsnijden. Lukt het niet om 2 hele plakken uit te steken, dan mag de plak voor de vulling ook bestaan uit 2 halve cirkels. De restjes kun je opsmikkelen, of verkruimelen voor in een lekker dessert!

Voor de stroken lange vingers
Verwarm de heteluchtoven voor op 180˚C. Klop de eiwitten stijf in de keukenmachine. Als ze goed stevig zijn, voeg je alle suiker toe. Laat het geheel nog even kort door kloppen alvorens je de mixer zachter zet en  een voor een (met tussenpozen van enkele seconde) de eierdooiers toevoegt. Laat het geheel nog enkele seconde draaien zodat alles goed gemengd is en zet dan de mixer uit. Zeef de helft van de bloem boven het eimengsel. Spatel deze kort door en zeef vervolgens de 2e helft van de bloem boven het eimengsel. Spatel voorzichtig zodat er een homogene massa ontstaat. Hoe dit rustig, zodat je zoveel mogelijk luchtigheid behoud.

Voor de randen van een taartring van Ø 20cm heb je een strook van ongeveer 60-65cm lange vingers nodig. Mijn bakplaat is precies 41 cm breed. Ik heb daarom 1dikke strook  lange vingers opgespoten van 35 cm. Om dit makkelijk en netjes te doen, kun je het beste met een potlood 2 strepen op je bakpapier zetten. Tussen deze 2 strepen moet dan 20cm zitten (de lengte van je lange vingers). Spuit nu lange vingers (van 20cm lengte) tegen elkaar aan op de bakplaat. Bak ze in 10 a 12 minuten gaar. Na het bakken kun je de strook precies doormidden snijden waardoor je 2 stroken van elk 10 cm hoog hebt.

Voor de bosvruchtenbavarois
Zet de blaadjes gelatine te week in ruim, koud water. Doe de bosvruchten, suiker en het water samen in een steelpan en breng dit aan de kook. Roer hierbij af en toe in de pan zodat er niets verbrand. Pureer met een staafmixer alles tot een gladde fruit massa en haal door een zeef. Vang de fruitmassa op in een aparte bak en zet het warme pannetje even opzij.

Na 2 a 3 minuten is dit pannetje nog steeds warm en dat kun je goed gebruiken om de gelatine op te lossen. Pak de blaadjes gelatine erbij en schut deze uit zodat het meeste water eraf is (niet helemaal uitknijpen!) en doe deze in het pannetje. De gelatine zal nu langzaam smelten. Als deze geheel gesmolten is voeg je deze langzaam (in een dun straaltje) toe aan de gezeefde fruitpuree. Laat dit even afkoelen tot kamertemperatuur, maar niet kouder, anders zal de gelatine te veel opstijven en kun je de slagroom er niet meer door mengen.

Klop de slagroom stijf tot (iets meer dan) yoghurt dikte en spatel beetje bij beetje door de  afgekoelde fruitpuree. Als de fruitpuree nog warm is, zal de slagroom smelten. Bewaar tot gebruik bij kamertemperatuur (zet niet in de koelkast).

Voor de citroenyoghurt
Zet de blaadjes gelatine te week in ruim, koud water. Doe de citroensap samen met de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook. Roer hierbij af en toe in de pan zodat er niets verbrand. Laat het mengsel even afkoelen en klop intussen de slagroom stijf (lees: iets dikker dan yoghurt dikte, dus niet helemaal stijf slaan). Meng daarna de yoghurt en se slagroom rustig door elkaar. Voeg daarna het afgekoelde citroensap toe en spatel beetje bij beetje door elkaar. Zet het warme pannetje van citroensap het even opzij.

Na 2 a 3 minuten is dit pannetje nog steeds warm en dat kun je goed gebruiken om de gelatine op te lossen. Pak de blaadjes gelatine erbij en schut deze uit zodat het meeste water eraf is (niet helemaal uitknijpen!) en doe deze in het pannetje. De gelatine zal nu langzaam smelten. Als deze geheel gesmolten is voeg je deze langzaam (in een dun straaltje) toe aan de citroenyoghurt. Verdeel de citroenyoghurt in 2 delen en bewaar bij kamertemperatuur (zet niet in de koelkast).

Voor de frambozengelei
Wederom: zet de blaadjes gelatine te week in ruim, koud water. Doe de frambozen, suiker en het water samen in een steelpan en breng dit aan de kook. Roer hierbij af en toe in de pan zodat er niets verbrand. Pureer met een staafmixer alles tot een gladde fruit massa. Los de gelatine vervolgend op in de frambozenpuree. Laat dit even afkoelen tot max kamertemperatuur en verdeel in 3 delen. Je kunt de frambozengelei eventueel bij warmen (lees verwarmen), maar zorg dat deze niet warmer word dan 80˚C (anders werkt de gelatine niet meer).

Assembleren
Het assembleren van deze taart gaat in aparte onderdelen, welke je ook weer dient te koelen. Houd hiermee rekening in je tijdsplanning en je bereiding.

Maak eerst de biscuit bodem en de 2e plak biscuit, welke je later gebruikt in de vulling. Terwijl de biscuit af staat te koelen, kun je de stroken lange vingers maken. Laat de lange vingers een minuut of 10 afkoelen. Doordat je de strook doormidden snijt, heb je een vlakke onderkant, welke de bodem van de taart omringt. Pak de taartring erbij en bekleed de rand met een strook acetaatfolie. Plaats de stroken lange vingers aan de rand van de ring, totdat je de hele ring gevuld hebt. Pak daarna een plak biscuit voor de bodem en plaats deze onderin de met lange vingers beklede taartring. Dit is even passen en meten. Eventueel snij je de ring iets bij, maar zorg dat de lange vingers en de biscuit bodem goed op elkaar aansluiten.

Maak de bosvruchtenbavarois en giet de helft hiervan vervolgens op de biscuitbodem en smeer deze zo strak mogelijk uit. Als je precies wilt zijn, kun je het gewicht door 2 doen, zodat je lagen straks exact even dik zijn. Laat de taart gedurende 10 minuten opstijven in de vriezer of zet hem een half uur in de koelkast. Maak intussen de citroenyoghurt. Haal de taart uit de koeling of vriezer en verdeel de helft van de citroenyoghurt voorzichtig over de laag bosvruchtenbavarois. Wederom: als je precies wilt zijn, kun je het gewicht door 2 doen, zodat je lagen straks exact even dik zijn. Smeer deze zo strak mogelijk uit en laat de taart weer gedurende 10 minuten opstijven in de vriezer of zet hem een half uur in de koelkast. Maak intussen de frambozengelei. Haal de taart uit de koeling of vriezer en verdeel de helft (exact afwegen voor precieze lagen) van de frambozengelei voorzichtig over de laag citroenyoghurt. Smeer deze zo strak mogelijk uit en laat de taart weer gedurende 10 minuten opstijven in de vriezer of zet hem een half uur in de koelkast.

Nu komt eigenlijk een herhaling van voorgaande: Haal de taart uit de koelkast en plaats de biscuit schijf op de laag frambozengelei. Verdeel de 2e helft van de bosvruchtenbavarois en verdeel deze zo strak mogelijk over de biscuit schijf. Laat de taart gedurende 10 minuten opstijven in de vriezer of zet hem een half uur in de koelkast. Haal de taart uit de koeling of vriezer en verdeel de 2e helft van de citroenyoghurt voorzichtig over de laag bosvruchtenbavarois. Smeer deze zo strak mogelijk uit en laat de taart weer gedurende 10 minuten opstijven in de vriezer of zet hem een half uur in de koelkast. Haal de taart weer uit de koeling of vriezer en verdeel de resterende frambozengelei voorzichtig over de laag citroenyoghurt. Zet ditmaal de taart voor minimaal twee uur (of overnacht) in de koelkast, zodat echt alles goed gestold is.

Als laatste stappen is het tijd om de taartring te verwijderen. Door het gebruik van de acetaatfolie gaat dit heel makkelijk. Verwijder het acetaatfolie en plaats eventueel een mooie band of strik om je lange vingers. Als laatste rest het decoreren van de taart met vers fruit naar keuze. Eet smakelijk!

img_20191103_1448565503803127027893144.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: