In deze Decembermaand ontkom je hier in Duitsland natuurlijk niet aan de Weihnachtsplätzchen: Kerst koekjes die je op de bakplaat maakt. Vanillekipferl zijn maanvormige koekjes, welke je na het bakken bestrooid met een combinatie van vanille en poedersuiker. Vanillekipferl vind je niet alleen in de supermarkt, maar ook bij de bakker. Traditioneel is dit koekje zo’n grote hit, dat je steeds meer varianten ziet verschijnen. 

Als Nederlandse bakker ben ik me bewust van onze Hollandse koekjes cultuur. Ik had dan ook nooit deze verscheidenheid aan Duitse kerst koekjes verwacht! Zo veel nieuwe koekjes die ik nog nooit eerder geproefd of gebakken heb!?! Daar moet ik natuurlijk iets mee doen. Ik heb diverse recepten uitgeprobeerd, aangepast en weer verder geoptimaliseerd. Mijn Duitse collega’s hebben uitvoerig getest en uiteindelijk goedgekeurd. Daarom in december: elke week een ander recept van een typisch Duits kerstkoekje. Op de donderdag een typische Weihnachtsplätzchen en op de vrijdag een  Weihnachtskekse recept.

De Vanillekipferl vind zijn oorsprong in Oostenrijk, maar met de kerst kun je er in Duitsland bijna niet omheen. Op het klassieke vanillekipferl recept zijn inmiddels vele variaties te vinden. Zo kun je de gemalen amandelen in het deeg vervangen door hazelnoten, walnoten of pistachenoten. Naast variaties met de noten, kan je ook kaneel, cacao, koffie, sinaasappelschil, matcha of geraspte kokos toevoegen voor een heerlijke twist. Al die varianten moet je echt zelf maken: in de supermarkt vind je alleen de traditionele versie.

Ingrediënten voor 100 stuks
> 215 gr tarwemeel
> 125 gr roomboter
> 90 gr fijne kristalsuiker
> 100 gr gemalen amandelen
> 30 gr poedersuiker
> 1 vanillestokje (bij voorkeur tahitensis)
> 10 gr vanille suiker
> 5 gr bakpoeder
> 1 ei (M)
> 0,5 gr zout

Bakgereedschap
> Mixer met bisschopshaak/vlinder
> Bakplaat met bakpapier
> Zeefje
> Liniaal (optioneel)
> Oven

Bereiding
Klop de boter zacht in de keukenmachine. Dit mag op de hoogste stand. Voeg de kristalsuiker toe en laat nog even draaien. Voeg het ei toe en tot slot de vanille extract.

In een andere kom meng je de gemalen amandelen samen met de bloem en het zout. Zet de mixer op de laagste stand en voeg in kleine hoeveelheden het bloemmengsel toe. Verpak het deeg in vershoudfolie en plaats het gedurende minimaal 1h in de koelkast.

Zoals ik in dit artikel vertel, zijn er verschillende soorten vanille verkrijgbaar. Omdat de vanille hier koud gebruikt word, raad ik aan om de tahitensis te gebruiken. Het aroma van deze vanille is iets bloemiger en wat lichter. Natuurlijk staat dit je helemaal vrij. Zelf koop ik mijn vanille online (bij delicious-vanilla.nl) of de betere speciaalzaak.

Intussen kun je het vanille stokje open snijden en de merg eruit halen. Weeg de poedersuiker af en verdeel het merg zo gelijkmatig mogelijk over en door de poedersuiker. Dit gaat het makkelijkste door met je handen en tussen je vingers te mengen en wrijven. Als je een egale vanillesuiker hebt gemaakt, zet je deze even opzij.

Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel het deeg in ballen van 30 gram per stuk. Dat betekend dat je 20 ballen maakt. Rol deze ballen uit tot een egale rol van 25 cm lang. Ik heb een liniaal gebruikt omdat dit wat duidelijker is, maar je kunt het natuurlijk ook op gevoel doen. Snij de rol vervolgens op in 5 stukken van elk 5cm lang. Pak een van de deegstukjes op en rol deze tussen je handen of vingertoppen zo, dat de uiteinde iets puntiger van vorm zijn. Buig ze een beetje en plaats het deegstuk/koekje in een croissant vorm (halve maan vorm) op de bakplaat. Houd iets ruimte tussen de koekjes (ze zullen niet veel uitlopen). Maak zo al het deeg op.

Als de bakplaat vol is en de oven warm, kun je de kipferl in het midden van de oven gedurende 10-12 minuten bakken. Terwijl de plaat bakt, kun je de rest van de kipferl vormen en op een tweede plaat plaatsen.

Zodra de kipferl uit de oven komen, bestrooi je ze dik met de vanillepoedersuiker. Gebruik een zeefje om te zorgen dat er geen klontjes suiker op de kiperl komen> Daarnaast is een zeefje een mooie manier om de poedersuiker te verdelen. Nadat je alle kipferls van een laagje vanillesuiker hebt voorzien, kun te de zijkanten van het bakpapier oppakken en tot een buideltje vouwen. Schut het geheel voorzichtig heen en weer, zodat ook de onderkant van de koekjes zijn voorzien van vanillesuiker. Als de koekjes nog warm zijn, plakt de suiker beter. Laat de kipferl 15-20 minuten afkoelen.

Bak de 2e plaat kipferl ook en bepoeder deze (net als de eerste plaat) ook met poedersuiker. Als de kipferl helemaal is afgekoeld, kun je ze opnieuw besprenkelen met de resterende vanille suiker , dan zien ze er bijzonder mooi uit en smaken ze heerlijk.

Vanillekirpfel 2.2

1 Comments on “Weihnachtsplätzchen: Vanillekipferl”

  1. Pingback: Weihnachtsplätzchen: Chocoladekipferl – Didilicious by Diënty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: