In deze Decembermaand ontkom je hier in Duitsland natuurlijk niet aan de Weihnachtskekske: Kerstkoekjes. Pfeffernüsse zijn de Duitse variant van onze Nederlandse pepernoot. De smaak heeft wat weg van Lebkuchen.


Inmiddels zijn er diverse recepten en varianten in omloop. De buitenkant is meestal voorzien van een witte suikerlaag, al worden ze ook vaak afgewerkt met chocolade. Hoewel ik er gek op ben, besloot ik om ze eens niet te bedekken met glazuur of chocolade, maar ze gewoon ‘kaal’ te laten. Ook een echte aanrader!

Als Nederlandse bakker ben ik me bewust van onze Hollandse koekjes cultuur. Ik had dan ook nooit deze verscheidenheid aan Duitse kerst koekjes verwacht! Zo veel nieuwe koekjes die ik nog nooit eerder geproefd of gebakken heb!?! Daar moet ik natuurlijk iets mee doen. Ik heb diverse recepten uitgeprobeerd, aangepast en weer verder geoptimaliseerd. Mijn Duitse collega’s hebben uitvoerig getest en uiteindelijk goedgekeurd. Daarom in december: elke week een ander recept van een typisch Duits kerstkoekje. Op de donderdag een typische Weihnachtsplätzchen en op de vrijdag een  Weihnachtskekse recept.

Ingrediënten voor ongeveer 50 stuks
> 450 gram bloem
> 320 gram fijne kristalsuiker
> 15 gr lebkuchengewürz
> 3 eieren (M)
> 6 gr gedroogde geraspte sinaasappelschil
> 5 gr hirschhornsalz (Ammoniumcarbonaat)
> 1 el warm water
> 1 tl citroenrasp
> 0,5 gr zout

Bakgereedschap
> Mengkom (2x)
> Bakplaat met bakpapier
> Oven

Bereiding
Meng de eieren samen met de kristalsuiker en het zout tot een egaal, vloeibaar mengsel.

In een andere kom meng je de lebkuchengewürz, citroenrasp, gedroogde geraspte sinaasappelschil en de bloem tot een egale mix. Los de hirschhornsalz (Ammoniumcarbonaat) op met een eeltepel water. Meng nu de opgeloste hirschhornsalz (Ammoniumcarbonaat) en het ei/suiker mengsel door de bloem/kruiden mix. Kneed het kort door tot een egale massa. Dek de kom eventueel af met vershoudfolie en  plaats hem gedurende de nacht (minimaal 8h) in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200°C en leg een bakplaat met bakpapier klaar. Kneed het deeg nogmaals door en verdeel het deeg in 3cm stukken. Draai er bollen van in je hand. Leg de bollen om de bakplaat en druk ze een beetje plat. Hou hierbij minimaal 5 cm afstand, omdat de Pfeffernüsse nog uit zullen lopen. Maak al het deeg op en pak eventueel een tweede of derde bakplaat.

Als de bakplaat vol is en de oven warm, kun je de Pfeffernüsse in het midden van de oven gedurende 10-12 minuten bakken. Door het gebruik van hirschhornsalz (Ammoniumcarbonaat), zal het niet super lekker ruiken (dit is normaal). Kaal de Pfeffernüsse helemaal afkoelen voor je ze eet (geloof me, ze zullen heerlijk zijn).

Mocht je toch voor de glazuur variant willen gaan: Meng dan 135 gram poedersuiker met 25mL citroensap en een eetlepel water tot een glazuur. Bestrijk de Pfeffernüsse met glazuur door het gebruik van een kwastje of dip ze in de glazuur. Laat de glazuur helemaal indrogen.

pfeffernussen p28352956585978875232..jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: