In deze Decembermaand ontkom je hier in Duitsland natuurlijk niet aan de Weihnachtsplätzchen: Kerst koekjes die je op de bakplaat maakt. Haselnussmakronen zijn  koekjes met een volle hazelnoot smaak. Ze lijken niet op hun amandel macaron broeders en zijn snel en erg gemakkelijk te maken.

Als Nederlandse bakker ben ik me bewust van onze Hollandse koekjes cultuur. Ik had dan ook nooit deze verscheidenheid aan Duitse kerst koekjes verwacht! Zo veel nieuwe koekjes die ik nog nooit eerder geproefd of gebakken heb!?! Daar moet ik natuurlijk iets mee doen. Ik heb diverse recepten uitgeprobeerd, aangepast en weer verder geoptimaliseerd. Mijn Duitse collega’s hebben uitvoerig getest en uiteindelijk goedgekeurd. Daarom in december: elke week een ander recept van een typisch Duits kerstkoekje. Op de donderdag een typische Weihnachtsplätzchen en op de vrijdag een  Weihnachtskekse recept.

Ik kon niet achterhalen waar de haselnussmakaron  zijn oorsprong ligt, maar met de kerst kun je ze hier in Duitsland bij de betere bakkerij vinden. In de supermarkt ben ik ze echter nog niet tegengekomen. Ook op dit klassieke recept zijn inmiddels diverse variaties te vinden. Zo kun je de gemalen hazelnoten in het deeg (deels) vervangen door  walnoten of pistachenoten. Naast variaties met de noten, kan je ook kaneel, cacao, koffie, sinaasappelschil, matcha of geraspte kokos toevoegen voor een heerlijke twist. Al die varianten moet je echt zelf maken.

Ingrediënten voor ongeveer 50 stuks
> 200 gr gemalen hazelnoten
> 125 gr fijne kristalsuiker
> 90 gr eiwit( 3M eieren)
> 50 gr gemalen amandelen
> 50 losse hazelnoten
> 1 tl citroenrasp
> 0,5 gr zout
> Kleine cirkels ouwel/oblaten (optioneel)

Bakgereedschap
> Mixer met garde
> Bakplaat met bakpapier
> Spuitzak met mondje
> Oven

Bereiding
Klop de eiwitten op in de keukenmachine. Dit mag op de hoogste stand. Als ze goed stevig zijn, voeg je langzaam de kristalsuiker toe, daarna de citroenrasp.

In een andere kom meng je de gemalen amandelen met de gemalen hazelnoten en het zout door elkaar. Je kunt er voor kiezen om alleen hazelnoten te gebruiken, maar zelf vond ik dit iets te intens van smaak.

Meng het  eiwit met het hazelnoot/amandelmengsel tot een glad beslag met nog een beetje lucht. Breng alles over in een spuitzak met een spuitmondje. Ik koos voor een gekarteld spuitmondje, maar koekjes gemaakt met een rechte ronde zie je ook bij de bakker liggen.

Verwarm de oven voor op 150°C. In Duitsland verkopen ze uiteenlopende maten bak oblaten. Dit is een soort eetpapier. Ik heb ervoor gekozen om de koekjes op deze oblaten te spuiten, maar ik weet dat ze in Nederland moeilijk te vinden zijn. Het is overigens niet zo dat dit zo hoort: ik heb bij de lokale bakker varianten met en zonder oblaten gevonden. Spuit in elk geval de koekjes op de plaat en hou er rekening mee dat ze iets uitlopen, dus zet ze niet te dicht naast elkaar. Bak de koekjes in 20 minuten gaar in het midden van de oven. Laat de koekjes 15-20 minuten afkoelen op de plaat. Ze voelen nu keihard aan. Plaats ze in een afgesloten plastic trommel en je zult proeven dat je de volgende dag lekkere chewy koekjes hebt.

Haselnussmakaronen 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: