Medovnik of Medovik: Deze Tsjechische Honingtaart maak je laag-op-laag waarbij tussen de lagen een soort karamel botercrème word gestreken. Uiteindelijk bestrooi je de taart met stukjes gemalen restkoek en walnoten. De balans tussen de ingrediënten is uitzonderlijk goed. Hij is bijzonder lekker en ik kan het zeker aanraden om deze taart thuis eens te bakken.

Mandyandmore organiseerde voor de 5e keer een swiepswoepswap, waarbij je een recept maakt van de blog van een andere (food)blogger. Weer een andere blogger maakt dan ook een recept van jou. Je mag het recept exact namaken, maar er ook je eigen draai aan geven. Dat laatste vind ik altijd super leuk om te doen, maar heb ik dit keer in minder extreme mate gedaan. Aangezien ik tegenwoordig collega’s heb uit Tsjechië leek het me erg leuk om van het blog van mammatjevanalles het recept voor “Medovnik” te maken. Ik kon wat advies  inwinnen en natuurlijk de taart ook laten keuren. Voor de swiepswoepswap heb ik dit keer slechts wat kleine aanpassingen aan het recept, omdat ik zo dicht mogelijk het origineel wilde benaderen.

Ingrediënten  voor 1 taart van  Ø20cm :
Voor het deeg
> 500 gram patent bloem
> 200 gram roomboter
> 100 gram donkere muscovado suiker
(Kun je geen muscovado suiker vinden? Dan is donkere basterdsuiker een goed alternatief)
> 100 gram honing
> 50 gram volle melk
> 10 gram cacaopoeder
> 2,5 gram zout
> 1 ei

Voor de crème
> 1 blik gecondenseerde melk (397 gram)
> 250 gram roomboter
> 1 gram zout

Voor de tempeersiroop
> 100 mL water
> 90 gram ahornsiroop
> 10mL donkere rum (optioneel)

Voor de afwerking
> 50 gram gemalen walnoten

Bakgereedschap
> Taartring Ø20cm
> Pan met warmtebron
> Mengkom
> Deegroller
> Oven met bakpaat en 2-4 vellen bakpapier met potlood of pen.

Bereiding
Vooraf
Verwijder eventueel het etiket en plaats het blik gecondenseerde melk in een pan met ruime hoeveelheid water. Zorg ervoor dat het blikje geheel onder water staat en dat ook blijft, anders heb je kans dat deze ontploft. Kook het blik gedurende 2 uur en laat hem helemaal afkoelen voordat je hem gebruikt. Je kunt dit makkelijk een dag voor je de taart gaat maken doen.

Voor het deeg
Smelt in een pan de roomboter samen met de honing en de melk. Verwarm het geheel slechts tot alles is opgelost en breng het mengsel niet aan de kook.
Meng in een beslagkom de bloem met de suiker, het zout en de cacao. Voeg het ei toe en mix het geheel een beetje door. Dit gaat natuurlijk niet (te weinig vocht op te veel meel), maar als je dit niet doet, bestaat de kans dat je roerei krijgt op het moment dat je de warme boter toevoegt.

Schenk in een dunne straalt het gesmolten boter mengsel bij het meelmengsel en kneed net zo lang door tot je een mooie deegbal hebt. Pak deze in folie in en laat het deeg een half uur tot een uur rusten in de koelkast.
Als het deeg afgekoeld is, weeg je het af in bolletjes van 100 gram. Als het goed is heb je precies 10 bolletjes. Verwarm de oven voor op 180 °C.

Om 10 gelijke cirkels te krijgen, vind ik het makkelijk om de buitenkant van de taartring om een stukbakpapier te zetten en langs de buitenkant de vorm met potlood over te tekenen. Pak een nieuw vel bakpapier, plaats hierop een van de bollen deeg. Plaats op de bol deeg het vel bakpapier met de getekende cirkel en rol tussen de twee vellen de bol uit tot deze de hele cirkel opvult. Dat er wat deeg over de getekende cirkel heen gaat is niet erg, dit restdeeg heb je straks ook nodig. Verwijder het bovenste bakpapier en bak de plak gedurende 6 a 7 minuten gaar en bruin.

Terwijl de eerste plak bakt, kun je de tweede uitrollen. Gebruik hiervoor steeds hetzelfde bakpapier om de maat van de cirkel aan te houden. Zodra de gebakken plak uit de oven komt, steek je met de taartring een cirkel uit. Bewaar de afgestoken randen. Bak de volgende plak en ga zo door tot je alle 10 bollen hebt omgebakken tot koek/cakecirkels.  Als laatste bak je de restjes afgestoken deeg nog 5 minuten, zodat ze knapperig worden en makkelijk te verkruimelen. Laat alles afkoelen.

Voor de botercrème
Open het eerder gekookte blik gecondenseerde melk en roer dit een keer door. Snij de boter in blokjes en klop deze 5 minuten los tot een romige, luchtige massa. Voeg daarna eetlepel voor eetlepel de gecondenseerde melk toe en tot slot het zout. Als alle gecondenseerde melk ik opgenomen, klop de crème dan nog 5 minuten door. Dit lijkt allemaal erg lang, maar hoe langer je de crème klopt, hoe luchtiger hij wordt.

Voor de tempeersiroop  
Voor het maken van de tempeersiroop breng je het water met de ahornsiroop aan de kook. Als de ahornsiroop goed is opgelost, haal je de pan van de warmtebron en voeg je de rum toe. Roer een keer goed door en laat afkoelen.

Assemblage
Tijd om te gaat stapelen! Pak een schaal of bord en plak met een beetje boter crème de onderste koek vast. Besmeer de onderste koek aan de bovenkant met de siroop. Laat dit even intrekken en besmeer de onderste laag vervolgens met een laagje van de boter crème.

Besmeer alle 9 overgebleven lagen aan 1 kant met tempeersiroop en laat ook dit even intrekken. Draai alle 9 de lagen om en besmeer ook de andere kant in met de tempeersiroop. Leg nu steeds een dubbel besmeerde laag op de taart, besmeer deze met een laagje boter crème en pak de volgende laag.  Ga zo door tot alle lagen op zijn. Besmeer de bovenkant en de zijkanten met de overgebleven botercrème.

Verkruimel de overgebleven afgestoken koekrandjes en vermaal de walnoten. Meng de walnoten met de koekkruimels en bedek de gehele taart met het kruimelmengsel.

Laat de taart minimaal overnacht in de koelkast staan voordat je hem aansnijd. Dit mag zelfs 2 nachten. Laat hem ruim voor het aansnijden wel weer op kamertemperatuur komen. Eet smakelijk!

wp-15800441692026943202036022059430.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: