Een frisse yoghurt taart met bloedsinaasappel. Na het maken van de bloedsinaasappel taart uit Gwenn’s bakboek kreeg ik een opdracht voor een frisse taart. Inspiratie borrelde op en ik bedacht deze yoghurt taart. Afgewerkt met bloedsinaasappels en een gelei van bloedsinaasappelsap.

Ingrediënten voor 1 taart van Ø 26cm
Voor het kruimeldeeg
> 120 gram boter
> 120 gram bloem
> 120 gram gemalen amandelen
> 110 gram basterdsuiker
> 2 gram zout
> 1 tl citroenrasp

Voor de bodem
> 1x bovenstaand kruimeldeeg recept
> 65 gram boter

Voor de yoghurt vulling:
> 500 gram volle yoghurt
> 500 gram slagroom
> 60mL citroensap
> 30 gram suiker
> 90 ml water
> 8 gram bladgelatine
> x mL rode kleurstof naar eigen inzicht

Voor de bloedsinaasappel laag
> 5 bloedsinaasappels (gesegmenteerd)

Voor de bloedsinaasappel gelei
> 150 mL bloedsinaasappelsap (uitgeperst en gezeeft)
> 80 gram gelijsuiker

Bakgereedschap
> Springvorm van Ø 26cm
> Steelpan (en warmtebron)
> Mixer met garde
> Oven met bakplaat en bakpapier
> Mengkom
> Acetaatfolie (optioneel)

Bereiding
Voor het kruimeldeeg
Verwarm de oven voor op 180˚C. Meng de vaste boter samen met de basterdsuiker en een beetje zout kort door. Voeg de bloem, gemalen amandelen en citroenrasp toe. Meng dit alles tussen je vingertoppen tot een soort los en kruimelig deeg. Bak deze kruimels vervolgens gedurende 15 minuten gaar op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze helemaal afkoelen.

Voor de bodem
Pak een springvorm Ø 26cm (met bakpapier op de bodem) en bedek de randen met acetaatfolie. Verkruimel eventueel de gebakken kruimel nog iets verder. Smelt de boter in een pannetje en voeg de kruimels hier aan toe. Roer ze goed door tot alle koekjes een beetje vochtig zijn met vet. Pak de springvorm en bedek de zijkant met een laag acetaatfolie voor je het koekmengsel erin stopt. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem en druk het geheel goed aan met de bolle kant van een lepel (of je handen). Zet de springvorm vervolgens in de koelkast om uit te harden.

Voor de citroenyoghurt
Zet de blaadjes gelatine te week in ruim, koud water. Doe de citroensap samen met de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook. Roer hierbij af en toe in de pan zodat er niets verbrand. Laat het mengsel even afkoelen en klop intussen de slagroom stijf (lees: iets dikker dan yoghurt dikte, dus niet helemaal stijf slaan). Meng daarna de yoghurt en de slagroom rustig door elkaar. Voeg daarna het afgekoelde citroensap toe en spatel beetje bij beetje door elkaar. Zet het warme pannetje van citroensap even opzij.

Na 2 a 3 minuten is dit pannetje nog steeds warm en dat kun je goed gebruiken om de gelatine op te lossen. Pak de blaadjes gelatine erbij en schut deze uit zodat het meeste water eraf is (niet helemaal uitknijpen!) en doe deze in het pannetje. De gelatine zal nu langzaam smelten. Als deze geheel gesmolten is voeg je deze langzaam (in een dun straaltje) toe aan de citroenyoghurt. Verdeel de citroenyoghurt over de bodem en probeer de bovenkant zo egaal mogelijk afte smeren. Zet de taart in de koelkast terwijl je verder gaat met de sinaasapelgelij.

Voor de bloedsinaasappels bovenop en de gelei van bloedsinaasappelsap
Segmenteer de bloedsinaasappels. Dit doe je door ze eerst te schillen zodat alleen het vruchtvlees overblijft. Je snijd dus ‘het witte’ weg en houd een bol met rood vruchtvlees over. Snij vervolgens de partjes tussen de vliesjes uit. Zorg dat je genoeg partjes hebt om een ring op de buitenkant van de taart te maken (zie foto). Knijp de rest van de bloedsinaasappels uit zodat je uiteindelijk 150mL sap hebt. Doe het sap in een steelpannetje en het samen met de geleisuiker zo’n 4-5 minuten koken. Roer hierbij af en toe met een garde door de pan. Laat de gelei een beetje afkoelen (tot ongeveer 40 a 45 graden). Terwijl de gelij afkoelt kun je de partjes op de taart leggen. AL de gelij voldoende is afgekoeld, giet je deze langzaam over de bloedsinaasappel partjes. Als het goed is heb je voldoende om de hele taart met een laagje te bedekken. Zet de taart voor minimaal twee uur (of overnacht) in de koelkast, zodat echt alles goed gestold is.

Als laatste stap is het tijd om de taartring te verwijderen. Door het gebruik van de acetaatfolie gaat dit heel makkelijk.

DSC00620

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: