Zelf boterkoek maken is makkelijk om te doen. Als je goede roomboter gebruikt, krijg je een sublieme smaak! Schrik niet van de hoeveelheden boter en suiker, die geven juist de heerlijke smaak!  Dit recept geeft een boterkoek die van binnen lekker smeuïg is.

Mandy van Mandyandmore organiseert met regelmaat de een swiepswoepswap, waarbij je een recept maakt van de blog van een andere (food)blogger. Weer een andere blogger maakt dan ook een recept van jou. Je mag het recept exact namaken, maar er ook je eigen draai aan geven. Dat laatste vind ik altijd super leuk om te doen. Ik kreeg in de maand September als ‘lootje’ Bakken met Lisanne toegewezen. Op haar site vind je het recept voor “boterkoek met bastogne bodem ”. Dat klinkt toch te lekker!?! Dat dacht ik in elk geval wel. Voor de swiepswoepswap heb ik de bastogne bodem weggelaten (bastognekoeken kan ik in Duitsland niet kopen) en in plaats daarvan heb ik bovenop de boterboek gemengde noten gestrooid.

Ingrediënten voor 1 springvorm Ø21cm
> 250 gram roomboter (goede kwaliteit
> 250 gram bloem
> 150 gram gemengde ongezouten noten naar keuze
> 70 gram witte basterdsuiker
> 70 gram fijne kristalsuiker
>1 losgeklopt ei
> 1,5 gram zout

Bakgereedschap
> Oven met bakplaat of rooster
> Mixer met garde
> Beslagkom
> Vershoudfolie
> Ronde boterkoekvorm Ø 21cm of alternatief

Bereiding
Klop de boter samen met de suiker en het zout luchtig. Voeg de bloem toe en kneed dit met een keukenmachine of je handen tot een stevige samenhangende bal. Verpak dit in vershoudfolie of een plastic zakje en leg dit voor een uur (of overnacht) in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200˚C. Vet de boterkoekvorm in. Je kunt ook een andere vorm gebruiken (ik heb een quiche vorm gebruikt), maar zorg ervoor dat dit een quiche- of springvorm is als je geen boterkoekvorm hebt. De boterkoek zal namelijk vast gaan zitten aan de onderkant van de vorm en bijna niet te lossen zijn. Ook een bakpapier aan de onderkant helpt bij het lossen.

Strooi de noten over de bovenkant van de boterkoek en druk ze goed aan. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de boterkoek met ei. Bak de boterkoek in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten gaar. Laat de boterkoek helemaal afkoelen, voor je hem uit de vorm haalt.

wp-16034598943062372304444091568452.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: